1.8 wysokie wolne obroty na cieplym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.Pacjent sinik 1.8 rp.problem: auto na zimnym odpala super,ma wolne obroty,bez zadnego falowania itp. Po nagrzaniu sie również,wszystko dziala bezproblemowo,przyspieszenia,rowna praca,900 wolnych i wszystko jest ok do momentu zgaszenia silnika po przejechaniu paru km( silnik nagrzany do normalnej temp.) .Silnik odpala normalnie ale ma 2100 obrotow i nie wazne czy na pb czy lpg. Macie jakies pomysly? Na lpg silnik nie reaguje na wypiecie wtyczlki z czujnika temp.Przyczyna moze byc brak odciecia zasilania kompa po zgaszniu silnka zeby sie zresetowal?
mam ten sam silnik też z gazem i miałem ten sam problem, wymieniłem silnik krokowy i włączyłem zapłon 4 razy bez odpalania, potem na chwile odłączyłem akumulator i znowu zapłon i wszystko git zaczęło działać. Teraz mam nowy problem bo za każdym razem jak wcisne sprzęgło to silnik gaśnie i ciężko go odpalić :/
podpiecie VAGa i sprawdzenie jaki sygnał dostaje komputer odnośnie temperatury.. u mnie było po wypieciu czujnika -9 a przed wypięciem -23. Obroty były też około 2000... dodam że auto miało problem z odpaleniem jak się nagrzało. Z ciekawostek to czujnik temp. był wymieniony na ori nowy dwa tygodnie wcześniej..
Gorący odpala bez problemu...z podpieciem do vaga bedzie problem ,bo to nie obd II tylko kody błyskowe wypiecie i szybkie wpiecie wtyczki od czyjnika polozenia przustnicy przynosi efekty.Czyli,ze to on? Tylko dlaczego pp odpaleniu chodzi ok do zgaszenia i ponownego odpalenia