Była wersja 101KM w polo, różnice przede wszystkim to kolektor ssący, wtryski i przepustnica. Przekładając graty ze 101 KM do 75KM zyskujesz na mocy, ale czasem mówi się, że moment idzie trochę w górne obroty, ale wydaje mi sie, że duży zysk mocy max rekompensuje to. 75KM ma też nisko odcięcie, moc max uzyskuje przy 5000 rpm a wersja 101 przy 6000 rpm. Niestety nie zawsze da sie przełożyć graty bez wywalenia błędu. Zależy od konkretnego silnika, z tego co czytałem trzeba też czasem kombinować z podłączeniem egr, które w 101 może być inne. VAG prawdopodobnie był zmuszony do zamulenia 1.4 16V w golfie, leonie bądź octavii, bo byłaby konkurencja dla SR'a czyli 1.6 8V (101-102KM) lub 1.8 125 KM (mała różnica w mocy, duża w pojemności). Zwróćcie uwagę, że np. w Polo nie było zwykłego silnika 1.6 o tej mocy. Polo 6n miało 1.6 75KM a wersja 16V o mocy 120-125KM była w GTI.VW_seller pisze:1.4 nie jest zły ale dziwne ,ze to ma 16v a tylko 75km ,jak silnik zdrowy jest to nawet zrywne do miasta jak znalazł. dziwne u nas w punto jest silnik 1.2 8 zaworowy a ma 74km ,dlatego mega dziwny silnik jest w tym golfie 16v i tylko 75km ? coś chyba nie dopracowali ten motor .
znam kilku co to mają i fakt oleju wciągaja od wymiany do wymiany od 1-3l co 15 tys km to sporo . do tego często sie uszkadzaja przepustnice a sa rózne rodzaje i cieżko to kupić .silnik głośno chodzi jak na benzyniaka .ogólnie odradzam ten silnik , a bo bym zapomniał skrzynie tez padają bo to ma małe sprzęgło i jakieś tam nity odlatują czy coś ,ta sama skrzynia siedzi w 1.9 sdi i w kupnie jest mega droga (ostatnio klientowi szukałem 900zl ) za używke sprawną,gdzie do tdi czy np do 2.0 benz kupisz i za 300zl
1.4 16V miały wady np. zamarzająca odma, wadliwe nity skrzyni, branie oleju. Od pewnego momentu (któryś tam miesiąc 2002) silnik był już ok i np. silnik BCA nie ma problemu z odmą a skrzynie z tym silnikiem też już są poprawione. Później BCA stosowano jeszcze w Golfie mk5. Jedyne co to nadal bierze olej, przynajmniej mój. Moc jest wystarczająca do miasta, nie mam przeróbek tylko seryjne 75KM, trudno sie wyprzedza, ale to też zależy czego wymagasz.
1.6 też stosowano z tymi słabymi skrzyniami, ale mk4 to już stare auto i duża część 1.4 i 1.6 ma już za sobą awarie skrzyni.
Jeśli chodzi o fiata to faktycznie silniki serii fire to bardzo dobre i wytrzymałe jednostki. Jeśli chodzi o małolitrażowe benzyny z tamtych lat to VAG mógłby sie uczyć.