Silnik trzyma obroty po puszczeniu sprzęgła 1.9 AJM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
szukałem odpowiedzi na to zagadnienie ale nic nie znalazłem.
Mianowicie, kiedy jadę samochodem, niezależnie od prędkości, mam luz-nie mam wbitego biegu, wciskam sprzęgło i robię przy gazówkę, to obroty wzrastają i opadają - jak powinno być. Kiedy puszczę sprzęgło (nie ma wbitego biegu, jest luz) i zrobię przy gazówkę to obroty wzrosną, utrzymają się 1-2 sek. i powoli opadają...
Czemu to sprzęgło tak się klei? Coś się kończy w układzie?
Pozdrawiam.
szukałem odpowiedzi na to zagadnienie ale nic nie znalazłem.
Mianowicie, kiedy jadę samochodem, niezależnie od prędkości, mam luz-nie mam wbitego biegu, wciskam sprzęgło i robię przy gazówkę, to obroty wzrastają i opadają - jak powinno być. Kiedy puszczę sprzęgło (nie ma wbitego biegu, jest luz) i zrobię przy gazówkę to obroty wzrosną, utrzymają się 1-2 sek. i powoli opadają...
Czemu to sprzęgło tak się klei? Coś się kończy w układzie?
Pozdrawiam.
Re: Silnik trzyma obroty po puszczeniu sprzęgła 1.9 AJM
Nikt się nie wypowie?
Jednym z powodów posiadania VW jest własnie to forum gdzie jest niesamowita społeczność która potrafi rozwiązać praktycznie każdy problem VAG-a. A tu cisza...
Jednym z powodów posiadania VW jest własnie to forum gdzie jest niesamowita społeczność która potrafi rozwiązać praktycznie każdy problem VAG-a. A tu cisza...
Moim zdaniem tak dziala wlasnie dwumas, ale moge sie mylic
Sent from my LG-D390n using Tapatalk
Miałem wcześniej silnik 1.9 w innym Golfie i tam się to nie działo... Myślisz, że dwumas jest rozpędzony i podtrzymuje jeszcze chwilę te obroty? Ale tak robiłby zasprzęglony i rozsprzęglony...kasztoma pisze:Moim zdaniem tak dziala wlasnie dwumas, ale moge sie mylic
Wlasnie mowie ze moge sie mylic, ale w moim 1.9 wlasnie przytrzymuja troche te obroty. Puszczam gas a obroty stoja przez moment i dopiero spadaja. Jezdzilem tez toyota 2.2D tak samo bylo. Takie moje spostrzezenia.
Rozumiem. Mimo wszystko dzięki za wypowiedź.kasztoma pisze:Wlasnie mowie ze moge sie mylic, ale w moim 1.9 wlasnie przytrzymuja troche te obroty. Puszczam gas a obroty stoja przez moment i dopiero spadaja. Jezdzilem tez toyota 2.2D tak samo bylo. Takie moje spostrzezenia.
A dzieje się tak u Ciebie podczas jazdy czy na postoju? U mnie ten problem występuje tylko podczas jazdy. Na postoju nie ma znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie, po przy gazówce obroty od razu spadają...
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
chris2611, podpinałeś kompa? Jakieś błędy czujników pedałów?
Przerzucę do innego działu,bo nie tutaj jego miejsce
Michał_1977 pisze:chris2611, podpinałeś kompa? Jakieś błędy czujników pedałów?
No własnie podpinałem kompa i błędów zero. Nie ma też jakichś niepokojących odgłosów ani zachowań...
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Jeśli tylko w trakcie jazdy problem występuje,to spróbuj może odpiąć kostkę od impulsatora przy skrzyni i wtedy spróbuj też w trakcie jazdy. Zobaczymy czy coś się zmieni
Ta kostka jest przy skrzyni w środku czy pod autem?Michał_1977 pisze:Jeśli tylko w trakcie jazdy problem występuje,to spróbuj może odpiąć kostkę od impulsatora przy skrzyni i wtedy spróbuj też w trakcie jazdy. Zobaczymy czy coś się zmieni
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Nad dyferencjałem. Da się sięgnąć od góry,ale musisz mieć malutki śrubokręcik,żeby zabezpieczenie w kostce podważyć.chris2611 pisze:Ta kostka jest przy skrzyni w środku czy pod autem?
Pogrzebałem troszkę,bo coś mnie tknęło.
Tutaj również może tkwić problem
Dokop się do niego,odepnij i spróbuj.
Ogólnie,to takie wróżenie z fusów,bo nie ma żadnych błędów na kompie...
Hehe,teraz będą po odpięciu
Ja tą różnicę zauważyłem w swoim aucie wiele lat temu lecz nigdy do głowy mi nie przyszło, że mógłby to być wogóle jakiś problem.
Auto śmiga normalnie więc się nie czepiam takich rzeczy. Z odpuszczonym sprzęgłem faktycznie dłużej schodzi z obrotów ale nie jest to dla mnie
uciążliwe ponieważ nie popadam w żadną paranoje i nie uważam ,żeby to było za długo niż powinno.
z obrotów. Czyste prawa fizyki kolego. Nie czepiaj się takich szczegółów i nie szukaj problemów na siłę. Odpuść sobie temat i ciesz się bezawaryjnośćią.
Auto śmiga normalnie więc się nie czepiam takich rzeczy. Z odpuszczonym sprzęgłem faktycznie dłużej schodzi z obrotów ale nie jest to dla mnie
uciążliwe ponieważ nie popadam w żadną paranoje i nie uważam ,żeby to było za długo niż powinno.
Oczywiście ,że tak. Najzwyklejsze prawa fizyki można zauważyć w tym przypadku.chris2611 pisze:Myślisz, że dwumas jest rozpędzony i podtrzymuje jeszcze chwilę te obroty?
Nieprawda. Jeżeli masz wciśnięty pedał sprzęgła (czyli jest rozsprzęglony) to wtedy silnik ma mniejszą masę do wychamowania przez co szybciej schodzichris2611 pisze: Ale tak robiłby zasprzęglony i rozsprzęglony...
z obrotów. Czyste prawa fizyki kolego. Nie czepiaj się takich szczegółów i nie szukaj problemów na siłę. Odpuść sobie temat i ciesz się bezawaryjnośćią.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Dzięki Panowie
Jestem maniakiem i może faktycznie szukam na siłę czegoś czego nie ma...
Póki co autko lata i lecą kolejne kilometry... Tylko lac i jeździć
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Jestem maniakiem i może faktycznie szukam na siłę czegoś czego nie ma...
Póki co autko lata i lecą kolejne kilometry... Tylko lac i jeździć
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
chris2611,to tak jeszcze na zakończenie dopiszę,że mój ASZ też tak ma
Dziś sprawdziłem z ciekawości