***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Z tego co pamiętam można VAGiem sprawdzić w jakim stanie jest rozrząd.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
-
- Gadatliwa bestia
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Jedyne co tak naprawde mozna wydedukowac z pomiarow VAGiem odnosnie stanu rozrzadu w silniku ZI to katy zaplonu, ewentualnie wypadanie zaplonow, jednak odchylenia od normy tych parametrow "wymagaja" naprawde powaznych zaniedban i wlasciwie oznaczaja stan agolny rozrzadu, a wiec stadium, ktore da sie wyczuc na oko/uchoCraash pisze:Z tego co pamiętam można VAGiem sprawdzić w jakim stanie jest rozrząd.
Mam już powoli dość szukania 1.8t, bo ciężko jak cholera o dobry egzemplarz. Po głowie chodzi mi już nawet pomysł kupna mk4 2003 od mojej ciotki z silnikiem 1.4 16V BCA (ten bez wad) z przebiegiem około 50 000 (nie pomyliłem sie) i swapować to na 1.8t. Wiem przynajmniej, że auto nie było nigdy bite. Nie wiem czy to dobry pomysł biorąc pod uwage, że to auto to golas, nie ma klimy a szyby 'korbotronik' także trochę trzeba by włożyć.
Chce po prostu dynamiczne auto w dobrym stanie przede wszystkim blacharskim, bo silnik można zawsze naprawić. Mógłbym dozbierać i kupić nowsze auto, ale co mam do wyboru z VAGA? Drogie 2.0 TFSI, 1.6 zwykły jest za słaby, ewentualnie dobry by był 1.4 TSI o ile wariator faz nie sprawiałby kłopotów. Silniki FSI bez turbo mam wrażenie, że są mało popularne no i nagar.
Patrząc na to jak zmęczone są diesle i ile tam jest elementów do popsucia się nawet nie biore ich pod uwage.
Chce po prostu dynamiczne auto w dobrym stanie przede wszystkim blacharskim, bo silnik można zawsze naprawić. Mógłbym dozbierać i kupić nowsze auto, ale co mam do wyboru z VAGA? Drogie 2.0 TFSI, 1.6 zwykły jest za słaby, ewentualnie dobry by był 1.4 TSI o ile wariator faz nie sprawiałby kłopotów. Silniki FSI bez turbo mam wrażenie, że są mało popularne no i nagar.
Patrząc na to jak zmęczone są diesle i ile tam jest elementów do popsucia się nawet nie biore ich pod uwage.
to dobry pomysł... ale jak nie masz zamiaru nim śmigać, poszukaj klienta i sprzedaj za ciężką kasę. Jak rozbabrzesz swapami - zrobisz z niego taczkę wartą tyle co zmęczone Mk2tomeknba pisze:hodzi mi już nawet pomysł kupna mk4 2003 od mojej ciotki z silnikiem 1.4 16V BCA (ten bez wad) z przebiegiem około 50 000 (nie pomyliłem sie)
Oplem jeździsz - dlaczego nie poszukasz czegoś z OPC ?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Tego 1,4 zostaw bo szkoda a jak chcesz robic swapa to kup cos z zatartym silnikiem albo z silnikiem do remontu
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
ciekaweCraash pisze:Z tego co pamiętam można VAGiem sprawdzić w jakim stanie jest rozrząd.
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Sprzedawałem niedawno podobne auto 2000r 1.4 golas bez klimy, przebieg coś ponad 40tys, I właściciel. Wystawiony za 8500zł ludzie się zabijali. Jakby nie miał malowanego boku (i źle spasowanego) to by bez problemu poszedł za 10tys.Piasek pisze:to dobry pomysł... ale jak nie masz zamiaru nim śmigać, poszukaj klienta i sprzedaj za ciężką kasę. Jak rozbabrzesz swapami - zrobisz z niego taczkę wartą tyle co zmęczone Mk2tomeknba pisze:hodzi mi już nawet pomysł kupna mk4 2003 od mojej ciotki z silnikiem 1.4 16V BCA (ten bez wad) z przebiegiem około 50 000 (nie pomyliłem sie)
Oplem jeździsz - dlaczego nie poszukasz czegoś z OPC ?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
A za 10 znajdziesz idealnie utrzymanego Mk3 ori GTI
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Obok mnie stoi mk3 XX Jahre TDI 110KM za około 8000 zł. Wygląda jak nowy. Wszystko fajnie, ale to ciągle mk3...Piasek pisze:A za 10 znajdziesz idealnie utrzymanego Mk3 ori GTI
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
panowie i znawcy .w audi a6 c5 afn automat dobre to(chodzi mi o skrzynie ,sprzegło) ? psuje sie coś często drogie w naprawie ? jeśli to automat to też ma 2-mase ? i jak ze spalaniem w koło komina bo na trasie jeżdzić raczej nie bedzie . przymieżam sie do zakupu takiego bo znajomy może mi takie sprowadzić w ori stanie ( nie walony itp ,) dobrze utrzymany tylko właśnie automat . za cene 2x niższą niż w pl . w pl takie stoją po 12-13 tys i do tego już w pół trupy . tamtego widzialem ze zdjec dodatkowo sa wszystkie wpisy z aso (serwisowany ) jest z 99r .kolor bordowy . auto stoi w Danii . ja place tylko za auto bo przy okazji mi go wżuci na lawete .jedynie dojdzie koszt rejestracji i przegladu ale to norma..
naprawa Smartfonów Telefonów,pc, laptopy tablety, diagnostyka vag, delphi itp actia multidiag PRO. serwis vag i innych samochodów wymiana podzespów oraz modyfikacje . regeneracja lub naprawa pomp vp37 wtryskow vp pompo wtrysków pd oraz CR . proszę pisać na priv
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
dobre to ale Cię dzieciaki na wrotkach będą wyprzedzaćVW_seller pisze:panowie i znawcy .w audi a6 c5 afn automat dobre to(chodzi mi o skrzynie ,sprzegło) ? psuje sie coś często drogie w naprawie ? jeśli to automat to też ma 2-mase ? i jak ze spalaniem w koło komina bo na trasie jeżdzić raczej nie bedzie . przymieżam sie do zakupu takiego bo znajomy może mi takie sprowadzić w ori stanie ( nie walony itp ,) dobrze utrzymany tylko właśnie automat . za cene 2x niższą niż w pl . w pl takie stoją po 12-13 tys i do tego już w pół trupy . tamtego widzialem ze zdjec dodatkowo sa wszystkie wpisy z aso (serwisowany ) jest z 99r .kolor bordowy . auto stoi w Danii . ja place tylko za auto bo przy okazji mi go wżuci na lawete .jedynie dojdzie koszt rejestracji i przegladu ale to norma..
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
A to zależy jaki automat, bo były 3:VW_seller pisze:w audi a6 c5 afn automat dobre to(chodzi mi o skrzynie ,sprzegło) ?
1. Klasyczny - najtrwalszy
2. Tiptronic - mniej trwały, ale za to lepszy do jazdy
3. Multitronic - kaszana totalna
Z trwałością - w kolejności 1, 2 i 3.
Multitronic ponoć nie wytrzymuje więcej jak 150-200 tys. km i po tym czasie generuje duże koszty. Generalnie im prostsza skrzynia tym tańsza w użytkowaniu.VW_seller pisze:psuje sie coś często drogie w naprawie ?
Nie maVW_seller pisze:jeśli to automat to też ma 2-mase ?
Zależy jaki silnik - 1.9TDI z automatem spali Ci, jeżdżąc wokół komina, około 7-9 litrów, 2.5TDI 10-13, benzyniaki >12. Z tym, że od 2.5 trzymaj się z daleka.VW_seller pisze:i jak ze spalaniem w koło komina bo na trasie jeżdzić raczej nie bedzie
Napisz jaki silnik, to będzie można powróżyć coś więcej
herbu pisze: Napisz jaki silnik, to będzie można powróżyć coś więcej
VW_seller pisze:audi a6 c5 afn automat
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
- VW_seller
- VWGolf.pl Killer
dokładnie napisalem AFN myślałem ,że każdy wie co to :1.9 Tedeji na pompie VP37 i aż 110km
automat tam jest zwykły hydrauliczny
ps : 2.5 tdi w życiu bym nie kupił choć vp44 naprawić dla siebie to banał w razie czego bym z tego zrobil mtdi 2.5 z pompa od AAZ i tłokiem od tds-a 12mm na 6 rurek był by to chyba 1 projekt w polsce .
automat tam jest zwykły hydrauliczny
ps : 2.5 tdi w życiu bym nie kupił choć vp44 naprawić dla siebie to banał w razie czego bym z tego zrobil mtdi 2.5 z pompa od AAZ i tłokiem od tds-a 12mm na 6 rurek był by to chyba 1 projekt w polsce .
zawsze jest coś takiego jak chip + wtryski z AHY (tzw 216-stki) tylko nie wiem jak by to się zachowywało w automacie i czy sprzęgło w takim razie jakie tam jest ? takie jak w 1z 228mm na sztywnym kole ?kw pisze:dobre to ale Cię dzieciaki na wrotkach będą wyprzedzać