Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Panie i Panowie, nie ma co się podniecać olejami.
Ma:
- być regularnie wymieniany,
- spełniać normy i parametry,
- nie być podrobiony.
Reszta to efekt placebo.
Pisanie o wyciszeniu czy innych efektach to bajki o mchu i paproci.
Jedyne co może różnić oleje to apetyt silnika na nie. Ale tutaj to loteria i droższe wcale nie równa się lepsze.
Ma:
- być regularnie wymieniany,
- spełniać normy i parametry,
- nie być podrobiony.
Reszta to efekt placebo.
Pisanie o wyciszeniu czy innych efektach to bajki o mchu i paproci.
Jedyne co może różnić oleje to apetyt silnika na nie. Ale tutaj to loteria i droższe wcale nie równa się lepsze.
- Użytkownik
Re: Jaki olej?
Nikt sie nie podnieca, ale nie pitol głupot że tylko oleje różni apetyt silnika na nie. Popychacze zimą też będą się wyciszały po różnym czasie, przetestowane i to nie efekt placebo
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
flatron1984, zgadzam się, też to przetestowalem.. U mnie zimą przy dużych mrozach na Totalu szklanki szybciej się wyciszają jak na Valvoline.
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
Jaki olej?
I czego to dowodzi? Niczego!
To subiektywne odczucie nie mające przełożenia na żywotność silnika.
To subiektywne odczucie nie mające przełożenia na żywotność silnika.
- Użytkownik
Dowodzi to tego, że oleje nie różnią sie tylko tym, że jednego silnik wciąga więcej a drugiego mniej. Jeżdżąc tym samym autem 10 lat, zmieniając olej dwa razy w roku nawet najmniejszą zmianę dźwięku w silniku się słyszy. Oczywiście zgadzam się, że regularna wymiana, niepodrabiany to podstawa.
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
Jaki olej?
A który konkretnie ten Total taki dobry do mojego ARLa(po chipie)?
Cały czas jeżdzę na polecanym tutaj od dawna Motulu Specific 5w40...może czas spróbować coś nowego?
Cały czas jeżdzę na polecanym tutaj od dawna Motulu Specific 5w40...może czas spróbować coś nowego?
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Jaki olej?
A po co? Chyba, że dla ceny, ale wtedy to bierz GM i będzie tanioMichnik pisze:Cały czas jeżdzę na polecanym tutaj od dawna Motulu Specific 5w40...może czas spróbować coś nowego?
Jaki olej?
... a silnik i tak nie odczuje większej różnicy...
Oliwa ma być świeża i spełniać normy...
Oliwa ma być świeża i spełniać normy...
X-Clean 5w40. Taniej - Shell Helix Ultra 5w40.Michnik pisze: Cały czas jeżdzę na polecanym tutaj od dawna Motulu Specific 5w40...może czas spróbować coś nowego?
a poza tym to jak wyżej
Jaki olej?
Widziałem nowe cenniki hurtowe i sporą ofensywę cenową znowu Petronas robi...
Zwłaszcza w popularnych normach 505.00, 505.01 czy 507.00
Zwłaszcza w popularnych normach 505.00, 505.01 czy 507.00
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Nowicjusz
Jaki olej?
Panowie,
do swojego 1.9 tdi ASZ zalałem olej Mobil 1 Formula ESP 5W-30. Czy nie był to błąd? Na stronie producenta jest napisane, zeby nie zalewać do silników na pompowtryskach bez Longlife.
Temat przeszukałem, ale znalazłem tylko informacje, że ktoś zrobił dolewke i to nie zaszkodzi silnikowi.
do swojego 1.9 tdi ASZ zalałem olej Mobil 1 Formula ESP 5W-30. Czy nie był to błąd? Na stronie producenta jest napisane, zeby nie zalewać do silników na pompowtryskach bez Longlife.
Temat przeszukałem, ale znalazłem tylko informacje, że ktoś zrobił dolewke i to nie zaszkodzi silnikowi.