Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 piteks
Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP
- piteks
- _
- Auto: A3 8Y 2,0 190KM
- Silnik: TFSI
Dzisiaj mijają równo trzy miesiące jak odebrałem moje A3 (15 stycznia i też piątek). Dlatego pozwolę sobie na krótkie podsumowanie
.
Otóż z auta jestem baaardzo zadowolony. Nawet chyba mogę powiedzieć zachwycony
.
Najbardziej urzeka mnie cisza jaka panuje w środku
. Czasem naprawdę trzeba się mocno wsłuchiwać czy w ogóle pracuje silnik. Ma to też swoją gorszą stronę, bo ostatnio zauważam, że zdarza mi się jeździć trochę szybciej niż wskazują na to przepisy
.
Kolejna sprawa, to praca zawieszenia. Raz że jest ciche, a dwa bardzo sprężyste. Jeżdżę z ustawieniem na tryb komfort, dla mnie rewelacja.
Najważniejsza sprawa, to brak trzeszczenia, skrzypienia itp. odgłosów ze strony plastików we wnętrzu pojazdu. Nawet ostatnio postałem trochę w słońcu i auto się mocno nagrzało ale po wejściu i ruszeniu nic nie wydawało niepokojących dźwięków. Dla mnie bajka
.
Bardzo też mi przypadła do gustu minimalistyczna linia wnętrza. Brak black piano sprawia, że nie widać tak szybko kurzu. Dla równowagi za to walczę o piano na zewnątrz aby wyglądało jak z fabryki. Na razie daje radę. Żonka moja twierdzi, że dodaje autu uroku, a ja mam co robić
.
Co do automatu, to powiem tak. Ja osobiście ciągle gdzieś tam tęsknię za manualem. Jednak dla kogoś kto nie lubi machać lewarkiem i szukać pod nogą sprzęgła, to ta skrzynia jest idealna. W trybie sportowym reaguje momentalnie. Przy spokojnej jeździe (tryb S) wrzuca kolejny bieg przy 2,5 tys. obrotów. Przy mocniejszym naciśnięciu powyżej 3 tys., a jak się wciśnie sandał w podłogę, to dopiero przy czerwonym polu (6 tys). W trybie komfort biegi wrzuca nieco wcześniej i reaguje spokojniej na dodanie gazu.
Kolejna ciekawostka, to sprzęt grający. Słuchu muzycznego nie mam, bo mnie słoń na ucho nadepnął ale moja siostra, która akurat takowy ma (pokończyła szkoły muzyczne i do dziś gra na pianinie) stwierdziła, że sprzęt gra bardzo dobrze. Dlatego ostatnio zrobiłem sobie listę ciekawych (jak dla mnie) utworów i słucham ich w podróży czego wcześniej nigdy nie robiłem. Najbardziej mnie rajcuje jak dudnią basy z subwoofera w bagażniku. Z drugiej strony, to kiedyś muszę sprawdzić jak się go wypina aby dostać się do koła zapasowego aby w sytuacji kryzysowej nie szukać go gdzieś na środku drogi, w ciemnym lesie....
Generalnie uważam zakup A3 za bardzo udany. Ktoś tutaj z kolegów kiedyś napisał, że Audi, to jednak Audi. I chyba coś w tym jest

Otóż z auta jestem baaardzo zadowolony. Nawet chyba mogę powiedzieć zachwycony

Najbardziej urzeka mnie cisza jaka panuje w środku

Kolejna sprawa, to praca zawieszenia. Raz że jest ciche, a dwa bardzo sprężyste. Jeżdżę z ustawieniem na tryb komfort, dla mnie rewelacja.
Najważniejsza sprawa, to brak trzeszczenia, skrzypienia itp. odgłosów ze strony plastików we wnętrzu pojazdu. Nawet ostatnio postałem trochę w słońcu i auto się mocno nagrzało ale po wejściu i ruszeniu nic nie wydawało niepokojących dźwięków. Dla mnie bajka

Bardzo też mi przypadła do gustu minimalistyczna linia wnętrza. Brak black piano sprawia, że nie widać tak szybko kurzu. Dla równowagi za to walczę o piano na zewnątrz aby wyglądało jak z fabryki. Na razie daje radę. Żonka moja twierdzi, że dodaje autu uroku, a ja mam co robić

Co do automatu, to powiem tak. Ja osobiście ciągle gdzieś tam tęsknię za manualem. Jednak dla kogoś kto nie lubi machać lewarkiem i szukać pod nogą sprzęgła, to ta skrzynia jest idealna. W trybie sportowym reaguje momentalnie. Przy spokojnej jeździe (tryb S) wrzuca kolejny bieg przy 2,5 tys. obrotów. Przy mocniejszym naciśnięciu powyżej 3 tys., a jak się wciśnie sandał w podłogę, to dopiero przy czerwonym polu (6 tys). W trybie komfort biegi wrzuca nieco wcześniej i reaguje spokojniej na dodanie gazu.
Kolejna ciekawostka, to sprzęt grający. Słuchu muzycznego nie mam, bo mnie słoń na ucho nadepnął ale moja siostra, która akurat takowy ma (pokończyła szkoły muzyczne i do dziś gra na pianinie) stwierdziła, że sprzęt gra bardzo dobrze. Dlatego ostatnio zrobiłem sobie listę ciekawych (jak dla mnie) utworów i słucham ich w podróży czego wcześniej nigdy nie robiłem. Najbardziej mnie rajcuje jak dudnią basy z subwoofera w bagażniku. Z drugiej strony, to kiedyś muszę sprawdzić jak się go wypina aby dostać się do koła zapasowego aby w sytuacji kryzysowej nie szukać go gdzieś na środku drogi, w ciemnym lesie....
Generalnie uważam zakup A3 za bardzo udany. Ktoś tutaj z kolegów kiedyś napisał, że Audi, to jednak Audi. I chyba coś w tym jest

Pogratulować zadowolenia, oby tak dalej 
Zawsze to AUDI

Zawsze to AUDI

Był: VW Polo 6N2, VW Golf 4, VW Golf 5,VW Passat B6, VW Golf 7, jest VW Jetta i VW GTI Performance 2018
Re: Audi A3 Sportback Ambition TFSI 150KM S-tronic 2015 pite
No to jak kolega zaczął radia słuchać w samochodzie, to faktycznie magia Audi działa
.
Wyciszenie faktycznie lepsze niż w Golfiarzu mk7?
W testach medialnych niby różnicy nie ma.

Wyciszenie faktycznie lepsze niż w Golfiarzu mk7?
W testach medialnych niby różnicy nie ma.
(Nemo, Berlingo, Custom) Fiat: 125p, Polonez Caro, Felicja Kombi, Corolla mk8, Civic mk7, CR-V mk3, Golf mk6, Golf Variant mk7, Touran, T-Roc, A4 Allroad
- piteks
- _
No magia Audi na mnie działa. To fakt
Jest trochę ciszej w środku, zwłaszcza silnik jest lepiej wyciszony
.
Dzisiaj wreszcie pogoda pozwoliła na zabawę przy aucie więc była okazja wypróbować nową maszynę
. Przy okazji widać, że Glasur po ponad miesiącu jak na razie nigdzie się nie wybiera

W końcu do środka trafił letni zestaw. Co ciekawe, jedne i drugie dywaniki są oryginalne ale jak widać zimowe były nieco większe i został odbity ślad na wykładzinie. No tutaj się firma nie popisała
.

Odbicia są? Są. Ziarno jest? Jest. No i trawę trzeba będzie skosić

I takie tam jeszcze

Nie chcę mówić za głośno ale jeszcze nie musiałem smarować uszczelek. Jak na razie nie trzeszczą

Jest trochę ciszej w środku, zwłaszcza silnik jest lepiej wyciszony

Dzisiaj wreszcie pogoda pozwoliła na zabawę przy aucie więc była okazja wypróbować nową maszynę

W końcu do środka trafił letni zestaw. Co ciekawe, jedne i drugie dywaniki są oryginalne ale jak widać zimowe były nieco większe i został odbity ślad na wykładzinie. No tutaj się firma nie popisała

Odbicia są? Są. Ziarno jest? Jest. No i trawę trzeba będzie skosić

I takie tam jeszcze

Nie chcę mówić za głośno ale jeszcze nie musiałem smarować uszczelek. Jak na razie nie trzeszczą

Z tymi dywanikami to rzeczywiscie nie dopracowali sprawy.Moze inny designer byl od gumowych a inny od welurowych.
Był: VW Polo 6N2, VW Golf 4, VW Golf 5,VW Passat B6, VW Golf 7, jest VW Jetta i VW GTI Performance 2018
Jak maszyna zółta daje rade?
Mam zamiar taka samo kupic to compact?
Mam zamiar taka samo kupic to compact?
- piteks
- _
Tak. Z K5 jestem bardzo zadowolony. Fajnie, że wąż ma 8m i spokojnie można oblecieć całe auto bez przestawiania karchera. Jest to dokładnie model K5 EU. Dodatkowe lance i końcówki mam jeszcze z moich poprzednich modeli. Nawet posiadam szczotkę obrotową do mycia auta. Tak, tak - szczotkę
. Mam ją z mojego pierwszego zestawu, który kupiłem w zamierzchłych czasach tj. w 1999
. Jak sobie dzisiaj pomyślę, jak kiedyś myłem auto (a od zawsze staram się bardzo dbać o cztery kółka), to aż mnie ogarnia przerażenie
.

A z jakiej pianownicy korzystasz? Czym ta myjka sie różni od premium ?
Też długo szukałem dobrej myjki i wybór padł na K5 fajny gadżet jak ma się gdzie wykorzystać jej potencjał
- piteks
- _
Mam pianownicę PA i od karchera. Z PA korzystam, a tej drugiej nigdy nawet nie sprawdzałemwww37 pisze:A z jakiej pianownicy korzystasz?

Nie ma bębna do zwijania wężawww37 pisze:Czym ta myjka sie różni od premium ?

To prawdam22758 pisze:Też długo szukałem dobrej myjki i wybór padł na K5 fajny gadżet jak ma się gdzie wykorzystać jej potencjał

A jakiego najmniejszego karchera trzeba kupic aby wystarczyło do mycia samochodu k2, k3, ...,??
Ja mam k2, i daje sobie radę. Kupiłem go "na próbę", i postanowiłem, że po pierwszej awarii zmienię na coś większego. Jakoś chyba 6 rok działa bez zarzutu. Również używam pianownicy PA, ta karcherowa nie nadaje się do niczego
wąż mam 12m, bardzo wygodna sprawa - karcher stoi w garażu podczas mycia auta.