Przekładka silnika vw golf II
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Nowicjusz
Witam. Jestem tu nowy, bo od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem VW GOLF II 1.8 90km. RP. Mam kilka pytań. Czy jeżeli kupię silnik 1.8 16 v GTI 139 km to nie będę miał większych problemów z montażem? Na co zwrócić uwagę, co powinno wchodzić w skład swata, co z instalacją elektryczną? Zanim podejmę decyzję,to chciałbym Was zapytać o zdanie. Proszę o pomoc w sprawie. Z góry dziękuję i Pozdrawiam.
- maj0nez
- VR6 user
- Auto: Skoda Octavia 1.8T + DSG
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
Re: Przekładka silnika vw golf II
Ta 16 co piszesz to KR mechaniczny wtrysk który zapewne wymaga reanimacji, której niewielu chce się podjąć. Jak montować KR to trzeba by robić go na digifiz wtedy by to miało sens. Lepiej włożyć ABF z golfa 3 najmniej komplikacji i odrazu masz 150KM.
Wysłane z mojego SM-N920C przy użyciu Tapatalka
- maj0nez
- VR6 user
- Kontakt:
Ta 16 co piszesz to KR mechaniczny wtrysk który zapewne wymaga reanimacji, której niewielu chce się podjąć. Jak montować KR to trzeba by robić go na digifiz wtedy by to miało sens. Lepiej włożyć ABF z golfa 3 najmniej komplikacji i odrazu masz 150KM.
-
- Nowicjusz
Dziękuje za podpowiedź. Tak. Myślałem o KR. Tylko to mnie interesowało .Nie myślałem o swapie z golfa III z silnikiem ABF. Jesteś pewien,że jak uda mi się zdobyć taki silnik ze skrzynią i półosiami to wszystko bez problemów będzie pasować do MK2? Pytam, bo obawiam się dużo przeróbek.
-
- Nowicjusz
Co z instalacją elektryczną? Nie będzie problemów w MK2? Podpowiedzcie. Musze podjąć decyzje....
- maj0nez
- VR6 user
- Kontakt:
W obu przypadkach trzeba ogarniać elektrykę ale z ABF będzie mniej roboty.
-
- Nowicjusz
Dzięki kolego. Posiadam słupek z 1.8 RP po remoncie i myślałem że jeśli nawet trafię na kiepski silnik Z MkII to zrobię głowice i uzbroję w osprzęt ten co mam. Będzie taniej i po remoncie kapitalnym. Kupując 2.0 ABF nie wiem co trafię i będę generował koszty. Zastanawiam się. A jeśli chodzi o elektrykę, to z czym jest największy kłopot? Podpowiesz?
-
- Nowicjusz
Kolego. Laik ze mnie jeszcze i nie rozumiem Twojego stwierdzenia,że Silnik KR trzeba by robić go na digifiz wtedy by to miało sens. O co chodzi? Sorry za niewiedzę, ale nie chce popełnić błędu.. Podpowiedz..
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kolega ma rację. Elektryka silnika i ECU w ABFie to tak przy okrojonej wersji jakieś 6 kabelków Jak potrafisz dobrze analizowac schematy i wiesz jak działa multimetr to sobie poradzisz.maj0nez pisze:W obu przypadkach trzeba ogarniać elektrykę ale z ABF będzie mniej roboty.
A po co Ci skrzynia z półosiami jak twoja będzie pasowała do ABFa?marcinek81_01 pisze:Jesteś pewien,że jak uda mi się zdobyć taki silnik ze skrzynią i półosiami to wszystko bez problemów będzie pasować do MK2?
-
- Nowicjusz
Dzięki kolego. A bo się człowiek naczyta opinii i później mętlik w głowie. Tez uważasz,że ABF lepiej i łatwiej? Może i racja. A masz może schematy elektryki ? Pomogły by mi w montażu.
-
- Nowicjusz
Słyszałem,że skrzynia biegów ze zwykłego RP -ka nie wytrzymuje obciążeń. Co Ty na To?
- darwaz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Przestań pisać posty pod postem. Schematów masz pełno na forum. Miałem 2 ABFy w golfach mk1 i oba były na skrzyniach 020. Tarcze w obu przypadkach kewlar, docisk seryjny. Jedno auto miało 175 drugie 189koni i jakoś te skrzynie to znosiły. Nie powiem że bezawaryjnie bo w pierwszej skrzyni zakatowałem 2gi bieg, ale jak na skrzynię wartą 150zł to dzielnie przyjmowała biczowanie.
-
- Nowicjusz
Spoko.Wszystko rozumiem. Dzięki za info. Rozejrzę się za ABF-em i podejmę temat. Jeszcze raz dzięki.
- maj0nez
- VR6 user
- Kontakt:
I co wymyśliłeś? Jak ten RP Ci chodzi dobrze to po co go zmieniasz?