***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***

Chcesz kupić, bądź sprowadzić auto..nie wiesz, które wybrać? Napisz o tym tutaj...

Moderatorzy: palio, jhosef, VIP

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***

Post autor: Piasek » pn wrz 07, 2015 09:52

No to pozostaje francuz: 308 albo Megane. Te nie korodują a i silniki benzynowe bardzo dobre.

https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128

arczikox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arczikox » sob wrz 12, 2015 09:31

Zastanawiam się nad kupnem pierwszego auta do 10 tys. Najlepiej hatchback, benzyna lub benzyna + lpg. Zastanawiałem się nad golfem 4, silnik 1.6 lub 2.0. Ewentualnie jeszcze audi a3. Macie jakieś inne propozycje ??

Awatar użytkownika
VW_seller
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: VW_seller » sob wrz 12, 2015 10:06

za 10 beznyniaka moze kupisz mk4 dobrego ,ale szczerze wolał bym za tą 10 kupić inne w innej marce .lepiej doposazone z lepszymi silnikami

naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv

Awatar użytkownika
herbu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: herbu » sob wrz 12, 2015 10:12

arczikox pisze:Zastanawiałem się nad golfem 4, silnik 1.6 lub 2.0. Ewentualnie jeszcze audi a3.
Zdecydowanie najlepszy wybór
arczikox pisze:Macie jakieś inne propozycje ??
Może jeszcze Leon
VW_seller pisze:za 10 beznyniaka moze kupisz mk4 dobrego ,ale szczerze wolał bym za tą 10 kupić inne w innej marce .lepiej doposazone z lepszymi silnikami
A ja nie, bo niby co lepszego do LPG znajdziesz?

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

arczikox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arczikox » sob wrz 12, 2015 10:50

Szukałem na alledrogo i pełno mk4 jest ale większość już zajeżdżona więc ciężko będzie znaleźć egzemplarz w dobrym stanie.
Leony też oglądałem, ale myślę, że do 10k ciężko będzie dobry znaleźć. Na co szczególnie uwagę zwrócić w przypadku golfa - jeśli chodzi o te silniki 1.6 oraz 2.0 oczywiście 8v. Natomiast jeśli o audi i leony - jakie silniki do gazu nadają się dobrze ?

Awatar użytkownika
R90
Użytkownik
Użytkownik

Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***

Post autor: R90 » sob wrz 12, 2015 11:38

arczikox pisze:Szukałem na alledrogo i pełno mk4 jest ale większość już zajeżdżona więc ciężko będzie znaleźć egzemplarz w dobrym stanie.
Leony też oglądałem, ale myślę, że do 10k ciężko będzie dobry znaleźć. Na co szczególnie uwagę zwrócić w przypadku golfa - jeśli chodzi o te silniki 1.6 oraz 2.0 oczywiście 8v. Natomiast jeśli o audi i leony - jakie silniki do gazu nadają się dobrze ?
Zgadzam się. Staraj się na początek szukać wśród ofert od osób prywatnych. W jakimś stopniu obniżasz ryzyko trafienia zajeżdżonego złoma.
2.0 w ogóle bym nie rozważał. Nie dość, że muł niewiele lepszy od 1.6 to i z OC będziesz miał drożej.
Z golfów to tylko 1.6 albo 1.8 i 1.8T. Spalanie ciut wyższe ma 1.8T od 1.6 ale dynamika i jazda nieporównywalnie lepsza. Jest turbina, dwumas, czyli źródło potencjalnych kłopotów i wydatków. Ale wszystko w rozsądnych cenach.
W 1.6 co możesz sprawdzić...odpal go na zimnym, zobacz czy za bardzo nie pukają popychacze..czy nie ma jakichś dodatkowych dźwięków..czy nie kopci przy rozruchu na niebiesko, czy trzyma obroty, czy w zbiorniczku wyrównawczym nie ma oleju..

Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM

Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » sob wrz 12, 2015 11:40

A na co liczysz szukając egzemplarza mającego blisko 20 lat ? Tutaj już dylemat ma jedynie sprzedający bo albo szybko sprzeda albo kolejnego przeglądu (jak wejdą nowe przepisy) już nie dostanie. Zwłaszcza z gazem najczęściej butla już do wymiany albo przeglądu co daje jednakowy koszt.

http://otomoto.pl/osobowe/-/-/-/-/hatch ... petrol-lpg

skopiuj cały bo obcina

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » sob wrz 12, 2015 12:08

arczikox pisze:Szukałem na alledrogo i pełno mk4 jest ale większość już zajeżdżona więc ciężko będzie znaleźć egzemplarz w dobrym stanie.
To prawda, ale da się - ostatnio znalazłem koleżance z pracy Leona, rocznik 2002, co prawda diesla i z przebiegiem >300 tys. ale jeździ i wygląda idealnie. Więc da się. Golfów jest w bród, więc spokojnie znajdziesz coś sensownego, tylko musisz uzbroić się w cierpliwość, bo faktycznie jest tak, że 90% to trupy. Możesz poszukać na forum - zawsze jest cień szansy, że auto będzie lepsze niż przeciętna.
Szukaj, tak jak pisze R90, auta z prywatnych rąk, najlepiej takiego, które już kilka lat ktoś użytkuje - wtedy przynajmniej będziesz znał jako tako jego historię.
R90 pisze:2.0 w ogóle bym nie rozważał
A ja bym rozważał, bo to świetny benzyniak do mk4. Ma jedną wadę - prawie ich nie ma w ogłoszeniach, więc znalezienie sensownego jest prawie niemożliwe. Te silniki lubią też brać olej, ale bez przesady - dolanie litra, czy dwóch między wymianą nie jest aż tak kosztowne. A jedzie to zauważalnie lepiej niż 1.6, który swoją drogą, jak na moc i pojemność, też jest całkiem żwawe.
Ubezpieczeniem bym się nie przejmował - jak masz max. zniżki, to różnica rocznie będzie pewnie ze 20 zł :)
R90 pisze:Z golfów to tylko 1.6 albo 1.8 i 1.8T
Tylko, że 1.8T znaleźć dobrego jest niesamowicie trudno. Większość nie trzyma mocy i może z racji wieku i przebiegu generować spore koszty. A 1.8 wogóle bym nie brał pod uwagę - nie jedzie to wcale, pali jak smok i również ma swoje wady.
Piasek pisze:A na co liczysz szukając egzemplarza mającego blisko 20 lat ?
Ja bym liczył na dobre auto - sam mam Passata 16 letniego i przyczepić się nie ma do czego.

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

Awatar użytkownika
R90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: R90 » sob wrz 12, 2015 12:56

herbu pisze:
To prawda, ale da się - ostatnio znalazłem koleżance z pracy Leona, rocznik 2002, co prawda diesla i z przebiegiem >300 tys. ale jeździ i wygląda idealnie. Więc da się. Golfów jest w bród, więc spokojnie znajdziesz coś sensownego, tylko musisz uzbroić się w cierpliwość, bo faktycznie jest tak, że 90% to trupy. Możesz poszukać na forum - zawsze jest cień szansy, że auto będzie lepsze niż przeciętna.
Szukaj, tak jak pisze R90, auta z prywatnych rąk, najlepiej takiego, które już kilka lat ktoś użytkuje - wtedy przynajmniej będziesz znał jako tako jego historię.
R90 pisze:2.0 w ogóle bym nie rozważał
A ja bym rozważał, bo to świetny benzyniak do mk4. Ma jedną wadę - prawie ich nie ma w ogłoszeniach, więc znalezienie sensownego jest prawie niemożliwe. Te silniki lubią też brać olej, ale bez przesady - dolanie litra, czy dwóch między wymianą nie jest aż tak kosztowne. A jedzie to zauważalnie lepiej niż 1.6, który swoją drogą, jak na moc i pojemność, też jest całkiem żwawe.
Ubezpieczeniem bym się nie przejmował - jak masz max. zniżki, to różnica rocznie będzie pewnie ze 20 zł :)
R90 pisze:Z golfów to tylko 1.6 albo 1.8 i 1.8T
Tylko, że 1.8T znaleźć dobrego jest niesamowicie trudno. Większość nie trzyma mocy i może z racji wieku i przebiegu generować spore koszty. A 1.8 wogóle bym nie brał pod uwagę - nie jedzie to wcale, pali jak smok i również ma swoje wady.
Piasek pisze:A na co liczysz szukając egzemplarza mającego blisko 20 lat ?
Ja bym liczył na dobre auto - sam mam Passata 16 letniego i przyczepić się nie ma do czego.
Faktycznie, może 1.8 wolnossący to średni wybór. Natomiast 1.8T byleby nie był skatowany oraz z przebiegiem 300tys + . Z racji wieku, faktycznie spora ilość tych egzemplarzy ma problem z mocą a to za sprawą nieszczelności w układzie podciśnienia, w stylu poprzecierane gumowe węże , nieszczelności na łączeniach, zepsuty DV i N75. Wymiana tego nie jest jakoś mocno kosztowna. Regenerowana turbina to koszt 800zł z gwarancją na 2 lata. Śmiało taką można brać, np jeżeli w przeszłości turbo waliło olejem przez niesprawne uszczelniacze labiryntowe. Sam szukałem Golfa i 2.0 to może widziałem kilka egzemplarzy. Jest je trudno dostać. Coś za coś. Przy 1.6 przy normalnym przebiegu i dobrym stanie jednostki, nie trzeba będzie dokładać. Przy 1.8T jak się zaryzykuję i kupi egzemplarz w znośnym stanie, wymiana tych komponentów, jeżeli oczywiście będzie potrzeba to mały koszt i można się cieszyć o wiele lepszą przyjemnością z jazdy oraz niewiele większym spalaniem niż 1.6. Sam mam 1.8T i przy normalnej jeździe w cyklu mieszanym zamykam się w 10l LPG, jak trochę poszarżuję to do 11.

arczikox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arczikox » sob wrz 12, 2015 15:24

Dzięki za porady. Natomiast jeśli chodzi o benzyne + lpg, to lepszym wyborem będzie kupno samego benzyniaka i dołożyć do lpg, czy kupić już z lpg ( o ile będzie w miarę nowa instalacja)? Sam chyba w jakimś kierunku jestem bardziej przekonany nad mk4, ponieważ jest to pierwszy samochód dla mnie, części w miarę tanie i ogólnodostępne, lecz właśnie kwestia w tym, że trzeba się trochę naszukać, by znaleźć w miarę dobry egzemplarz.

Awatar użytkownika
R90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: R90 » sob wrz 12, 2015 15:31

arczikox pisze:Dzięki za porady. Natomiast jeśli chodzi o benzyne + lpg, to lepszym wyborem będzie kupno samego benzyniaka i dołożyć do lpg, czy kupić już z lpg ( o ile będzie w miarę nowa instalacja)? Sam chyba w jakimś kierunku jestem bardziej przekonany nad mk4, ponieważ jest to pierwszy samochód dla mnie, części w miarę tanie i ogólnodostępne, lecz właśnie kwestia w tym, że trzeba się trochę naszukać, by znaleźć w miarę dobry egzemplarz.
Raczej we własnym zakresie zamontować. Generalnie nierzadko jest tak, że instalacja LPG była montowana a pół roku potem nagle ktoś auto sprzedaję, waląc ścieme, że dostał służbowy itp. A tak naprawdę zaczęło się tak psuć, że ekonomiczniej auto sprzedać wtedy. Dzisiaj jest mnóstwo druciarzy i partaczy wśród instalatorów LPG. Nieumiejętne założenie gazu drastycznie skraca żywotność komponentów silnika, dlatego jestem zwolennikiem zakładania we własnym zakresie. No chyba, że instalka była faktycznie założona ze sztuką, na dobrych częściach, serwisy na czas, to warto się przyjrzeć takiej ofercie.

arczikox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: arczikox » sob wrz 12, 2015 16:13

Rozumiem. W jakich granicach kosztuje założenie w miarę dobrej instalacji lpg i jaka się do tego nadaje najlepiej ? Cały czas myśle o 1.6 lub 2.0, te 1.8t jakoś nie przekonuje mnie specjalnie, może to tylko moje odczucie. Wiec chyba najlepszym wyborem by było kupno benzyniaka i potem dopiero lpg założyć.

Awatar użytkownika
sebool12
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: sebool12 » sob wrz 12, 2015 16:33

Za 10k już wychaczysz dobrego leona. Brat dał za diesla(który z reguły już jest droższy) 8800. Silnik jak nowy ;) ASV 110KM, Manualna klima wspomagania, 2x el szyby, 2001r. Oczywiście z prywatnych rąk

Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy :bajer:
:los2:

Awatar użytkownika
Piasek
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Piasek » sob wrz 12, 2015 18:27

R90 pisze:No chyba, że instalka była faktycznie założona ze sztuką, na dobrych częściach, serwisy na czas, to warto się przyjrzeć takiej ofercie.
to raczej ciężko będzie bo ja np swojego Merca miałem zagazowanego u Auto-Fleszy których reklamować raczej nie trzeba. Nawet nie myślałem o wystawianiu go w ogłoszenia bo już czyhało na niego 3 kupców i generalnie decyzję o sprzedaży podjął za mnie jeden z nich który zadzwonił z taką propozycją cenową o której sam nie myślałem. Następnego dnia był z kasą i kierowcą... 550km w jedną stronę...
Zafirę B którą mamy w domu też gazowałem u Fleszy i też już 2 kumpli wspomina że w razie jakby mi zaświtał pomysł zmiany auta to oni biorą.
Także ... ciężko tak zagazowane auto znaleźć bo ktoś kto się decyduje na gazowanie u najlepszych dba o auto a na takie kupców w postaci znajomych, rodziny, sąsiadów sporo. To co zostało tu wiele razy powiedziane: takie auta praktycznie nie trafiają w ogłoszenia. Ale trzeba próbować, w ub. roku kumpel kupił tak Octavię TDI salonową od pierwszego właściciela, 268 tyś km serwisowanego przebiegu miała (leasing na działalność) i ... w drodze do domu wysypała się turbina.... także albo miał cholernego pecha (1200zł) albo sprzedający wiedział co w trawie piszczy choć akurat zejście turbiny (która nie daje żadnych oznak) ciężko przewidzieć.
I tutaj (moim zdaniem) dochodzimy do sedna tego co już napisałem
takie auta praktycznie nie trafiają w ogłoszenia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę kupić auto”