Witam ponownie,munior pisze:Na pewno takie wartości ,nie powodują trudności w odpalaniu .gelek82 pisze:Prawidłowy kąt wtrysku powienien wynosić miedzy a 49-51 przecież.
A teraz mam między 39-43.Ano właśnie ...niema to jak stare 1z ,AHU i im podobne .W nowszych jak np. ALH tak "poprawili " soft , że takie rzeczy ,jak zbyt wolne kręcenie rozrusznika ,słabszy akumulator itd.powodują takie cuda że na ciepłym trzeba dłużej pokręcić .I to ,a nie kąt wtrysku jest przyczyną twoich problemów ...Jest jeszcze jedna opcja ,że ci głowiczka w pompie pada ,ale to mało prawdopodobne i łatwe do wykluczenia w kilka minut ...wystarczy schłodzić rozgrzaną głowiczkę zimną wodą i jak lepiej odpali ,to wiadamo że z nią kiepsko.Jak to nie głowiczka ,to tylko zmiana softu w ecu ,ratuje sutuację ...albo nowy aku i rozrusznikitaliano_83 pisze:może rozrusznik po nagrzaniu już nie wyrabia i stąd problem z rozruchem...
wyciągnąłem rozrusznik, rozebrałem, wyczyściłem i przesmarowałem,
chodzi lżej, szybciej kręci i już nie mam problemu z odpalaniem na ciepłym silniku
dzięki za pomoc
FOTOPORADA Z CZYSZCZENIA ROZRUSZNIKA
1. wyciągamy rozrusznik z samochodu
2. odkręcamy elektromagnes
3. Odkręcamy i zdejmujemy osłonę wałka rozrusznika oraz dwie długie śruby
4. Zdejmujemy zabezpieczenie z wałka (zawleczkę) i ściągamy osłonę pod którą znajduje się szczotkotrzymacz
5. Wyciągamy szczotkotrzymacz, sprawdzamy stan oraz długość szczotek.
6. Rozkładamy rozrusznik na dwie części: przekładnia planetarna i korpus z wirnikiem
7. Czyścimy korpus i wirnik benzynką ekstrakcyjną, oszyszczamy miedziane styki komutatora i smarujemy je smarem miedziowym dla lepszego przewodzenia
8. Rozbieramy na drobne części przekładnie planetarną, czyścimy ją dokładnie i smarujemy - ja użyłem smaru do przegubów STATOIL który pracuje w temperaturze do -30 stopni
9. Następnie składamy wszystko w odwrotnej kolejności, po drodze dajemy dużo smaru pod osłonę wałka.
10. Zakładamy rozrusznik do samochodu i cieszymy się z jego użytkowania.
Czas pracy to 2 godziny:
15 minut = wyciąganie rozrusznika
90 minut = rozkręcanie, czyszczenie, smarowanie, skręcani
15 minut = montaż rozrusznika