autor: drakula500 » czw paź 15, 2015 07:17
Kilka rzeczy jak dłubie w dizlach mogę Ci potwierdzić, a jedną z nich jest to że jak pomieszasz graty i wrzucisz pompę nie od tego silnika (tzw. arwamomix) to silnik zaczyna nawalać jakbyś 100 nakrętek mu pod klawiature włożył. Druga sprawa jest taka i to Ci potwierdzi tu raczej każdy, że podlewało się i 1.6TD i 1.9TD na oryginalnych gratach i nigdy dźwięk silnika się nie zmieniał, czym w takim razie mógłby się tu różnić 2.4D, który ma komory i tłoki takie same jak 1.9TD z tego co mi wiadomo.
Nie słyszałem dźwięku Twojego silnika, są fabrycznie dizle głośniejsze i cichsze, ale jak już zadałem pytanie to jak widzisz... po nitce do kłębka, od razu podejrzewałem, że coś musisz mieć nie tak z głowiczką. Co do chromowanych tłokorozdzielaczy to jest tak jak ze wszystkim, zależy co zrobione i u kogo, mi jeszcze nic nie odpadło, a i jeździ tego u nas na prawdę sporo po takiej regeneracji, a na powyższym przykładzie widać, że i wykonany od podstaw tłokorozdzielacz może zawieść. Trzeba przyjąć, że dwa sposoby to ostatecznie podcieranie tyłka liściem;)
Ten spór raczej tylko w tym momencie rozwiąże Marcin, i będziesz miał zdziwko jak przyjdzie i napisze, że jego silnik jest cichy, oby, bo obydwu wam to pomoże.