Problem z ogrzewaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » pt lut 11, 2005 08:13

Ciukier pisze::grrr: ja mam podobny problem, czasem leci letnie powietrze a czasem gorące co to może być ??
Musisz jeszcze powiedziec kiedy jest cieplo a kiedy goraco ;)
Ja mialem tak ze dopuki plyn sie nie nagrzal i nie zalaczyl sie termostat to bylo git a jak juz puscil termostat to zapomnij o przyjemnym ciepelku - i to byl konkretnie ten aluminiowy duperelek - przez jakis czas mialem wlozona rurke, tego plastikowego nie wyjmowalem( wzialem inny taki cienki wezyk, nalozylem na niego z z drugiej strony wkrecilem srubke- wszystko oczywiscie zcisniete opaskami) ale pozniej dorwalem ten duperelek i to normalnie za darmoche wiec wlozylem ;)

Pozdrowka:

Slawo

Ciukier

Post autor: Ciukier » pt lut 11, 2005 16:30

Slawo80 pisze:
Ciukier pisze::grrr: ja mam podobny problem, czasem leci letnie powietrze a czasem gorące co to może być ??
Musisz jeszcze powiedziec kiedy jest cieplo a kiedy goraco ;)
Ja mialem tak ze dopuki plyn sie nie nagrzal i nie zalaczyl sie termostat to bylo git a jak juz puscil termostat to zapomnij o przyjemnym ciepelku - i to byl konkretnie ten aluminiowy duperelek - przez jakis czas mialem wlozona rurke, tego plastikowego nie wyjmowalem( wzialem inny taki cienki wezyk, nalozylem na niego z z drugiej strony wkrecilem srubke- wszystko oczywiscie zcisniete opaskami) ale pozniej dorwalem ten duperelek i to normalnie za darmoche wiec wlozylem ;)

Pozdrowka:

Slawo
No nie ma reguły, raz jest tak raz tak. Od 2 dni jest spoko, ale bywało kiepsko.

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » sob lut 19, 2005 10:27

pytanko, jak wywale te zawroy to tez musze polaczyc te dwa przewody jednym mniejszym?? bo tak sa polaczone te dwa zawory chyba ze zle widze??

Awatar użytkownika
k3fir
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: k3fir » sob lut 19, 2005 12:08

lukasz pisze:pytanko, jak wywale te zawroy to tez musze polaczyc te dwa przewody jednym mniejszym?? bo tak sa polaczone te dwa zawory chyba ze zle widze??
nie, potrzebujesz tylko 2 rurki i to wszystko

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » ndz lut 20, 2005 22:47

ok dzieki za pomoc, ale nastal jeszcze jeden problem.. a wiec chcialem sie zabrac za wywalenie tych zaworow, patrze i niespodzianka nic takiego nie ma, normalnie ida tylko weze do nagrzewnicy i nic nie ma, wiec co to moze byc ze nie za bardzo grzeje, zimno mi marzne!!:( leci cieple, ale nie az tak bardzo zeby nagrzac w samochodzie prosze o pomoc

Awatar użytkownika
k3fir
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: k3fir » ndz lut 20, 2005 22:52

Moze termostat zawiesil sie i otwarty jest. Nowka Whaltera (chyba tak sie to pisze) 25 zeta

dioob
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dioob » ndz lut 20, 2005 22:56

A ja juz wiem co u mnie jest grane ,tez zaworków nie mam a grzeje cienko,co sie okazało nagrzenice mam czymś w cholere zatkaną.
:grin:

...pomału do celu......w planach Suka GS 500, na początek oby sił wystarczyło :hmm:

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » ndz lut 20, 2005 22:58

no ja nagrzewnice mam nowa wiec to napewno nie to, a jak sprawdzic ten termostat??

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » pn lut 21, 2005 16:53

A czy zeby wywalc te zaworki to trzeba caly plyn z ukladu spuscic, czy wystarczy tylko jakis pojemnik podstawic i jak sie te badziewia wykreci to lapac uciekajacy plyn??

Czy trzeba pozniej odpowietrzac uklad?? Jesli tak to jak sie to robi??

Slawo80
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Slawo80 » pn lut 21, 2005 20:48

Soczek pisze:A czy zeby wywalc te zaworki to trzeba caly plyn z ukladu spuscic, czy wystarczy tylko jakis pojemnik podstawic i jak sie te badziewia wykreci to lapac uciekajacy plyn??

Czy trzeba pozniej odpowietrzac uklad?? Jesli tak to jak sie to robi??

Ja wyssalem strzykawa plyn ze zbiorniczka wyrownawczego i pozniej odkrecalem zaworek. Troszke plynu jeszcze ucieknie ale nie sa to jakies kolosalne ilosci ;)
Wywalalem tylko ten aluminiowy(zastapilem go rurka) a plastikowy zostawilem ( tam gdzie byl wezyk ten cienki zalozylem kawalek takiego wezyka na drugim koncu wkrecilem pasowna srobke, dwie opaski przy koncach wezyka i tak latalem. Nagrzewnica odpowietrzyla sie sama - bo chyba od tego jest ten plastikowy zaworek)

Pozdro:

Slawek.

jacus88

Post autor: jacus88 » pn lut 21, 2005 22:42

Ja już sobie poradziłem z tym problemem - okazało sie że miałem zapowietrzony układ - kumpel odkęrcił kabelki w okół zaworów - dolałem płynu bo trochę ubyło i zaczęło grzać! :) po dłuższej jeździe nawet gorąco jest :) przed wymianą termostatu czy nagrzewnicy sprawdźcie przewody

Awatar użytkownika
k3fir
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: k3fir » pn lut 21, 2005 23:40

nie nic nie potrzeba spuszczac, tam troszke wyplynie ale to nic sie doleje ;)

didoq
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: didoq » wt lut 22, 2005 16:19

mam podobny problem z ogrzewaniem, juz chcialem sie zabrac za usuniecie tych zaworkow,ale... nie mam ich, zamiast tego mam rozgalezniki do ktorych podlaczone sa rurki polaczone z instalacja gazowa, cyz to moze miec tez wplyw na ogrzewanie??

Awatar użytkownika
MaSa_Golf
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MaSa_Golf » śr lut 23, 2005 17:54

Ja dzisiaj zrobiłem dokładnie tak jak Slawo80 (thx za podpowiedz :pub: ) i bardzo polecam, ogrzewanie dziala super, leci gorace powietrze nawet jak silnik jest bardzo nagrzany (mozna sie poparzyc :P :P) .

Nie jestem zadnym mechanikiem, ale mi cala "operacja" zajela jakies 20 minut, lacznie z wyssaniem plynui ze zbiorniczka za pomoca strzykawki 20ml :P :P (samo to zajelo mi z 10 minut :P )

Bardzo goraco :P polecam wywalenie tego zaworka

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”