Benzyna w oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Benzyna w oleju
Witam wszystkich od dwóch dni szukałam wszędzie podobnego tematu i nigdzie nie znalazłam więc opiszę mój problem. Od prawie dwóch miesięcy jestem posiadaczką golf III 1,6 benzyna (bez lpg) 96 rok 75 km. Od początku jak mam to auto wymieniłam
- olej, filtry, świece, wąż odmy, czujnik temp, czujnik silnika, pojemnik wyrównawczy płynu chłodzenia oraz przepustnicę z silniczkiem krokowym... zaczęło się od tego że autko szalało na obrotach i gasło a w szczególności na 1 biegu doradzono mi żebym wyczyściła przepustnicę ale jak się okazało po rozebraniu był uszkodzony silniczek krokowy zębatki zostały sklejone "na stałe" żeby tylko auto odpalało i odłączone ssanie. Więc postanowiłam wymienić całą przepustnice i od tego momentu jest ok auto nie gaśnie czasem zdarzy się że obroty mu wskoczą na 1200 i zaraz spadają do 600, ale za to nie wiem dlaczego sprawdzając stan oleju po wymianie okazało się że jest go o wiele za dużo, dużo ponad max a olej śmierdzi benzyną ( już wiem dlaczego znikała z baku ) i problem jest taki że autko jeździ ładnie ,nie szarpie, nie gaśnie i ładnie się zbiera tylko żaden mechanik a byłam u 6 nie ma pojęcia skąd benzyna w oleju do tego golfik delikatnie kopci na biało ale minimalnie i ma dziwny zapach spalin taki czad z benzyna coś takiego. Silnik chodzi cichutko zero stuków nic, więc może Wy mi pomożecie? Może i jestem kobietą ale nie jeżdżę autem póki nie stanę na drodze wolę i chcę wszystko naprawić od ręki staram się dbać o auta. A nie chcę żeby kolejny mechanik mi ciemnotę wkręcał bo stoi przed nim kobieta. Z góry dziękuję za rady
- olej, filtry, świece, wąż odmy, czujnik temp, czujnik silnika, pojemnik wyrównawczy płynu chłodzenia oraz przepustnicę z silniczkiem krokowym... zaczęło się od tego że autko szalało na obrotach i gasło a w szczególności na 1 biegu doradzono mi żebym wyczyściła przepustnicę ale jak się okazało po rozebraniu był uszkodzony silniczek krokowy zębatki zostały sklejone "na stałe" żeby tylko auto odpalało i odłączone ssanie. Więc postanowiłam wymienić całą przepustnice i od tego momentu jest ok auto nie gaśnie czasem zdarzy się że obroty mu wskoczą na 1200 i zaraz spadają do 600, ale za to nie wiem dlaczego sprawdzając stan oleju po wymianie okazało się że jest go o wiele za dużo, dużo ponad max a olej śmierdzi benzyną ( już wiem dlaczego znikała z baku ) i problem jest taki że autko jeździ ładnie ,nie szarpie, nie gaśnie i ładnie się zbiera tylko żaden mechanik a byłam u 6 nie ma pojęcia skąd benzyna w oleju do tego golfik delikatnie kopci na biało ale minimalnie i ma dziwny zapach spalin taki czad z benzyna coś takiego. Silnik chodzi cichutko zero stuków nic, więc może Wy mi pomożecie? Może i jestem kobietą ale nie jeżdżę autem póki nie stanę na drodze wolę i chcę wszystko naprawić od ręki staram się dbać o auta. A nie chcę żeby kolejny mechanik mi ciemnotę wkręcał bo stoi przed nim kobieta. Z góry dziękuję za rady
Benzyna w oleju
generalnie jak juz paliwko jest w misce olejowej to nie jest za dobrze - raczej czeka Cie na początku wymiana wtryskiwaczy może byc tak ze mocno leją i dlatego paliwo przedostaje sie w nadmiernych ilościach.
Wtryskiwacze moga być uszkodzone badź nieszczelne
Paliwo w misce olejowej oznacza utratę właściwości oleju silnikowego a co dalej zatarcie silnika
Wtryskiwacze moga być uszkodzone badź nieszczelne
Paliwo w misce olejowej oznacza utratę właściwości oleju silnikowego a co dalej zatarcie silnika
Live to Ride .... Ride to Live !
Benzyna w oleju
Obstawiam pierścienie.
MK2 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=451131
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
MK4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=546133
Montaż ESP http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=14&t=590914
Re: Benzyna w oleju
Wg mnie jakby pierścienie były do d*** to by olej ubywał a nie paliwo przybywało w misce olejowejXV2 pisze:Obstawiam pierścienie.
Jak pierścienie sa do wymiany nie ma kompresji silnik cieżko zapala - lub nie zapala w ogole
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Benzyna w oleju
No i to juz trzeba mieć farta żeby tak się stało. Pierścienie wykluczył bym na pewno bo nie tyle co by nie odpala ale brał by olej nawet z benzyna w środku. Jeśli wtrysku by laly cały czas faktycznie silnik n a zamkniętej przepustnicy mógł by wciągać paliwo do komory spalania, ale w powrotny suwie albo by je wyrzuca do wydechu albo by zalewal swiece, chodził nie równo. Kiedy wymienialas olej? Płynu chłodniczego nie ubywa?
Wysłane z mojej Nokia 3330
Wysłane z mojej Nokia 3330
musze zmienic dziare ;) (sprzedam III GTI info priv)
Benzyna w oleju
miotas pisze:No i to juz trzeba mieć farta żeby tak się stało
Fakt jeszcze o tym nigdy nie słyszałem
Pozdr.
-
- Nowicjusz
Benzyna w oleju
Dziękuję za odpowiedzi Pierwszy raz olej wymieniłam po zakupie autka i jakiś miesiąc później zauważyłam że właśnie benzyna jest w oleju wiec ponownie olej wymieniłam 5 dni temu i na razie do dziś brak śladu benzyny w silniku, płyn chłodzący nawet mazakiem zaznaczyłam żeby dokładnie było wiadomo i nic a nic nie ubywa. Autko jeździ bez zarzutu zrywa się ze świateł jak szalone byłam u znajomego mechanika kazał wymienić czujnik temp.silnika ( komp pokazał że autko dostaje za bogatą mieszankę) tak też uczyniłam i wyczyścić wtryski ale zastanawiam się czy nie lepiej będzie je po prostu wymienić bo jak przepustnicę dałam do czyszczenia to po rozebraniu i tak okazało się że trzeba ją wymienić. A to widzę że zaciekawiłam Panów moją usterką więc dodam że benzyna w oleju może się pojawić jak silnik nie jest w stanie się dobrze nagrzać bo jeździ na krótkich trasach np tylko miasto. Jesteście super dziękuję za waszą pomoc
Benzyna w oleju
Wymień te wtryski nie są to kosmiczne koszta a szkoda zachodu z czyszczeniem które może nic nie dać
Wiele osób jeździ dieslami (fakt trochę inna bajka) ale w zimie jadać na krótkim odcinku jest prawie nie możliwe aby go zagrzać a ropy w miskach nie mamy
Moja dziewczyna jeździ Polo 3 tez tylko po mieście szczególnie zima około 2-3 km w jedna stronę do pracy i nigdy paliwa nie było w misce wiec to chyba jakaś nie sprawdzona informacja:)jagodaslazak pisze:dodam że benzyna w oleju może się pojawić jak silnik nie jest w stanie się dobrze nagrzać bo jeździ na krótkich trasach np tylko miasto.
Wiele osób jeździ dieslami (fakt trochę inna bajka) ale w zimie jadać na krótkim odcinku jest prawie nie możliwe aby go zagrzać a ropy w miskach nie mamy
Benzyna w oleju
mimo opini pokusił bym sie o pomiar kompresji.Fakt że czujnik był uszkodzony i silnik zalewało to mogła być przyczyna benzyny w oleju pytanie tylko jak się tam dostala dołem czy górą ?
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr