Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Z ASO dostałem info że właśnie 0W-20.
A pytałem bo standardowy interwał wymian oleju w tym silniku to 30 tyś km lub 12 m-cy... a że nie zamierzam się tego trzymać tylko zmieniać co 15 tys km to potrzebuję alternatywę dla ASOwych cen gdzie za litr tego oleju liczą ponad 100zł a na wymianę prawie 6 potrzeba. Po prostu co 15cie olej z wkładem we własnym zakresie + przedmuchanie/odkurzenie filtra powietrza i kabinowego a co 30ci standardowo w ASO dla zachowania gwarancji.
A pytałem bo standardowy interwał wymian oleju w tym silniku to 30 tyś km lub 12 m-cy... a że nie zamierzam się tego trzymać tylko zmieniać co 15 tys km to potrzebuję alternatywę dla ASOwych cen gdzie za litr tego oleju liczą ponad 100zł a na wymianę prawie 6 potrzeba. Po prostu co 15cie olej z wkładem we własnym zakresie + przedmuchanie/odkurzenie filtra powietrza i kabinowego a co 30ci standardowo w ASO dla zachowania gwarancji.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jaki olej?
Możecie polecić z internetu jakiś sprawdzonych sprzedawców oleju. Do zmiany mam jeszcze ok 1000km i już szukam. Mam AJM czyli TDI PD z normą zalecana przez producenta 505.01 Choc po ostatniej aferze z VW nie wiem jak patrzeć na to wszystko.
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Jaki olej?
A co ma emisja spalin do normy oleju silnikowego?joseph82 pisze:...Mam AJM czyli TDI PD z normą zalecana przez producenta 505.01 Choc po ostatniej aferze z VW nie wiem jak patrzeć na to wszystko.
rusz tyłek do najbliższego motoryzacyjnego - daj zarobić swoim a nie jakimś przemytnikom i podrabiaczom.joseph82 pisze:Możecie polecić z internetu jakiś sprawdzonych sprzedawców oleju
Jaki olej?
Panwie pytanie mam
Obecnie mam oliwę mobil 1 3000 x1 5w40 przy wymianie chciał bym zmienić na valvoline, katalog na stronie podaje valvoline synpower 5w30 i teraz pytanie czy zalać 5w30 czy jak lałem 5w40 to zalać 5w40 ??
Auto to golf 4 1.6 16v z lpg.
Obecnie mam oliwę mobil 1 3000 x1 5w40 przy wymianie chciał bym zmienić na valvoline, katalog na stronie podaje valvoline synpower 5w30 i teraz pytanie czy zalać 5w30 czy jak lałem 5w40 to zalać 5w40 ??
Auto to golf 4 1.6 16v z lpg.
Byłem dziś jutro lub w poniedziałek będę dalej robił wywiad środowiskowy i coś spróbuję wybraćPiasek pisze:rusz tyłek do najbliższego motoryzacyjnego - daj zarobić swoim a nie jakimś przemytnikom i podrabiaczom.joseph82 pisze:Możecie polecić z internetu jakiś sprawdzonych sprzedawców oleju
meine Golf LW5Z 3D AJM http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=442730" onclick="window.open(this.href);return false;
Raczej daj się oskubać.Piasek pisze:rusz tyłek do najbliższego motoryzacyjnego - daj zarobić swoim a nie jakimś przemytnikom i podrabiaczom.
Poza tym nie ma pewności, że w pobliskim sklepiku tez nie mają podróbek z przemytu.
Wczoraj bardzo pozytywnie się zdziwiłem. W małym lokalnym sklepiku kupiłem butelkę 5w50 w cenie niższej niż w Intercarsie. Porównałem ten olej z tym IC i nie ma żadnych różnic (zapach, konsystencja, kolor).
Wielki, zły Buc
Jaki olej?
I jaki będziesz w końcu lał? Ten Motul, który polecił paba? Póki co jest bieda z olejami z tą normą, ale już jakiś Total znalazłem że będzie, za rok powinien być fajniejszy wybórPiasek pisze:Z ASO dostałem info że właśnie 0W-20.
Ja bym na normy tak nie patrzyłjoseph82 pisze:Możecie polecić z internetu jakiś sprawdzonych sprzedawców oleju. [...]AJM czyli TDI PD z normą zalecana przez producenta 505.01 Choc po ostatniej aferze z VW nie wiem jak patrzeć na to wszystko.
Co do sprzedawców:
Galon oleje
Petrostar
zmienolej.pl
pro-choice.pl
sklep-oleje.pl
kolegaberlin
oilspa (Allegro)
oil-land
filtry_gdansk
Do wyboru do koloru
Synpower 5w40kolunio21 pisze:Obecnie mam oliwę mobil 1 3000 x1 5w40 przy wymianie chciał bym zmienić na valvoline, katalog na stronie podaje valvoline synpower 5w30 i teraz pytanie czy zalać 5w30 czy jak lałem 5w40 to zalać 5w40 ?? Auto to golf 4 1.6 16v z lpg.
Jaki olej?
najkorzystniej cenowo wychodzi ale ASO też się zatrwożyło i myślą. Jak zejdą z ceną ASO`wego "na ziemię" wraz z całą usługą to może do nich pojadę.Xarox pisze:I jaki będziesz w końcu lał? Ten Motul, który polecił paba?
-
- Ma gadane
Ja leje cały czas do AJM-a Castrol Edge 5w40 mam 350 tyś przebiegu i wszystko gra i trąbijoseph82 pisze:Możecie polecić z internetu jakiś sprawdzonych sprzedawców oleju. Do zmiany mam jeszcze ok 1000km i już szukam. Mam AJM czyli TDI PD z normą zalecana przez producenta 505.01 Choc po ostatniej aferze z VW nie wiem jak patrzeć na to wszystko.
Jaki olej?
Panowie.
Jeszcze zapytam może ktoś sie orientuje jaka różnica będzie miedzy 5w40 synpwer a 5w40 synpower Extreme ten Extreme z tego co widzę spełnia więcej norm niż zwykly. Do normalnego użytku synpower wystarczy ? Normy 502 i 505 ma czy musi miec jeszcze jakies ?
Jeszcze zapytam może ktoś sie orientuje jaka różnica będzie miedzy 5w40 synpwer a 5w40 synpower Extreme ten Extreme z tego co widzę spełnia więcej norm niż zwykly. Do normalnego użytku synpower wystarczy ? Normy 502 i 505 ma czy musi miec jeszcze jakies ?