Kącik posiadaczy MK4

Wymiana doświadczeń użytkowników poszczególnych modeli VW.

Moderator: VIP

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Re: Kącik posiadaczy MK4

Post autor: FisheR » śr lut 10, 2016 00:15

sebekgolf pisze:dlatego warto zawsze trzymać w garażu drugie auto na chodzie, wtedy żadna awaria nie musi być usuwana "na już" :grin:
dokladnie nie musi byc to 2 mk4 czy cos lepszego ja kupilem cieniasa za 1000 w bdb stanie i "lepszej wersji" wrzucilem ok 500 w czesci eksploatacujne i smigam zimowa pora :grin:

MK IV TDI 4MOTION :dol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Barton_
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Barton_ » śr lut 10, 2016 10:27

Drugie auto to nie tylko zakup. Dochodzi przegląd i ubezpieczenie i już jest kilkaset złotych rocznie.
Są miasta czy osiedla gdzie problemem będzie drugie miejsce parkingowe.

Awatar użytkownika
sebekgolf
Forumowy spamer :)
Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » śr lut 10, 2016 15:01

Ludzie ja nie rozumiem, skoro macie problem zapłacić OC na poziomie 200zł (obecnie da się zejść nawet niżej, wystarczy mieć auto 24 lata + i wpada dodatkowa zniżka +70%) + przegląd 160 ( jak jest LPG, bo bez 90zł) to po co auta kupować? Lepiej jeździć komunikacją miejską albo na rowerze... Rozwala mnie taka gadka. Kupę lat też mi było ciężko, ale nie płakałem i nie użalałem się nad sobą, tylko jakoś to wszystko ogarniałem. Rocznie udawało mi się odłożyć około 3-4 tyś zł i wystarczało na cały rok żeby opłacić sobie auto i jeszcze nim jeździć. O naprawach nie wspomnę, bo to tylko moje godziny spędzone w garażu. Dlatego nie jeździłem wtedy MK4 bo mnie fizycznie nie było na to stać, tylko starym gnijącym złomem, do którego części kosztowały grosze i przeważnie kupowało się je na złomie za przysłowiowy czteropak. Gdzie łożysko na jedno koło przednie to koszt 35 zł a nie 90. Gdzie silnik był na gaźniku i trzeba było mieć odrobinę pojęcia i chęci do samokształcenia się, aby być w stanie to raz/dwa razy w roku wyregulować. Już nie wspomnę o pierwszej rozebranej skrzyni biegów, której nie mogłem potem poskładać i z pokorą zaniosłem do starego mechanika i mu zapłaciłem. Drugą już rozbierałem uważniej i z poskładaniem nie było problemów :bajer:

Kiedyś kupowało się malucha i każdą sobotę się przy nim dłubało, żeby było czym jeździć. Dziś każdy chce 5-10 letnie auto za nie wiadomo jaką kasę a potem narzeka że się jeb**. To nasze polskie podejście "zastaw się a postaw się". Śmiać mi się chce jak widzę ludzi którzy kupują samochody z nivo "bo była okazja, bo tanio było" a potem płaczą bo się zepsuło i nie ma za co naprawić. Ile takich mesiatych stoi po komisach, gdzie pupa albo przód leży przy ziemi bo układ nie trzyma ciśnienia? Jak cię człowieku nie stać na utrzymanie takiej fury, to jej nie kupuj. Life is brutal, chcesz jeździć autem klasy premium, to niestety ale czasem trzeba położyć 5 tyś za zwykły przegląd + usunięcie małych usterek, takie życie.

Wszystkim moim znajomym którzy byli początkujący jako kierowcy, doradzalem Golfa II albo audi 80. Auto tanie jak barszcz w zakupie i w utrzymaniu. I walić że lakier wypłowiały, że tu albo tam przytarty albo siedzenie porwane. Jak nie miało klepy to raczej zgnite nie są bo były dobrze zabezpieczone antykorozyjnie. Łożysko koła kosztuje 30zł, wymienisz sam, wszystko kosztuje grosze. Ubezpieczenie też śmiesznie niskie.

Ja nie wiem, ale Wam młodym dzisiaj się wydaje, że wszystko Wam się należy, tylko dlatego że chodzicie po tej ziemi. Kuźwa kto będzie zapierdzielał na moją emeryturę ... :banghead:

Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16

https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
yogi_ziom
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: yogi_ziom » śr lut 10, 2016 15:09

Jaką emeryturę? :D

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Patapalka

Kupię: Wkład dojazdówki 18"

Sprzedam: 3SDM 0.01 18" 5x100 8,5J i 9,5J + Nexen N'Fera SU1

MK4 GTI TDI -> Mój szaraczek :)

Awatar użytkownika
sebekgolf

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: sebekgolf » śr lut 10, 2016 16:26

Też sobie zadaję czasem to pytanie, ale moze by tak zrobić na złość ZUSowi i żyć dłużej niż 100 lat, wtedy muszą płacić podwójnie :satan:

Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss

mass143
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: mass143 » śr lut 10, 2016 20:28

Montował ktoś osłonę miski do V5 ? :P teraz się zabezpieczę, a co!! :los2:

Awatar użytkownika
Barton_
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Barton_ » śr lut 10, 2016 22:18

sebekgolf pisze:Ludzie ja nie rozumiem, skoro macie problem zapłacić OC na poziomie 200zł (obecnie da się zejść nawet niżej, wystarczy mieć auto 24 lata + i wpada dodatkowa zniżka +70%) + przegląd 160 ( jak jest LPG, bo bez 90zł) to po co auta kupować? Lepiej jeździć komunikacją miejską albo na rowerze... Rozwala mnie taka gadka...
A mnie rozwala jak ktoś się użala na treść postu.
Nie podoba się, nie czytaj. A jak przeczytałeś to masz pecha.
Nie każdy ma tak duże zniżki.
Poza tym na Polsce świat się nie kończy. Są kraje gdzie stare auto lepie zezłomować niż opłacać, żeby tylko stało.

Mowa jest o dodatkowym samochodzie do jeżdżenia od przypadku do przypadku.

Awatar użytkownika
FisheR
...
...
Kontakt:

Post autor: FisheR » śr lut 10, 2016 23:58

Barton_ pisze:Drugie auto to nie tylko zakup. Dochodzi przegląd i ubezpieczenie i już jest kilkaset złotych rocznie.
Są miasta czy osiedla gdzie problemem będzie drugie miejsce parkingowe.
w moim przypadku oc i przeglad to ok 350zl a z miejscem parkingowym nie ma problemu jest garaz miejsce na podworzu i przed posesja dlatego zdecydowalem sie na 2 auto

MK IV TDI 4MOTION :dol:
Obrazek

Awatar użytkownika
sebekgolf

Post autor: sebekgolf » czw lut 11, 2016 09:08

Barton_ pisze:
sebekgolf pisze:Ludzie ja nie rozumiem, skoro macie problem zapłacić OC na poziomie 200zł (obecnie da się zejść nawet niżej, wystarczy mieć auto 24 lata + i wpada dodatkowa zniżka +70%) + przegląd 160 ( jak jest LPG, bo bez 90zł) to po co auta kupować? Lepiej jeździć komunikacją miejską albo na rowerze... Rozwala mnie taka gadka...
A mnie rozwala jak ktoś się użala na treść postu.
Nie podoba się, nie czytaj. A jak przeczytałeś to masz pecha.
Nie każdy ma tak duże zniżki.
Poza tym na Polsce świat się nie kończy. Są kraje gdzie stare auto lepie zezłomować niż opłacać, żeby tylko stało.

Mowa jest o dodatkowym samochodzie do jeżdżenia od przypadku do przypadku.
Nie przeczytałeś posta ze zrozumieniem. Każdy może dostać dodatkowe 70% zniżki, jesli tylko spełni założenia.
Maksymalne zniżki normalnie jakie możesz mieć to 60%, ale jak masz auto w wieku 25+ to możesz dostać kolejnych 70% zniżek.
Przykład :

załóżmy że OC w podstawie kosztuje 1000zł
Zakładając że masz maksymalne zniżki ( czyli 60%) płacisz 400zł
Auto masz 25+ więc dostajesz kolejne 70% zniżki, czyli płacisz finalnie 400-(400*0,7)= 120zł
Tym sposobem znajomy za malucha na cały rok zapłacił bodaj 60 czy 70 zł

Wystarczy tylko śledzić co się dzieje na rynku ubezpieczeń, bo to ubezpieczenie jest już dostępne chyba 4 lata.

Edit: mała poprawka, auto musi mieć 25 lat, i zapomniałem musisz mieć kartę PZM (pewnie mało kto z młodych wie, że jeszcze takie coś istnieje- koszt to coś w okolicy 50-70zł). Zniżka działa na WSZYSTKIE Twoje auta w wieku 25+.

Swego czasu bardzo tanio wychodziły ubezpieczenia w YCD, nie wiem jak teraz.

I nie oburzaj się na mój post. Przybędzie Ci trochę lat, zaczniesz na ten problem inaczej patrzeć i zupełnie inaczej kalkulować :bajer:

Awatar użytkownika
Barton_
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: Barton_ » czw lut 11, 2016 11:42

Nie wiem w jakim wieku jesteś i nie chciałem Cię urazić.
Sam już jestem w przedziale 40+ (niestety).

Traktowanie pojazdu w wieku 25+ jako pojazdu awaryjnego może być pułapką.

boris_kafarrow
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: boris_kafarrow » czw lut 11, 2016 19:13

Czy pod czujnik temperaturowy w chłodnicy idzie jakaś uszczelka?

Awatar użytkownika
BartesWZL
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: BartesWZL » czw lut 11, 2016 21:07

Prawdopodobnie idzie miedziana podkładka.

Moje MKIV 2.0 Votex/X3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=578589" onclick="window.open(this.href);return false;

Corrado VR6 <3
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=605382" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
golf3dawid
Forum Master
Forum Master

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: golf3dawid » czw lut 11, 2016 22:15

205/40 8.5j
225/35 9.5j

Ile to powietrza zaaplikowac?

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

Mój Golf MK4 Smoked Front

Obrazek

Awatar użytkownika
KoJ@K
...
...

Kącik posiadaczy MK4

Post autor: KoJ@K » czw lut 11, 2016 22:51

Fh uj. :bigok: yebnij se ze 2 i pu. :bajer:

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kąciki”