parujące szyby pomocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
parujace szyby pomocy
Panowie wracam do tematu parujacych szyb nie znalazlem zadnej nieszczelnosci co by tlumaczylo wilgoc w bagazniku i tez dostalem sie do nagrzewnicy i jest ok a szyby dalej paruja. Zauwazylem ze gdy temperatura powierza spada do 2 stopni i nizej szyby nawet przy wlaczonej dmuchwaie zaczynaja masakrycznie parowac. Macie jakies pomysly czemu tak sie dzieje?
-
- Użytkownik
- DamianCU
- Gadatliwa bestia
parujące szyby pomocy
Sprawdź czy masz nadmuch na obiegu wewnętrznym czy zewnętrznym. Mógł paść silniczek sterujący klapami obiegu i nie wraca na zewnętrzny.
Każdy jest Kimś [VW]
Pozdrawiam DamianCU
GTI: viewtopic.php?f=88&t=346397" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam DamianCU
Re: parujące szyby pomocy
Tak jak piszę kolega Damian jeśli klimatronik do sprawdzenia silniczek V71 sterujący klapami obiegu powietrza notoryczna przypadłość. Jeśli jest walniety vcds pokaże błąd albo zrób autodiagnoze klimatronika też pokaże czy jest usterka. Sam silniczek jest za schowkiem pasażera po prawej stronie trochę trzeba rozebrać i najlepiej wyjąć fotel pasażera jest o wiele wygodniej.
Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka
- DamianCU
- Gadatliwa bestia
parujące szyby pomocy
Najlepiej otworzyć górną klapę przy filtrze ręcznie a dolną zamknąć i nie włączać obiegu wewnętrznego
Każdy jest Kimś [VW]
Pozdrawiam DamianCU
Pozdrawiam DamianCU
Mnie się wydaje, że to nie tu problem, bo
Dlaczego był/jest mokry? Wymontowywałeś nagrzewnicę i sprawdzałeś czy jest z nią wszystko ok?KoGi pisze:mokry jest dywanik od strony kierowcy
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
lub jeżeli w GV jest filtr w podszybiu to może przez niego się lać.mk4tdi pisze:Mnie się wydaje, że to nie tu problem, boDlaczego był/jest mokry? Wymontowywałeś nagrzewnicę i sprawdzałeś czy jest z nią wszystko ok?KoGi pisze:mokry jest dywanik od strony kierowcy
parujące szyby pomocy
Nie mam klimatronika, a nagrzewnice sprawdzał mechanik i przewody płynące od niej i mówił ze zadnego przecieku nie znalazl, anteny na dachu nie posiadam.
-
- Użytkownik
parujące szyby pomocy
Nigdzie nie ma przecieków, a dywanik mokry, w bagażniku mokro... pilnuj, bo może ktoś Ci wodę podlewa do środka
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
parujące szyby pomocy
Bardzo zabawny jestes. W bagazniuku wilgoci pozbylem sie wymieniajac uszczelke czy tez gabke za lampa, nie pisalem o tym moj blad, tak ze bagaznik jeat suchy ale nadal szyby bardzo paruja.
parujące szyby pomocy
Nawet gdyby było mokro w aucie i sprawny silniczek V7 ( klapy ustawione na obieg zew.) to nie powinno być tragedii.
Sprawdzałeś czy klapa pod filtrem powietrza jest ustawiona pionowo a ta nad stopami pasażera jest zamknięta? bo jeżeli tak nie jest to gwarantuje że para będzie na maxa .
Co do wody pod dywanikiem kierowcy to sprawdź linkę od otwierania maski w miejscu gdzie wchodzi do kabiny bo po tej lince potrafi fajnie woda płynąć.
Tutaj masz dokładnie to opisane : viewtopic.php?f=143&t=547600" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprawdzałeś czy klapa pod filtrem powietrza jest ustawiona pionowo a ta nad stopami pasażera jest zamknięta? bo jeżeli tak nie jest to gwarantuje że para będzie na maxa .
Co do wody pod dywanikiem kierowcy to sprawdź linkę od otwierania maski w miejscu gdzie wchodzi do kabiny bo po tej lince potrafi fajnie woda płynąć.
Tutaj masz dokładnie to opisane : viewtopic.php?f=143&t=547600" onclick="window.open(this.href);return false;
parujące szyby pomocy
Dzieki sprawdze ta linkę. A jak z tymi klapkami gdzie one sa i ten silniczek tez bym sprawdzil tylko gdzie on jest?
Silniczek masz za schownkiem z prawej strony o ile jest on w klimie manualanej ale myślę że jest z uwagi że zamykanie/otwieranie obiegu odbywa się za pomocą przycisku czyli najpewniej elektrycznie. Ale zacznij od zobaczenia jak ustawiona jest klapa pod filtrem kabinowym w podszybiu jak pisał kolega wyżej jeżeli jest w pionie na odpalonym aucie to znaczy że jest okej zresztą jeśli jest uszkodzony silniczek powinno być słychać w środku jak właczysz lub wyłaczysz obieg wprawisz silnik w ruch jeśli będzie słychać ewidentne cykanie to raczej na pewno jest uszkodzony tylko chciałbym żeby ktoś potwierdził na 100% że w manualnej klimie ten silnik jest
parujące szyby pomocy
Czyli musze wyciagnac filtr kabinowy zeby zobaczyc te klapke? A jeszce pytanie gdzy wlacze zaplon slychac tykanie w desce rozdzielczej, zawsze przy wlaczonej i wylaczonej klimatyzacji co to moze byc?