Zauważyłem, że po otwarciu korka oleju na ciepłym silniku, że środka wydobywa sie biały dymek.
Przy zapalaniu auto trochę dymi również na biało.
Czy tak powinno byc??
Żeby drugiego postu nie zakładac, to chciałe tez zaptyac, czy jest jakis prosty sposób stwierdzenia czy turbo wogule działa. Kiedyś trochę gwizdało przy pewnych obrotach, teraz tego gwizdu wogóle nie słychac. Spadku mocy jeśli nawet jest to nei zauważę, bo nigdy nie jehałem takim golfem ze sprawnym turbo, wiec nie mam porównania.
Pozdro.
[mk2]Biały dymek & Turbo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Spróbuj jadąc spokojnie poniżej 2000 obrotów w pewnym momencie dodać gazu, ale nie pedał w podłogę tylko "z czuciem". Auto ma przyspieszać, jednak na początku powinna pojawić się tzw. turbo dziura, dopiero w okolicach 2000 obr/min powinna ona się skończyć a autko powinno wtedy wyraźnie się ożywić. To by oznaczało że turbo dmucha...Bordos pisze:czy jest jakis prosty sposób stwierdzenia czy turbo wogule działa
1. Mozesz ściagnośc gumowy przewód łaczacy turbine z głowica, odpalic i pogazować-powinno mocno dmuchac(suszara:))
2. Mozesz przy zgaszonym silniku sciagnac przewody od strony filtra tak abys mógł ręką złapać wirnik turbiny. Jeżeli obraca sie lekko i wykonuje obroty bez zadnych zaciec to jest ok.
2. Mozesz przy zgaszonym silniku sciagnac przewody od strony filtra tak abys mógł ręką złapać wirnik turbiny. Jeżeli obraca sie lekko i wykonuje obroty bez zadnych zaciec to jest ok.
Szeryf