Jaki olej? - do silnika benzynowego !!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Jaki olej?
Obydwa powinny spełniać. W instrukcji jest napisane, że do silników 1.4 i 1.6 klasa jakości ACEA A2/A3. Na etykietach tych olejów jest napisana klasa jakości ACEA C3, ACEA A3/B4.
Na moim castrolu też jest napisane C3, A3/B3/B4 i wszystko śmiga.
Chodzi mi o to, który jest lepszy, bo może ktoś miał do czynienia z tymi olejami Motula. Jeżeli się mylę co do jakości ACEA to proszę mi zwrócić uwagę.
Na moim castrolu też jest napisane C3, A3/B3/B4 i wszystko śmiga.
Chodzi mi o to, który jest lepszy, bo może ktoś miał do czynienia z tymi olejami Motula. Jeżeli się mylę co do jakości ACEA to proszę mi zwrócić uwagę.
Jaki olej?
w twoim przypadku nie ma to większego znaczenia ,jeśli robisz stałe przebiegi to specific a jeśli zróżnicowane to clean .clean jest łatwiejszy do zdobycia
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
-
- Forum Master
Jaki olej?
ja mam specifica wlanego do VR6 i wszystko gra.
Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm
Jest: Passat B5.5 R32 TURBO 740KM i 790Nm
Jaki olej?
Witam Panowie! Na wstępie zaznaczam że jestem nowym użytkownikiem forum oraz świeżo upieczonym posiadaczem VW przez co proszę o wyrozumiałość.
Mam otóż taki problem iż tj. wcześniej wspomniałem zakupiłem kilka dni temu VW Golfa IV 1.4 16V z LPG(sekwencja) i mam pewien problem ponieważ chcę wymienić olej w swoim pojeździe jednak nie wiem jaki olej wybrać żeby nie zniszczyć silnika? Ktoś pomoże/podpowie coś?
Mam otóż taki problem iż tj. wcześniej wspomniałem zakupiłem kilka dni temu VW Golfa IV 1.4 16V z LPG(sekwencja) i mam pewien problem ponieważ chcę wymienić olej w swoim pojeździe jednak nie wiem jaki olej wybrać żeby nie zniszczyć silnika? Ktoś pomoże/podpowie coś?
Ostatnio zmieniony czw lut 11, 2016 18:48 przez SylweX03, łącznie zmieniany 2 razy.
Jaki olej?
Nie ma właśnie żadnej informacji jaki wcześniej był wlany olej, jedynie Sprzedający samochód wyciągnął bagnet i stwierdził że na pewno nie syntetyk tylko raczej mineralny ale pewny nie jest.
Jaki olej?
Auto sprowadzone w 2010r. a naklejek brak w książce też pusto. Ok, marcin7x5 dzięki za podpowiedź.
-
- Forum Master
Jaki olej?
Mineralny?! To katastrofa. Wejdź sobie na stronkę Motula albo Valvoline i tam podasz markę model i silnik auta i dobierzesz olej.
Nie wiem w jakim stanie masz silnik ale pasowało by jakimś syntetykiem go zalać. 5W40 optymalne parametry.
Nie wiem w jakim stanie masz silnik ale pasowało by jakimś syntetykiem go zalać. 5W40 optymalne parametry.
Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm
Jaki olej?
ja przed wymianą zrobił bym jeszcze płukankę najlepiej liquy moly
Golf Mk4 1.8t ARY 187km
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Golf Mk1 1.5D
Golf Mk1 1.3
Golf Mk2 1.6 TD
Golf Mk4 1.6sr
Jaki olej?
dany_47 nie wiem czy to prawda ale teraz gdy szukałem oleju do swojego VW natknąłem się na artykuł/temat gdzie pisali że jeżeli miało się olej mineralny nie można zastosować syntetyka. Panowie teraz zrobię płukanie silnika liquy moly tj. napisał pironet następnie zmienię na pólsyntetyk valvoline maxlife 10w40 a przy następnej wymianie zastosuję 5W40. Co Wy na to?