Mam aktualnie problem z moim ABF'em.. A mianowicie, od wczoraj zaczął przerywać przy przyśpieszaniu lub ruszaniu z niskich obrotów... a dokładniej to gdy jedzie się przykładowo na 2 biegu 1,5tyś obrotów i chce ładnie płynnie przyśpieszyć (nie dając mu pedału gazu nawet do końca) przyśpieszając szarpie.. ten efekt różnie od humorków auto mija przy 2,5tyś albo przy 4 tyś... potem zaś gdzieś sie po drodze pare razy uaktywnia zanim osiągnie się 6,5 tyś.. również to samo dzieje się gdy jedzie się na lekkiej 3-jce.. 2,2tyś i wrzuce 4 bieg.. spadają obroty do 1,5 tyś i auto już zaczyna lekko podszarpywać nawet gdy trzymam pedał gazu w miejscu.. i zaś ten sam efekt w górę obrotów jak z 2-giego biegu...
Osobiście strzelałem na kopułke zapłonu i palec, kable itp rzeczy..
Wymieniłem palec, jak mniemam chwilowo pomogło to na pare godzin ale zaś wróciło.. z tego co odnotowałem to kopułka nadaje się już na wymiane i tak i tak i zamówiłem nową i zobacze co z tego bedzie...
Ale najważniejsza sprawa, gdy silnik jest zimny czegoś takiego nie ma
Na zimnym silniku zanim osiągnie przykładowe 80-90stopni nie ma żadnych tego typu efektów przy przyśpieszaniu, że cokolwiek szarpie przy redukcji czy przyśpieszaniu ostrym....
Osiągając tą swoją temperature 90stopni zaczyna się zaś magia..
Kable są podociskane, sprawdzone - sprawne.
Palec - wymieniony - chwilowo pomogło albo to był przypadek.
Kopułka zapłonu - pójdzie do wymiany na dniach.
Paliwo dochodzi, wszystko jest ok z tego poziomu..
Najbardziej dziwi fakt że dzieje sie właśnie tylko tak po rozgrzaniu silnika......... bo tylko wtedy to odnotowuje takie dziwne zachowanie ABF'a
Jakieś jeszcze pomysły??
EDIT : PS. Raz na jakiś czas jadąc... w momencie gdy szarpie.. potrafi paść na jeden baniak.. gdy odpali sie go ponownie chodzi... Świece a raczej świeca czy sie myle? Tylko pewnie przyczyna to nie sama świeca jak już
2.0 16V ABF i przerywanie przy przyśpieszaniu
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Jeździj szybko.. ale nigdy szybciej niż Twój anioł stróż !
czujnik położenia wału ? hall w aparacie ? kto tu zgadnie podepnij kompa i zobacz co mu jest.
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- VWGolf.pl Killer
sprawdź przewód od podciśnienia kolektora ssącego,jak również czujnik cieczy i ciśnienie paliwa...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Miałem już wpinać dziś kompa, gdy znajomy strzelił by wymienić cewkę.. pomyślałem, że to raczej nie to, bo miałby inne objawy ale jak ślepa kura trafi ziarno, tak i on trafił w sedno sprawy też bardziej byłem skłonny ku podciśnieniu, kablom zapłonowym i już nawet zamówiłem nową kopułkę... przyda się na kiedyś znajomy miał podobne jaja ze swoim ABF'em - z cewką, wracając w konwoju z naszą paczką z Nysy tegorocznej.. cewka przegrzała sie na amen i auto nie chciało wgle zagadać, a gdy ostygnął wracał już sam na kołach no ale wyjaśnione..
Jeździj szybko.. ale nigdy szybciej niż Twój anioł stróż !