Przy skręcie w lewo słychać mocne brrrrr VW Bora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Koledzy mam problem z VW Borą. Przy skręcie w lewo na każdym biegu słychać jakiś dzwięk typu brrrrrr jakby coś o coś dociskało i odbijało się to coś od tego czegoś przez co powstaje taki dzwięk. Przepraszam za głupi opis ale tak to wygląda. Byłem na szarpakach na stacji diagnostycznej i wyszło że zawieszenie jest w porządku. Problem występuję tylko na załączonym biegu. Jeśli samochód jest na luzie to ten dźwięk przy skręcie w lewo nie występuje. Biegi zmieniają się dobrze płynnie i bez oporów. Nie czuje żadnych wstrząsów przy jeździe na naszych dziurawych drogach. Proszę podsuńcie pomysł co to może być co sprawdzić. Byłem u dobrego mechanika ale nie miał pomysłu co to może być.
Koledzy mam problem z VW Borą. Przy skręcie w lewo na każdym biegu słychać jakiś dzwięk typu brrrrrr jakby coś o coś dociskało i odbijało się to coś od tego czegoś przez co powstaje taki dzwięk. Przepraszam za głupi opis ale tak to wygląda. Byłem na szarpakach na stacji diagnostycznej i wyszło że zawieszenie jest w porządku. Problem występuję tylko na załączonym biegu. Jeśli samochód jest na luzie to ten dźwięk przy skręcie w lewo nie występuje. Biegi zmieniają się dobrze płynnie i bez oporów. Nie czuje żadnych wstrząsów przy jeździe na naszych dziurawych drogach. Proszę podsuńcie pomysł co to może być co sprawdzić. Byłem u dobrego mechanika ale nie miał pomysłu co to może być.
Wygląda że to może być skrzynia biegów oczytałem się tutaj bardzo dużo. Jak wykluczyć lub upewnić się mam że to jest faktycznie skrzynia??
Na luzie nie słychać tego dźwięku. Czy to może być wina poduszki skrzyni biegów tej od strony kierowcy?
Sprawdź, czy prawy przegub wewnętrzny nie ma poluzowanych śrub-może też być do wymiany. Sprawdź czy po jeździe na rondzie, dość dynamicznej, nie przenoszą się drgania, hałas na lewarek zmiany biegów.
gdyby były poduszki to nie miało by znaczenia skręcanie stawiał bym na przegub inne opcje poduszka amora - ułamana sprężyna - opona ociera np o nadkole
Sprawdź czy nie masz rozwalonej tulei metalowo gumowej w prawym wahaczu. Ja u siebie też nie mogłem zlokalizować przyczyny chrobotania przy skręcie w lewo. Jak się okazało przypadkiem to właśnie ta tuleja to powodowała.