Zmiana reflektorów na ksenonowe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Wiem, że temat wydaje się bardzo oklepany, ale przeszukałem praktycznie całe forum i nie znalazłem nic na temat takiej wymiany w mk5! Jeśli jest inaczej to przepraszam, ale naprawdę szukałem.
O co konkretnie mi chodzi? Posiadam zwykłe reflektory z żarówkami H7 i zastanawiam się czy w ogóle opłacalna jest wymiana na ksenony (oczywiście w pełni oryginalne, nie żadne tanie zamienniki). Z tego co się zorientowałem to koszty samych reflektorów zamknęłyby się w granicach 500 zł za 2 sztuki, do tego przetwornica za około 100 zł, osprzęt i cała reszta nawet nie wiem w jakiej kwocie się zamkną, dlatego to pytanie do Was, czy wiecie o reszcie kosztów. Kwestia jeszcze systemu zmywania, bo nie mam na zderzaku spryskiwaczy i czy to jest problematyczne aby to zamontować.
Pkt.3a reg.forum!
O co konkretnie mi chodzi? Posiadam zwykłe reflektory z żarówkami H7 i zastanawiam się czy w ogóle opłacalna jest wymiana na ksenony (oczywiście w pełni oryginalne, nie żadne tanie zamienniki). Z tego co się zorientowałem to koszty samych reflektorów zamknęłyby się w granicach 500 zł za 2 sztuki, do tego przetwornica za około 100 zł, osprzęt i cała reszta nawet nie wiem w jakiej kwocie się zamkną, dlatego to pytanie do Was, czy wiecie o reszcie kosztów. Kwestia jeszcze systemu zmywania, bo nie mam na zderzaku spryskiwaczy i czy to jest problematyczne aby to zamontować.
Pkt.3a reg.forum!
Zamontowanie oryginalnych spryskiwaczy nie jest jakoś bardzo skomplikowane, natomiast zamontowanie poziomowania to już inna sprawa, bo jest dużo rozbierania. Z drugiej strony 99% osób olewa poziomowanie i nie montuje tego.
Koszty obliczysz sam przeglądając chociażby allegro.
Koszty obliczysz sam przeglądając chociażby allegro.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
-
- Nowicjusz
Tak, faktycznie mechanizm samopoziomowania jest dosyć skomplikowany, ale przy okazji chyba obowiązkowy?
Tak, jest obowiązkowy.
Mój Golf IV Generation - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=517692" onclick="window.open(this.href);return false;
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
BMW E93 320i
Mercedes W205 C180
Audi A3 8P
michalm7378, jak już szukać to tak - reflektory z oryginalnymi przetwornicami, zbiorniczek spryskiwaczy pod spryski reflektorów (jak masz webasto to jest inny), spryski, czujniki poziomowania, sterownik, inny przełącznik regulacji podswietlenia bez wersji z regulacją wysokości. Siądź z kalkulatorem, policz a potem dumaj lub szukaj dawcy
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Wejdź na forum golfv.pl i tam masz wszystko o montażu ksenonu do golfa, nie jest to operacja nie wiadomo jak skomplikowana i droga...
michalm7378 tak jak napisał marmi m, na forum vwgolfv.pl jest to opisane.
Ja u siebie montowałem komplet i jeśli chodzi o koszta to wyszło mniej więcej tak:
- lampy kompletne - 1.200 zł,
- czujniki poziomu wraz z dźwigienkami - 250 zł,
- sterownik samopoziomowania - 60 zł,
- instalacja samopoziomowania i sprysków lamp (można zrobić samemu, ale ja się pokusiłem o gotowca od speca z Krakowa) - 180 zł,
- spryskiwacze lamp (cylinderki i dysze) - 200 zł,
- węże, złączki, pompka wysokociśnieniowa - 140 zł,
- zaślepki zderzaka pod spryski - 120 zł,
- regulator oświetlenia deski (nie jest konieczny, ale...) - 40 zł,
Czyli razem ok. 2.200 zł + własny montaż.
Jeśli chodzi o zbiornik to nie musisz go wymieniać, wystarczy wywiercić otwór pod uszczelkę pompki.
Ja u siebie montowałem komplet i jeśli chodzi o koszta to wyszło mniej więcej tak:
- lampy kompletne - 1.200 zł,
- czujniki poziomu wraz z dźwigienkami - 250 zł,
- sterownik samopoziomowania - 60 zł,
- instalacja samopoziomowania i sprysków lamp (można zrobić samemu, ale ja się pokusiłem o gotowca od speca z Krakowa) - 180 zł,
- spryskiwacze lamp (cylinderki i dysze) - 200 zł,
- węże, złączki, pompka wysokociśnieniowa - 140 zł,
- zaślepki zderzaka pod spryski - 120 zł,
- regulator oświetlenia deski (nie jest konieczny, ale...) - 40 zł,
Czyli razem ok. 2.200 zł + własny montaż.
Jeśli chodzi o zbiornik to nie musisz go wymieniać, wystarczy wywiercić otwór pod uszczelkę pompki.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .