Szarpanie silnikiem Golf 4 1.6 16 V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam,
posiadam golfa 4 1.6 16 V. Niedawno go kupiłam i jedynym problemem było falowanie obrotów, ale po podłączeniu do komputera wyskakiwał błąd EGR i czujnik temperatury silnika. Jeździłam trochę z tym i oprócz falowania (co zdarzało się sporadycznie) i świecącego CHECK-u wszystko było ok. EGR został wymieniony na nowy i po tym samochód podczas jazdy zaczął szarpać, bez względu na to czy był zimny czy na ciepłym. Dwa razy też nie chciał mi zapalić na zimnym. Mechanik wymienił czujnik temperatury i mówił, że powinny usterki ustać. Niestety przejechałam się tym samochodem i szarpanie nadal występuje, co prawda już nie tak często i mocno, ale jest. Auto znowu będzie prowadzone do mechanika, ale ja z ciekawości chciałam się zapytać co o tym sadzicie. Wydaję mi się, że tak jakby nie dostawał paliwa w pewnym momencie albo dostawał za dużo powietrza, ale nie wiem, bo nie bardzo się znam. Czy może to być coś związane przepustnicą?
Proszę o odpowiedzi i z racji, że jestem tu pierwszy raz proszę też o wyrozumiałość.
posiadam golfa 4 1.6 16 V. Niedawno go kupiłam i jedynym problemem było falowanie obrotów, ale po podłączeniu do komputera wyskakiwał błąd EGR i czujnik temperatury silnika. Jeździłam trochę z tym i oprócz falowania (co zdarzało się sporadycznie) i świecącego CHECK-u wszystko było ok. EGR został wymieniony na nowy i po tym samochód podczas jazdy zaczął szarpać, bez względu na to czy był zimny czy na ciepłym. Dwa razy też nie chciał mi zapalić na zimnym. Mechanik wymienił czujnik temperatury i mówił, że powinny usterki ustać. Niestety przejechałam się tym samochodem i szarpanie nadal występuje, co prawda już nie tak często i mocno, ale jest. Auto znowu będzie prowadzone do mechanika, ale ja z ciekawości chciałam się zapytać co o tym sadzicie. Wydaję mi się, że tak jakby nie dostawał paliwa w pewnym momencie albo dostawał za dużo powietrza, ale nie wiem, bo nie bardzo się znam. Czy może to być coś związane przepustnicą?
Proszę o odpowiedzi i z racji, że jestem tu pierwszy raz proszę też o wyrozumiałość.
Ostatnio zmieniony czw lut 11, 2016 14:19 przez julka10232, łącznie zmieniany 1 raz.
Szarpanie silnikiem
Duże prawdopodobieństwo, że przepływomierz nawala. Warto podłączyć auto pod komputer-najlepiej własny kabel lub znajomego.
-
- Nowicjusz
Czy nowy egr został zaadaptowany? Trzeba sprawdzić kompem jakie podciśnienie widzi czujnik w kolektorze ssącym.
Re: Szarpanie silnikiem Golf 4 1.6 16 V
Trzeba pamiętać o dobrze zaadaptowanym EGR, druga sprawa to sprawdzić, czy nie przycina się przebudziła powietrza, najlepiej ją wyczyścić bo bardzo często obroty właśnie przez to falują, a może przez to również szarpie autem. Oczywiście, przepustnice również trzeba zaadaptować
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
-
- Nowicjusz
Dzięki za odpowiedzi. Wydaję mi się że jakby mniej szarpał, ale może to moje zwidy. EGR był zaadaptowany. W poniedziałek może będzie więcej wiadomo, bo jadę do mechanika, bo znowu włączył się CHECK.
Poza tym skupię się na tej przepustnicy. A potem zobaczymy co dalej.
Poza tym skupię się na tej przepustnicy. A potem zobaczymy co dalej.
Warto zacząć od najprostrzych czynności, np. wieczorem spryskać kable wodą i sprawdzić czy nie mają przebić. Auto ma LPG? Jeśli tak to czy objawy są takie same na obu rodzajach paliwa? Jeśli tylko benzyna to warto przyjrzeć się pompie paliwa. Miałem identyczne objawy w swojej borze i wymiana pompy paliwa rozwiązała problem od ręki.
-
- Nowicjusz
Golf jest tylko na benzynie. gdzieś już czytałam o tych przebiciach. Mechanik też mówił, że gdzieś może wchodzić lewe powietrze.
-
- Mały gagatek
Re: Szarpanie silnikiem Golf 4 1.6 16 V
Pod kolektorem ssaniajulka10232 pisze:Golf jest tylko na benzynie. gdzieś już czytałam o tych przebiciach. Mechanik też mówił, że gdzieś może wchodzić lewe powietrze.
twardnieją gumki z czasem i może tez podszarpywać .
Ja bym radził podpiąć pod kompa i sprawdzić czy czujnik faktycznie pokazuje dobrą temperaturę silnika (chyba że oryginalny założył)
U mnie też to występowało założyłem zamiennik czujnika padł po 3 tyg, kupiłem oryginalny 116 zł z uszczelką i szarpanie ustało
U mnie też to występowało założyłem zamiennik czujnika padł po 3 tyg, kupiłem oryginalny 116 zł z uszczelką i szarpanie ustało