Zmiana klimatyzacji manualnej na climatronic
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam
Wiem wiem, dużo jest tu tematów na temat przekładki ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania..Otóż zabieram się za wymiane nagrzewnicy gdyż uległa uszkodzeniu (Parujące szyby i brzydki zapach). Myślę czy by nie wstawić u siebie climatronica skoro przyjdzie mi wymieniać nagrzewnice, a wiadomo, że climatronic ma swoją nagrzewnicę. Mam kilka pytań:
1. Czy przy wymianie nagrzewnicy trzeba spuszczać gaz z klimy? Czy nagrzewnica z climatronica będzie pasowała na przewodach z klimy manualnej?
2. Wiem, że potrzebny będzie także czujnik nasłonecznienia, czy tylko to wystarczy?
3. No i oczywiscie panel z climatronika. Czyli na chłopski rozum potrzeba tylko: nagrzewnice, panel climatronica, czujnik nasłonecznienia i wiązka, czy to wystarczy czy czegos ominąłem?
4. CO byście mi radzili? Warto przekładke robic?
Jest to moj pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość i w miare możliwosci o odpowiedzi
Pozdrawiam
Okej, juz chyba wszystko wiem... w skrócie: nie warto/za drogo
W takim razie chciałbym tylko wiedzieć czy podczas wymiany nagrzewnicy trzeba spuszczać gaz z klimy ?
Wiem wiem, dużo jest tu tematów na temat przekładki ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania..Otóż zabieram się za wymiane nagrzewnicy gdyż uległa uszkodzeniu (Parujące szyby i brzydki zapach). Myślę czy by nie wstawić u siebie climatronica skoro przyjdzie mi wymieniać nagrzewnice, a wiadomo, że climatronic ma swoją nagrzewnicę. Mam kilka pytań:
1. Czy przy wymianie nagrzewnicy trzeba spuszczać gaz z klimy? Czy nagrzewnica z climatronica będzie pasowała na przewodach z klimy manualnej?
2. Wiem, że potrzebny będzie także czujnik nasłonecznienia, czy tylko to wystarczy?
3. No i oczywiscie panel z climatronika. Czyli na chłopski rozum potrzeba tylko: nagrzewnice, panel climatronica, czujnik nasłonecznienia i wiązka, czy to wystarczy czy czegos ominąłem?
4. CO byście mi radzili? Warto przekładke robic?
Jest to moj pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość i w miare możliwosci o odpowiedzi
Pozdrawiam
Okej, juz chyba wszystko wiem... w skrócie: nie warto/za drogo
W takim razie chciałbym tylko wiedzieć czy podczas wymiany nagrzewnicy trzeba spuszczać gaz z klimy ?
Napewno trzeba spuscic gaz z klimy koszt ja placilem 80zl. Koles spuscil czynnik zapisal dal karteczke i po zmianie na klimatronik nabil go od nowa w tej cenie i uzupelnil ubytek. Koszt zalozenia
nagrzewnica climatronic cala z tymi silniczkami przewodami koszt 270zl nie raz za 180 na allegro widzialem
panel climatronic 50zl
czujnik naslonecznienia 25
Dodam ze jak mialem zwykla klime to chlodzilo duzo mocniej i szybciej niz w przypadku climatronic ale w tym przypadku ustawisz sobie temperature i masz swiety spokoj.
nagrzewnica climatronic cala z tymi silniczkami przewodami koszt 270zl nie raz za 180 na allegro widzialem
panel climatronic 50zl
czujnik naslonecznienia 25
Dodam ze jak mialem zwykla klime to chlodzilo duzo mocniej i szybciej niz w przypadku climatronic ale w tym przypadku ustawisz sobie temperature i masz swiety spokoj.
-
- Mały gagatek
Okej dzięki za info, to chyba jednak nie zabiore sie za przekładke..
Skoro musisz wymienić nagrzewnicę to freon musisz "spuścić "tak czy inaczej.Zamiana manuala na climatronic jest prosta jezeli skompletujesz wszystkie potrzebne elementy-najlepiej z jednego dawcy.Co do automatycznej klimy-ustawiasz temperaturę resztą zajmuje sie sterownik-wygoda.
-
- Mały gagatek
Jestem juz po wymianie nagrzewnicy, jak nie którzy pisali, do wymiany wcale nie trzeba spuszczać gazu z klimy Pozdrawiam
W takim razie podziel sie, jak to zrobiles bez rozszczelniania klimy.
-
- Mały gagatek
Niewiem jak to opisać, poprostu miejsce gdzie siedzi nagrzewnica ciągnąłem do siebie wraz z całym wentylatorem...i cały to sie wyginało dosyć ryzykowanie nie powiem, no ale na chama włożyłem tam nową... oczywiscie musialem belkę odkręcać
Re: Zmiana klimatyzacji manualnej na climatronic
Wymiana manuala na climatronic wymaga wymiany CAŁEJ nagrzewnicy-prosze nie wprowadzać w błąd !Nie da sie tego zrobic bez opróżniania układu z czynnika!!Kamkalekaka pisze:Jestem juz po wymianie nagrzewnicy, jak nie którzy pisali, do wymiany wcale nie trzeba spuszczać gazu z klimy Pozdrawiam
-
- Mały gagatek
Tak, ale ja mówie o wymianie nagrzewnicy bez montarzu climatronica, czyli z manuala na manual.
Re: Zmiana klimatyzacji manualnej na climatronic
Tylko co to ma wspólnego z tematem dyskusji?Kamkalekaka pisze:Tak, ale ja mówie o wymianie nagrzewnicy bez montarzu climatronica, czyli z manuala na manual.