Golf 4 zawór turbiny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Golf 4 zawór turbiny
Witam.
Wczoraj po wymianie wężyków podciśnienia od turbiny zaczął mi na wolnych obrotach (po chwili) terkotać zaworek... podczas jazdy i na postoju na skrzyżowaniu go nie słychać i ogólnie jak stoi i silnik pracuje to juz nie terkocze tylko przy gaszeniu go słychać :/ może być uszkodzony i kwalifikować się do wymiany?
Wczoraj po wymianie wężyków podciśnienia od turbiny zaczął mi na wolnych obrotach (po chwili) terkotać zaworek... podczas jazdy i na postoju na skrzyżowaniu go nie słychać i ogólnie jak stoi i silnik pracuje to juz nie terkocze tylko przy gaszeniu go słychać :/ może być uszkodzony i kwalifikować się do wymiany?
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Golf 4 zawór turbiny
ale może mi w jakiś sposób uszkodzić turbinę? Bo szykuje mi się wycieczka 1200km i nie wiem czy w czymś mi to nie bedzie przeszkadzało :/
- italiano_83
- V.I.P.
Golf 4 zawór turbiny
Czy ja piszę w jakimś niezrozumiałym dla ciebie jeżyku ,..
italiano_83 pisze:Będzie działał poprawnie
- italiano_83
- V.I.P.
Golf 4 zawór turbiny
Jak poszukasz w necie to znajdziesz informacje na temat budowy n75 - w środku zaworkiem steruje cewka elektromagnetyczna, zaworek "cykając" w odpowiedniej "fazie" kontroluje wartość podciśnienia - doprowadzając z zewnątrz wężykiem ciśnienie atmosferyczne.Maciek94 pisze:No dobrze zrozumiałem ale dlaczego tak terkocze przy gaszeniu?
Zaczyna cykać jak szalony bo cewka szaleje i zaczyna szybo poruszać zaworem.
- italiano_83
- V.I.P.
Golf 4 zawór turbiny
Wymienić n75 na nowy. Często tak się dzieje też po czyszczeniu n75 że zaczyna terkotać.
Golf 4 zawór turbiny
dzięki wielke Ale mogę zrobić tą trasę najpierw czy lepiej wymienić dla spokojnej podróży?
- italiano_83
- V.I.P.
Golf 4 zawór turbiny
Ja bym się tym nie przejmował, nawet jak padnie, to podmieniasz z n18 i jedziesz dalej.
Golf 4 zawór turbiny
Zapłaciłem 110zł za nowy zawór i wszystko cichutko nic nie terkocze a i na mocy zyskał O.o