Błąd czujnika prędkości 16885
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, od jakiegoś czasu przestał mi działać tempomat. Jak go włączam zapala się kontrolka ale po naciśnięciu + autko nie ciągnie. Podłączyłem do Vaga i wyskoczył błąd 16885 Vehicle speed sensor: Implausible signal. Pomóżcie co to może być? Czujniki przy pedałach i przełącznik manetki sprawdziłem tez na vagu i działają. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
Prędkość idzie przez radio ,pewnie zmieniłeś na inne nie fabryczne stąd te cyrki.Wypnij radio i próbuj.Zapewne zadziała,chyba że ktoś obciął kabelek ,żeby pozbyć się problemów z nastawnikiem.
-
- Nowicjusz
No radio zmieniłem ale wcześniej nie było tez fabrycznego i tempomat działał więc chyba nie to.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Błąd czujnika prędkości 16885
Edzio mam rozumieć , że przy tempomacie i założeniu radia np Sony tempomat nie będzie działał ?? a jak jest bez tempomatu ? to co ? ja miałem Alpine , Sony itp wynalazki i nigdy nie miałem problemów z nastawnikiemedzio pisze:Prędkość idzie przez radio ,pewnie zmieniłeś na inne nie fabryczne stąd te cyrki.Wypnij radio i próbuj.Zapewne zadziała,chyba że ktoś obciął kabelek ,żeby pozbyć się problemów z nastawnikiem.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
mam prośbę - co ci szkodzi posłuchac rady edzio, i na chwile odłączyćradio? jak pomoże to we wtyczce zasilającej musisz wypiąć przewód odpowiedzialny za sygnał galapiotrek271 pisze:No radio zmieniłem ale wcześniej nie było tez fabrycznego i tempomat działał więc chyba nie to.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
To wszystko kwestia wyprowadzenia pinów w innym radiu.Haki pisze:Edzio mam rozumieć , że przy tempomacie i założeniu radia np Sony tempomat nie będzie działał ?? a jak jest bez tempomatu ? to co ? ja miałem Alpine , Sony itp wynalazki i nigdy nie miałem problemów z nastawnikiemedzio pisze:Prędkość idzie przez radio ,pewnie zmieniłeś na inne nie fabryczne stąd te cyrki.Wypnij radio i próbuj.Zapewne zadziała,chyba że ktoś obciął kabelek ,żeby pozbyć się problemów z nastawnikiem.
dzięki za wsparcie,trzeba teraz błagać ,żeby komuś pomóc.grg474 pisze:mam prośbę - co ci szkodzi posłuchac rady edzio,
edzio, i wsio jasne
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
-
- Nowicjusz
Dzięki za sugestię. Sprawdzę to i jak coś to zwnowie temat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Witam ponownie, odpięcie radia i skasowanie błędu pomogło, tampomat działa do czasu kiedy znowu nie podłączę radia. Kolega wyżej pisał, ze trzeba jakiś kabelek odłączyć od wtyczki. Mógłby mi ktoś dokładnie powiedzieć który to kabelek? Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zobacz tu
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Pierwszy rysunek.
Kostka A, pin 1
Wypnij z kostki i bedzie ok.
http://elektron.pol.lublin.pl/users/djl ... soshop.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Pierwszy rysunek.
Kostka A, pin 1
Wypnij z kostki i bedzie ok.
-
- Nowicjusz
Dzięki wielkie za pomoc. Wypiąłem ten kabelek i wszystko działa tak jak powinno.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
-
- Mały gagatek
Sory za odgrzanie kotleta
Czy odpięcie tego kabla może miec też wpływ na niedziałający tempomat?
ja mam ten kabel odpięty i leży luźno (niefabryczne radio) i mam problem z tempomatem,
otóż vag wykrywa wszystkie przełączniki na manetce pedał sprzęgła i hamulca ale nie ma sygnału z czujnika predkości.
lampka tempomatu też swieci jak należy.
Więc pytanie czy w takiej sytuacji kabel ten nie powinien byc podłączony gdzies w inne miejsce?
Czy odpięcie tego kabla może miec też wpływ na niedziałający tempomat?
ja mam ten kabel odpięty i leży luźno (niefabryczne radio) i mam problem z tempomatem,
otóż vag wykrywa wszystkie przełączniki na manetce pedał sprzęgła i hamulca ale nie ma sygnału z czujnika predkości.
lampka tempomatu też swieci jak należy.
Więc pytanie czy w takiej sytuacji kabel ten nie powinien byc podłączony gdzies w inne miejsce?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Czy sterownik silnika widzi prędkość auta?
Jeżeli nie widzi to nie będzie działał tempomat.
Przewód przy radiu jest tylko po to by zmieniało ono swoją głośność w zależności od prędkości auta.
Jeżeli nie widzi to nie będzie działał tempomat.
Przewód przy radiu jest tylko po to by zmieniało ono swoją głośność w zależności od prędkości auta.
-
- Mały gagatek
Tak. Sterownik widzi prędkość ale nie reaguje na przycisk przyśpieszania