Nie porównuj spalania VP w mk4 do dość mocnego PD w ciężkim Passacie. 6- 6.5 litra to możesz liczyć w takim passacie 130KM delikatnie jeżdząć, pod warunkiem że na standardowym kole i zdrowym silniku. Jak zrobisz program to spalanie niekoniecznie będzie większe przy takiej samej jeździe, zależy jaki program zrobią, najlepiej to nie nastawiać się na moc tylko na maksa zwiększenie momentu i spłaszczenie go w zakresie obrotów. Ale..wiadomo - jak zrobisz program to i jeździć się chce szybciej, a spalanie rośnie.daniel23584 pisze:5 moze nie, ale mysle ze 6-6,5 a taki 1.8T ile spali? Ja w swoim TDI VP po zmianie wtryskow i programie nie zauwazylem wiekszego spalania. Srednia z ostatnich 20tys km to 5,6. Minimalne spalanie jakie udalo mi sie uzyskac to 4,7 maxymalne 6,2.
Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Z doświadczenia potwierdzamWichuTM pisze:6- 6.5 litra to możesz liczyć w takim passacie 130KM delikatnie jeżdząć
-
- Użytkownik
Nie porownuje tylko stwierdzam ze mimo programu spalanie nie zmienilo sie. Wiadomo ze Passat czy A6 sa ciazsze i wiecej spala jak mk4 ale zeby w 1.8T osiagnac 8l/100 to chyba tez trzeba sie postarac? Przed chwila gadalem z kolesiem ktory sprowadza auta i powiedzial ze w tej budzie 1.8T spali ok 10l/100. Przyjezdzaja autami, nie woza na lawecie i wlasnie takie spalanie niby jest. Zawsze mialem do czynienia z dieslami, myslalem zeby moze sprobowac turbo benzyny ale jednak boje sie spalania, bo jakby nie bylo takie TDI nawet podkrecony spali te 2l/100 mniej jak 1.8T i rocznie sie troche tego nazbiera. No nic dzieki koledzy za rady, przespie sie jeszcze z tym i rozwaze
ALH -> 205 -> soft
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
To policz realnie 6,5 l on a 12 lpg?
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
-
- Użytkownik
Ok 5zl na 100km na korzysc LPG + zalozenie instalacji 3-4tys
ALH -> 205 -> soft
No bez przesady z tymi 4 tyś. Za 2.5 tyś założysz przyzwoitą instalację. Za 3 koła to już max. Za 4 tyś jak złapiesz promocję to założysz wtrysk ciekły.
GTI Edition 16v: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6794683
-
- Użytkownik
Tak tylko slyszalem, ale skoro mowisz ze do 3 tys zalozy to pewnie tak jest.
ALH -> 205 -> soft
co do spalania 1.8t - ostatnie pomiary - 9-10l trasa, ok 12-13l autostrada i miasto - oczywiscie LPG
rekord na Pb trasa ok 90 na tempomacie 6,3 z 250km
instalka zakladana do 150KM ale w dobrym warsztacie w warszawie ponad rok temu 2900 z wlewem przy korku
rekord na Pb trasa ok 90 na tempomacie 6,3 z 250km
instalka zakladana do 150KM ale w dobrym warsztacie w warszawie ponad rok temu 2900 z wlewem przy korku
mi 1.8t pali 12 w mieście a jest w quattro, w trasie 8,5 przy 110-120 na 6-tce, założyć gaz to jest mega tanio
AUDI ----> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=577948" onclick="window.open(this.href);return false;
golf w serii -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=507659" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam:
-dystanse przelotowe 8mm ze śrubami- 100zł
golf w serii -> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=507659" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam:
-dystanse przelotowe 8mm ze śrubami- 100zł
Chyba troche przesadzacie, bo nawet stary 1.4 TSI na łańcuchu nie aż tak zły. Jak by sie zastanowić chodzi właściwie o ten rozrząd a łańcuch czy napinacz to nie majątek http://e-katalog.intercars.com.pl/#/eka ... 204060000/ to pierwsze. Po drugie nie wszystkie były wadliwe, po trzecie duża część jest po wymianach. Gorzej w przypadku awarii wariatora faz rozrządu, bo kosztuje on +/- 2000 zł. Koszt duży, ale po wymianie prawdopodobnie jest spokój. Nie mówie tutaj o 1.4 TSI z kompresorem, bo to faktycznie padlina. Oprócz rozrządu problemy z tłokami a to już bardzo poważna sprawa. Nowe TSI na pasku jak na razie sprawują sie dobrze.R90 pisze:Krążą różne urban legend ale wiele z nich prawdziwe. Dawne motory VW i nie tylko VW był konstruowane tak, że auto spokojnie przejeździło te 15 lat bez większych wpadek, lub też i nierzadko więcej. Auto miało być na co najmniej dekadę. Teraz weź tym wynalazkiem TFSI przejedź tyle. Już po 150-200tys. dzieją się sensację z tymi silnikami. Było 1.6 8V, prosty silnik, bezawaryjny. Owszem pali to trochę dając średnią dynamikę. Do auta rodzinnego się nada idealnie. Dla tych którzy chcą mieć trochę 'pod butem' było 1.8T, gdzie spalanie niewiele większe a dynamika już znacząco lepsza. Zamiast to jakoś rozwijać , to wprowadzili FSI z bezpośrednim i to rozwijali w TSI i TFSI. Wśród benzyniaków teraz w VW , wtrysk pośredni umiera śmiercią naturalną. (...)herbu pisze:Ale też wiem, że w nowszych VAGACH ten spokój kończy się na silniku 1.6 8V, ewentualnie na 1.9TDI. Cała reszta wynalazków typu FSI, TSI, TFSI to porażka. A VAG innych benzyniaków już chyba nie stosuje, więc kiedyś będzie trzeba się rozstać z marką i poszukać czegoś innego. Ale dopóki starsze VW, czy Audi jeżdżą dzielnie i bezawaryjnie, to ja przy nich zostaje.Piasek pisze:Pokaż mi jednego - tylko jednego co wziął nowe z salonu i narzeka...
Silniki niestety nie są już takie trwałe jak kiedyś i nie tylko o VAGa chodzi. W każdym aucie może sie coś drogiego zepsuć, nawet w mojej wydaje sie prostej Corsie C z 1.2 Twinport padł sterownik silnika a nowe (używane) elementy i doprowadzenie tego do porządku wyszło ponad 1000 zł.
Szkoda, że VAG nie zrobił małego silnika z turbo bez wtrysku bezpośredniego. Opel ma np. zwykły silnik 1.4 turbo. Gdyby VAG zrobił coś mniejszego na wzór 1.8t byłby fajny silnik i gazować dałoby sie bez problemu.
1.8T z LPG z normalną jazdą nie schodzi mi poniżej 7,5l, no chyba, że jade 70, to wtedy spali koło 7. Samo miasto to nie ma szans poniżej 10, koło 12 to minimum.
Było: MK4 1.8T AUM 150 PS 210 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
Jest: Fiat Bravo MultiJet 1.6 120 PS 300 NM ,
Skoda Octavia 3 1.6 TDI CR 110 PS 250 NM
1.8T 180+program z LPG, da rade zmieścić się w 15L biorąc pod uwagę dynamiczną jazdę?
Jeżdżę dziennie grubo ponad 100km, ale ni to miasto ni typowa trasa.
Dużo terenów zabudowanych, praktycznie non stop wyprzedzanie, prędkości 50-180.
Jeżdżę dziennie grubo ponad 100km, ale ni to miasto ni typowa trasa.
Dużo terenów zabudowanych, praktycznie non stop wyprzedzanie, prędkości 50-180.
GTB...
Moim zdaniem jak sie robi przebieg do 12 -14 tys rocznie iw tym duzo krotkie trasy to jak najbardziej bezyna wystarczy bez rzadnego gazu raz ze nie uwazam tego za paliwo do auta , dwa dodatkowe problemy z awaryjnoscia.Powyzej 15 tys na rok to tylko dobry disel takie jest moje zdanie
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dynamicznie to i ze 25 może spalić, ale i 15 powinno wystarczyć-michau- pisze:1.8T 180+program z LPG, da rade zmieścić się w 15L biorąc pod uwagę dynamiczną jazdę?