Witam,
u mnie tak samo. Odebrałem auto 15 grudnia 2015 a przed wczoraj byłem w serwisie. Stuka od wjechania na pierwszą kiepską drogę.
Kupiłem nawet 2 metry kwadratowe filcu Poroso by spróbować zmienić akustykę bagażnika ale to na nic.
W serwisie po rundzie na kiepskiej nawierzchni z prędkością ok 30km/h mistrz powiedział, że mam rację i zostało przyjęte zgłoszenie i wysłane zapytanie do producenta.
Podobno problem był z rocznikiem 2014 i tam wymieniano amortyzatory ale też dowiedziałem się, że to nie jest przypadłość wszystkich egzemplarzy bo mistrz też ma Varianta i to z obniżonym zawieszeniem i u niego (jak mówi) nie było tego problemu a te egzemplarze z 2014r., które do nich trafiały miały wymieniane amorki tylne i już nie wracały.
W każdym razie po kilku godzinach od wizyty w serwisie dostałem telefon, że producent odpowiedział, że:
W roczniku 2014 "zazwyczaj" pomagała wymiana amortyzatorów na nowe ale w 2015 nie powinno już stukać. Równocześnie centrala zaznaczyła, że trafia do nich coraz więcej informacji, że jednak stuka i że analizują co to może być.
Jak ASO dostanie info to mają się skontaktować ale jakby się przedłużało to mam się za jakiś czas przypomnieć i w tedy oni ponaglą producenta.
Może niektóre egzemplarze może nie stukają? Chociaż dziwne bo kolega który kupił parę dni po mnie też ma ten problem.
Najbardziej ciekawi mnie czy u kolegi vonkris'a, który chce wymienić na Bilsteiny B4 problem zniknie.
W ASO powiedzieli, że na mój koszt mogą włożyć inne amorki i nie stracę gwarancji.
Fajnie tylko jakby jednak VW pokrył koszty. Jeśli taki eksperyment z wymianą na Bilstein B4 by się powiódł i był udokumentowany to myślę, że jakiś dziennikarz motoryzacyjny mógłby nas wspomóc kontakcie z VW o zwrot kosztów za wymianę. Jeśli znaleźlibyśmy rozwiązanie, którego nie może znaleźć VW to może jakiś order od Kanclerz jeszcze dostaniemy
Zastanawia mnie jeszcze jedno. Na jeździe próbnej u innego dilera dostałem oczywiście hatchback bo kombiakiem jeździli akurat podobno dziennikarze.
Ciekawe, że dziennikarze nie słyszą takich rzeczy jak stukanie? A może dostają do testów te egzemplarze, które nie terkoczą?
Sprawa nadaje się jak najbardziej do TVN Turbo jeśli okazałoby się, że rozwiązanie z inną marką amortyzatorów pomaga a producent nie chce rozwiązać problemu.
Żal mi dilerów bo to nie ich wina, że muszą sprzedać Golfa z taką drażniącą przypadłością.
To wina tylko i wyłącznie producenta.
Nadzieję widzę jeszcze w facelifting'u Golfa, który ma być pod koniec tego roku. Może w nim problem będzie rozwiązany i będzie można na gwarancji np. wymienić amortyzatory na inny model?