Przerywanie na zimnym silniku 1.8 ADZ
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przem4S, Przem4S, po co odpiołes kabel LPG do TPSu skad bedzie wiedzieć centralka w jakim jest położeniu przepustnica. to ze ci szczelało z wydech było spowodowane ze za duza dawke dostaje, w tej centralce nic nie ustawisz jedynie podgladniesz parametry wszystko regulujesz na parowniku , po pierwsze co ustawiamy bo już się gubie bezyne czy gaz . przerywania występowały na zimnym silniku na bezynie czy na obu paliwach . to co pokazuje na liczniku można sobie w d...pe wsadzić sa 2 sygnały temp. jeśli jest taki duzy problem to odepnij instalke LPG zresetuj kompa i zobaczym co się będzie dziać .
No więc dla jasności, objaw poranny przerywanie pomiędzy 2-3 tys na benzynie rano, objaw przerywania po nagłym wciśnięciu gazu na LPG. Jak zmniejszyć dawkę na tym parowniku SE81 aby nie strzelał w wydech, jak rozwiązać problem przerywania rano na PB?
Przem4S, co do regulacji LPG napisz w dziale LPG może ktoś ogarnia ta insatlacje, a falowanie na wolnych powinno ci zniknąć jeśli podłączysz kabel do TPS . jeszcze jedno mnie zastanawia sparwdzałeś zapłon i rozrząd ? z filmiku zimnego silnika widać ze mu nie dobiera dobrej mieszanki paliwowej , teraz ciężko powiedzieć czy mu się kasuja nastawy podstawowe po zdjecu klem . Sproboj tak sciagnij je na noc , przyjdz do auta zrob adaptacje tu jest opis viewtopic.php?t=117701" onclick="window.open(this.href);return false; i odczytaj jak ma temperaturę silnik a jak ma zasysane powietrze powinno być podobne . a jeśli dalej będzie kuleć podmienił bym ECU nie sa drogie może MAPA mu się przestawiła od tego LPG .
No wiec tak:
Zdjęcie klem niestety na noc dało ten sam efekt co zdjęcie ich na pare godzin przed pracą - dalej pali przerywając na zimnym, niestety tutaj przepustnicy się nie adaptuje,
poradnik który dodałeś jest do MKIV a nie MKIII i wspomniany kanał adaptacji wyświetla informację "Nie obsługiwany przez ten pojazd".
Co do lpg rzeczywiście samo podłączenie TPS wystarczyło, lecz odpalanie na zimnym na benzynie dalej jest problem
Pozdrawiam
Zdjęcie klem niestety na noc dało ten sam efekt co zdjęcie ich na pare godzin przed pracą - dalej pali przerywając na zimnym, niestety tutaj przepustnicy się nie adaptuje,
poradnik który dodałeś jest do MKIV a nie MKIII i wspomniany kanał adaptacji wyświetla informację "Nie obsługiwany przez ten pojazd".
Co do lpg rzeczywiście samo podłączenie TPS wystarczyło, lecz odpalanie na zimnym na benzynie dalej jest problem
Pozdrawiam
Przem4S, kanał do adaptacji to 98 lub 1 nie pamietam ktory , sprawdze to. jaki program ? co z zapłonem? sprawdz cisnienie jakie jest na wtrysku . powino byc 1,2bar jak piszesz ze juz wszystko wymieniłes a dalej niem efektu no to tylo ECU do podmiany
Sprawdzałem kanał 98. Sprzęt mam taki: V-scan VAG5053.
Zapłon właśnie tydzień temu był ustawiany bo również go podejrzewałem,
nie wiem na jakim kanale mogę sprawdzić ciśnienie wtrysku?
Zapłon właśnie tydzień temu był ustawiany bo również go podejrzewałem,
nie wiem na jakim kanale mogę sprawdzić ciśnienie wtrysku?
Przem4S, cisnienie sprawdzisz tylko manometrem . a probowałes z odpietym czujnikem temp na zimnym jak sie zachowuje? w tedy bedzie brał sygnał temp z zasysanego powietrza .
@mka 3
Z odpiętym czujnikiem auto zapala, ma wyższe obroty (natualne na zimnym silniku), po dodaniu gazu dużo bardziej przerywa, wręcz nie idzie jechać.
Z odpiętym czujnikiem auto zapala, ma wyższe obroty (natualne na zimnym silniku), po dodaniu gazu dużo bardziej przerywa, wręcz nie idzie jechać.
Przem4S, opisywałeś ze po jeździe jakiś czas na bezynie było coraz lepiej. obstawiam ze ten sterownik się rozregulował przez LPG. już nie ma czego się czepic jak wszystko zostało sprawdzone .