Elektryczna regulacja lusterek - urwany plastik
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam,
ostatnio wymieniałem sobie lustra razem z matami grzewczymi i niefortunnie pourywały mi się plastikowe elementy mechanizmu elektrycznej regulacji. W prawym lusterku udało mi się je posklejać i jak na razie wszystko się trzyma. Większy problem mam z lewym lusterkiem, w którym urwała się ta kulka od tego szarego ząbkowanego plastiku odpowiedzialnego za regulację w pionie. Udało mi się to skleić, ale przy wciskaniu lustra ponownie się urwało. Miał ktoś może podobny problem? Co mogę z tym faktem zrobić? Druga sprawa, że te nowe lustra się bardzo mocno trzymają i nie wiem jak je bezinwazyjnie wyciągnąć. Czytałem kiedyś jakiś poradnik na forum, ale polegało to po prostu na podważeniu lustra, co niestety się nie sprawdziło w tym wypadku.
Pozdrawiam
ostatnio wymieniałem sobie lustra razem z matami grzewczymi i niefortunnie pourywały mi się plastikowe elementy mechanizmu elektrycznej regulacji. W prawym lusterku udało mi się je posklejać i jak na razie wszystko się trzyma. Większy problem mam z lewym lusterkiem, w którym urwała się ta kulka od tego szarego ząbkowanego plastiku odpowiedzialnego za regulację w pionie. Udało mi się to skleić, ale przy wciskaniu lustra ponownie się urwało. Miał ktoś może podobny problem? Co mogę z tym faktem zrobić? Druga sprawa, że te nowe lustra się bardzo mocno trzymają i nie wiem jak je bezinwazyjnie wyciągnąć. Czytałem kiedyś jakiś poradnik na forum, ale polegało to po prostu na podważeniu lustra, co niestety się nie sprawdziło w tym wypadku.
Pozdrawiam
Kupić używkę za małe $ i przełożyć całość ... bo klejenie na długo nie wystarczy ...
ps - podważać szkło można -- ale specjalnymi narzędziami z tworzywa ...
ps - podważać szkło można -- ale specjalnymi narzędziami z tworzywa ...
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
-
- Nowicjusz
Re: Elektryczna regulacja lusterek - urwany plastik
No oki a przy zakupie mam zwrócić uwagę na coś szczególnego? Są różne rodzaje złączy czy jeden? No podważałem właśnie plastikowymi narzędziami ale te klipsy za mocno trzymały. A da się jakoś obudowę ściągnąć żeby się do tego jakoś od środka dobrać?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Z dołu jest zaślepka...a pod nią blokada która podwazasz płaskim śrubokrętem...i obudowa schodzi.
-
- Nowicjusz
Aa ok dzięki. Mam nadzieję, że następnym razem uda mi się ściągnąć lustra bez uszkodzeń A jak to jest z tymi złączami? Wszystkie są takie same?
-
- Nowicjusz
Chodzi mi o kostkę wychodzącą z lusterka (do regulacji i podgrzewania).
EDIT: Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz a propos lusterek. Mianowicie przy sterowaniu lewym lustrem równolegle przechyla się prawe lustro. Całe szczęście przy prawym to nie występuje, więc da się je odpowiednio ustawić, ale mimo wszystko denerwująca rzecz i byłbym zadowolony gdyby to działało tak jak powinno Jakieś podejrzenia co do przyczyny?
EDIT: Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz a propos lusterek. Mianowicie przy sterowaniu lewym lustrem równolegle przechyla się prawe lustro. Całe szczęście przy prawym to nie występuje, więc da się je odpowiednio ustawić, ale mimo wszystko denerwująca rzecz i byłbym zadowolony gdyby to działało tak jak powinno Jakieś podejrzenia co do przyczyny?
Tak powinno być. Ustawiasz najpierw lewe potem prawe.
- Qto
- _
- Kontakt:
tak, pomysł inżynierów VWdominikbrandon pisze:Jakieś podejrzenia co do przyczyny?
-
- Nowicjusz
Haha dziwny pomysł. Ale to dobrze bo już myślałem że jakieś zwarcie się robi. Ok chyba wszystko już wiem dzięki za pomoc.
-
- Forum Master
- Auto: Bora kombi Highline
- Silnik: ARL
To takie ułatwienie, że jak do parkowania opuszczasz oba lustra, żeby nie namieszać. Opuszczasz, parkujesz, przestawiasz powrotem bez denerwowania się, że jedno wyżej, drugie niżej. W nowszych autach chyba są takie moduły, że jak włączasz wszeteczny ( ) to ci się lusterka opuszczają automatycznie. Do mkiv też pewnie można coś takie wykombinować, coś jak fotele z pamięcią.
Moja Borka Variant:
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=627306
- Qto
- _
- Kontakt:
w mk4 było właśnie w komplecie z fotelami z pamięcią (lustra też wtedy były z pamięcią)...opuszczanie prawego lustra