[MK2 RP] Gdzie jest czujnik ukł. chłodzenia.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2 RP] Gdzie jest czujnik ukł. chłodzenia.
Witajcie, jak w temacie. Problem w tym, że od pewnego czasu zaczęła mi migać czerwona dioda informująca o za ciepłym silniku. Problem nie jest "przywiązany" do gazu, bo na benzynie jest to samo. Wskaźnik temp. nie wychyla się w prawo więcej niż zwykle czyli jest pionowo, płynu nie ubywa, oleju nie przybywa. Parę czynności już wykonałem (wymiana: termostatu, włącznika wentylatora chłodnicy-dwubiegowy, kontrola pracy wentylatora, wymiana płynu na nowy, czyszczenie chłodniczy najpierw odpowiednim płynem, a potem myjką ciśnieniową), ale efektu nie widzę. Lampka świeci jedynie gdy stoję w korku i sama gaśnie gdy went. schłodzi. Moje podejrzenie pada na czujnik od tej lampki właśnie. Tylko nie wiem gdzie (ktory) jest on zamontowany i jak go sprawdzić (rezystancja?).
Jeszcze jedno: przewody układu chłodzenia, rano gdy silnik jest zimny, są miękkie. Nie pamiętam czy wcześniej były twarde jak na rozgrzanym.
pozdro
ps. opcji szukaj użyłem, ale nic nie znalazłem
Jeszcze jedno: przewody układu chłodzenia, rano gdy silnik jest zimny, są miękkie. Nie pamiętam czy wcześniej były twarde jak na rozgrzanym.
pozdro
ps. opcji szukaj użyłem, ale nic nie znalazłem
Przewody rano będziesz miał miękkie. Na rozgrzanym twardnieją, bo wytwarza się ciśnienie w układzie, regulowane zaworem w korku zbiornika wyrównawczego. Przez nockę auto stygnie, zmniejsza się objętość cieczy, drugi zawór w korku (otwierający się przy podciśniniu) umożliwia zassanie do układu powietrza w celu skompensowania powstałego podciśnienia. Jak rano odpalisz, zagrzejesz, będzie nadciśnienie, utrzymywane na stałym pozimie i tak w kółko.
na ta lamke reaguje czujnik w zbiorniczku wyrownawczym i czujnik temp wody przy wejsciu do glowicy cylindrow. Ten w zbiorniczku reaguje na brak plynu a ten czunik przy glowicy na podwyzszona temperature.
1985 - Jetta USA 1.6TD
1991 - Jetta Syncro 1.8
1992 - Audi 80 Quattro 2.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2001 - Golf 4motion 1.9tdi
2005 - Caddy Life 1.9tdi
1991 - Jetta Syncro 1.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2005 - Caddy Life 1.9tdi
Peterek, czujnik znajduje się na krócu, który jest przykręcony do głowicy, są 2. Nie pamiętam który odpowiada za kontrolkę układu a który za wskaźnik temperatury cieczy ale mozesz to sprawdzić odłączając jeden z nich. Zobaczysz czy wewnętrzny wskaźnik temperatury się podniesie. Jeśli nie, to nie ten. Jeśli tak to ten.
Oznaczyłem na fotce te czujniki:
Oznaczyłem na fotce te czujniki:
Frakcja Proud Member
mnie wkurzala wiec obcialem wtyczke i zwarlem przewody , wskaznik temp pokazuje dobrze, a dioda nie miga wiec jak narazie jest ok ( niektore wersje nie mialy czujnikow w zbiorniczku )
1985 - Jetta USA 1.6TD
1991 - Jetta Syncro 1.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2005 - Caddy Life 1.9tdi
1991 - Jetta Syncro 1.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2005 - Caddy Life 1.9tdi
kiedys mialem taki przy[adek w innym samochodzie, ze wystarczylo czujnik w zbiorniczku wyplukac w benzynie ekstrakcyjnej i przeleciec papierkiem sciernym , poniewaz czujnik zachodzi kamieniem i przestaje dziajac jak powinien.
typowy objaw to taki ze na zimnym silniku pokazuje brak plynu ,bo czujnik jest zimny , dopiero gdy temperatura wzrasta , to druty w czujniku nagrzewaja sie i zaczynaja przewodzic prad jak nalezy , jak wystygna to od poczatku sprawa wyglada identyucznie
typowy objaw to taki ze na zimnym silniku pokazuje brak plynu ,bo czujnik jest zimny , dopiero gdy temperatura wzrasta , to druty w czujniku nagrzewaja sie i zaczynaja przewodzic prad jak nalezy , jak wystygna to od poczatku sprawa wyglada identyucznie
1985 - Jetta USA 1.6TD
1991 - Jetta Syncro 1.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2005 - Caddy Life 1.9tdi
1991 - Jetta Syncro 1.8
1995 - Golf Syncro 1.8
2005 - Caddy Life 1.9tdi