Łożysko koła pasowego sprężarki klimy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Czytałem już wiele po forach o zmianie łożyska koła pasowego sprężarki jednak mam problem
golf 3 1.6 AFT
sprężarka DENSO SD7V16
Ogólnie z koła pasowego słychać straszny hałas i stukotanie. Pod ręką czuć że koło pasowe nie jest sztywno, ma lekki luz szarpiąc na boki
Jak widać odkręciłem już śrubę, jednak jest problem z wyciągnięciem sprzęgiełka, jest całe schowane w kole pasowym. Jak się do tego zabrać ?
Czytałem już wiele po forach o zmianie łożyska koła pasowego sprężarki jednak mam problem
golf 3 1.6 AFT
sprężarka DENSO SD7V16
Ogólnie z koła pasowego słychać straszny hałas i stukotanie. Pod ręką czuć że koło pasowe nie jest sztywno, ma lekki luz szarpiąc na boki
Jak widać odkręciłem już śrubę, jednak jest problem z wyciągnięciem sprzęgiełka, jest całe schowane w kole pasowym. Jak się do tego zabrać ?
-
- VWGolf.pl Killer
no to sprzęgiełko jest najtrudniej zdjąć znajduję się na małych frezach warto zalać to wd lub czymś innym i podważać dwoma śrubokrętami na przemian sprzęgiełko może trochę się odgiąć ale nic z nim się niestanie wróci do siebie! po zdjęciu sprzęgła ukarze się zigier ściągasz go i zsuwasz koło pasowe wymieniasz łożysko w kole i zakładasz wszystko z powrotem
Jak zakreciłem tym sprzęgłem w lewo czy prawo ma spory luz zanim załapie i zacznie kręcić walkiem. Tak powinno być ? czy znaczy że ma luzy sprzęgło a powinno być sztywno i od razu łapać ? Nie chce dwa razy rozbierać bo i tak cos tłucze
-
- VWGolf.pl Killer
Jeżeli tarcza (sprzęgło w spręzarce składa się właśnie z tarczy, koła i cewki elektromagnetycznej) ma luzy "kątowe" tzn nie kręci się od razu z wałkiem to jeżeli jest to początkowe stadium to do wymiany sama tarcza a jeżeli już dłuższy czas to pewnie uszkodził się wielowypust na wałku.
Wałka raczej sam nie wymienisz bo trzeba kompletnie zdemontować sprężarkę.
PS. Jeżeli już typ SD7V16 to Sanden a nie Denso. Denso nie produkowało sprężarek w tych rocznikach
Wałka raczej sam nie wymienisz bo trzeba kompletnie zdemontować sprężarkę.
PS. Jeżeli już typ SD7V16 to Sanden a nie Denso. Denso nie produkowało sprężarek w tych rocznikach
Regeneracja sprężarek klimatyzacji samochodowej
Panowie przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale wole tutaj pisać niż zakładać nowy wątek. Jestem na tym samym etapie co autor tematu. Męczyłem się dziś 2h ze ściągnięciem tej tarczki i niestety poległem. Całość frezu zalana penetratorem i nic nie mogę dalej zrobić. Jutro wyciągnę jeszcze alternator i odkręcę sprężarkę, aby sobie ją podciągnąć do góry i wtedy może jakoś to wyciągnę. Czy ktoś ma jeszcze jakieś patenty na to ??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
MK IV AJM
-
- VWGolf.pl Killer
musisz dobrze to podważać na przemian aż puści i wd co jakiś czas nieraz puszcza po 5min nieraz godzina mało
Męczyłem się długo dziś i poddałem się. Zrobiłem nawet ściągacz, ale niestety w otworach nie ma gwintu m6 tylko jakiś trochę mniejszy bo ścina śruby i nie chciałem tego całkiem uszkodzić. Na razie będę tak jeździł a potem wyciągnę sprężarkę i zawiozę ją na serwis.
MK IV AJM