Montaż pompy wtryskowej 11mm do silnika ASV.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
A takie pytanie koledzy, podejdzie koło zębate od AHF do pompy 038 130 107j
-
- Forum Master
Witam, jeśli koło wygląda tak:
http://allegro.pl/kolo-pasowe-pompy-wtr ... 99691.html" onclick="window.open(this.href);return false;
to, tak, a raczej jest takie, jak w linku z allegro.
Pozdrawiam.
http://allegro.pl/kolo-pasowe-pompy-wtr ... 99691.html" onclick="window.open(this.href);return false;
to, tak, a raczej jest takie, jak w linku z allegro.
Pozdrawiam.
Tomek
To jest to samo koło pasowe.
Nie będzie żadnego batorego.
Należy Vagiem sprawdzić dawkę paliwa ustawioną na nastawniku tej 11 na rozgrzanym silniku bo akurat w moim przypadku okazało się, że była zmieniana uszczelka pod nastawnikiem i nastawnik nie został ustawiony a silnik po jej wymianie zaczął na wolnych obrotach nierówno pracować - tak jakby na 3 gary - strasznie nim szarpało a nawet całą budą auta i mechanik powiedział, że pompa jest do roboty - okazało się, tak jak zresztą słusznie mechanikowi podpowiedziałem, że dawka paliwa jest za wysoka i tak faktycznie było. Zmiana dawki paliwa - jej zmniejszenie uspokoiło pracę silnika na biegu jałowym i jest OK do tej pory.
Jak miała dawkę paliwa ustawioną na około 1.6-1.8 mg/skok to koła mieliły nawet na 3 biegu i auto miało depę konkretną ale oczywiście silnik telepał na biegu jałowym. Trzeba było dawkę zmniejszyć do wartości około 4.2 mg/skok.
Poprzednią pompę 11 musiałem zwrócić gdyż po jej zamontowaniu okazało się, że nie można na niej było wejść na wyższe obroty - silnik pracował tylko do 2000 obrotów a przy tym dymił i szarpał - dawka paliwa skakała i kąt wtrysku wariował w niebotycznych wartościach.
Nie będzie żadnego batorego.
Należy Vagiem sprawdzić dawkę paliwa ustawioną na nastawniku tej 11 na rozgrzanym silniku bo akurat w moim przypadku okazało się, że była zmieniana uszczelka pod nastawnikiem i nastawnik nie został ustawiony a silnik po jej wymianie zaczął na wolnych obrotach nierówno pracować - tak jakby na 3 gary - strasznie nim szarpało a nawet całą budą auta i mechanik powiedział, że pompa jest do roboty - okazało się, tak jak zresztą słusznie mechanikowi podpowiedziałem, że dawka paliwa jest za wysoka i tak faktycznie było. Zmiana dawki paliwa - jej zmniejszenie uspokoiło pracę silnika na biegu jałowym i jest OK do tej pory.
Jak miała dawkę paliwa ustawioną na około 1.6-1.8 mg/skok to koła mieliły nawet na 3 biegu i auto miało depę konkretną ale oczywiście silnik telepał na biegu jałowym. Trzeba było dawkę zmniejszyć do wartości około 4.2 mg/skok.
Poprzednią pompę 11 musiałem zwrócić gdyż po jej zamontowaniu okazało się, że nie można na niej było wejść na wyższe obroty - silnik pracował tylko do 2000 obrotów a przy tym dymił i szarpał - dawka paliwa skakała i kąt wtrysku wariował w niebotycznych wartościach.
tomek08, czyli ma się rozumieć że jwst to regulacja na fasolkach. Dziękuję za pomoc koledzy
Pany czy jest ktoś ogarnięty z okolic Katowic kto by wymienił pompę na 11 i wszystko ustawił żeby autko chodziło jak należy ? ( oczywiście później korekta softu w późniejszym terminie u tunera)
-
- Forum Master
Re: Montaż pompy wtryskowej 11mm do silnika ASV.
Witam, dało by się zrobić.carol1976 pisze:Pany czy jest ktoś ogarnięty z okolic Katowic kto by wymienił pompę na 11 i wszystko ustawił żeby autko chodziło jak należy ? ( oczywiście później korekta softu w późniejszym terminie u tunera)
Pozdrawiam.
Tomek
Witam jestem świeżak tak ze prosze o wyrozumiałość jesli pisze nie w tym temacie co powinienem ale potrzebuje pomocy...
Mianowicie mam passata B5 1.9 afn i ostatnio uzbroiłem go w pompe 11 i nowe wtryski (końcówki 216 boscha a korpusy z AHH). po tym zabiegu przyrost mocy jest zauważalny ok 2s mniej 0-100km/h ale ogólne spodziewałem sie czegoś wiecej
spadły tez obroty na biegu jałowym do ok 860 przy których wydech wpada w spore wibracje a przy ok 1000 obrotach na każdym biegu przy dodawaniu gazu zaczyna telepać samochodem , wzrosło tez spalanie, dodam ze ogólnie nie kopci i dobrze zapala. i tu moje pytanie.
jakie wartości kąta wtrysku i dawki paliwa ustawić? (obecne wartości to kąt 56/57 a dawka 3.3mg) i czy zmiana kąta lub dawki zwiekszy obroty lub zlikwiduje telepanie?
ewentualnie co byście doradzili???
Mianowicie mam passata B5 1.9 afn i ostatnio uzbroiłem go w pompe 11 i nowe wtryski (końcówki 216 boscha a korpusy z AHH). po tym zabiegu przyrost mocy jest zauważalny ok 2s mniej 0-100km/h ale ogólne spodziewałem sie czegoś wiecej
spadły tez obroty na biegu jałowym do ok 860 przy których wydech wpada w spore wibracje a przy ok 1000 obrotach na każdym biegu przy dodawaniu gazu zaczyna telepać samochodem , wzrosło tez spalanie, dodam ze ogólnie nie kopci i dobrze zapala. i tu moje pytanie.
jakie wartości kąta wtrysku i dawki paliwa ustawić? (obecne wartości to kąt 56/57 a dawka 3.3mg) i czy zmiana kąta lub dawki zwiekszy obroty lub zlikwiduje telepanie?
ewentualnie co byście doradzili???
Zaprowadzić auto na zmianę oprogramowania jednostki sterującej czyli hamownia itp.
Przy tkaiej pompie i 216 to powinien ustawic mysle ze gdzies blisko 5 mg. Aczkolwiek ten parametr to nei ejst tak do konca dawka paliwa. TO Jakby parametru ustawienia wyjsciowy. I tak ECM nad wszystkim czuwa i jak obroty jakowe sa ustawione na powiedmzy 900 obr to bedzie tak robil by takowe obroty utryzmywac a nie ze jakas dawka nastawnika bedzie sie ustawiać.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Panowie jest ktos tutaj ogarniety co zbudowałby mi pompe wtryskową hybryde?
Tak Fiodor robi pompki i 11 i 12 generalnie pompy na 300 koni.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: bmw
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: bmw
- Kontakt:
Ogólnie ktoś zna wartość ciśnienia wewnętrznego pompy 11 ?