Impulsator - problem z oznaczeniami i błędy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, mam problem w moim Golfie 4 1.9 TDI. Nagle przestał działać prędkościomierz i zaczął wariować wskaźnik poziomu paliwa (na zakrętach i przy gwałtownym przyspieszaniu bądź hamowaniu). Przeglądając tematy na forum wywnioskowałem, że jest to dosyć pospolity problem i wiąże się z tzw. impulsatorem. Niestety nie znalazłem tematu, w którym byłaby mowa o mojej skrzyni, dlatego między innymi zakładam nowy. Pogrzebałem trochę na różnych stronach i prawdopodobnie znalazłem ten czujnik, ale był bardzo głęboko komory silnika, w związku z czym był do niego kiepski dostęp, a nie chciałem go wyjmować żeby czegoś nie pogorszyć. Przejrzałem jedynie styki w nadziei, że będą zaśniedziałe i wystarczy je oczyścić, ale nie było takiej potrzeby. I teraz cztery rzeczy:
1. Jak właściwie się ten impulsator nazywa? W sensie jakiego rodzaju jest to czujnik? Bo na stronie Intercarsu jest pełno różnego rodzaju czujników, które mógłbym podejrzewać o bycie impulsatorem (pomiaru przebytej drogi, prędkości jazdy, prędkości koła, generator impulsów wała korbowego).
2. Szukam też pomocy w dokładnym określeniu oznaczeń poszczególnych podzespołów, co ułatwiłoby zakup odpowiedniej części. Chodzi mi tu przede wszystkim o zidentyfikowanie oznaczeń silnika i skrzyni, które nie są mi niestety do końca znane, ponieważ jeden z poprzednich właścicieli pokusił się o przekładkę (podobno na wariant 130-konny). Sczytałem natomiast oznaczenia wybite na silniku: 038 103 373 R oraz na skrzyni: 02M 301 107 D. Czy da się na podstawie tego określić dokładny model silnika i skrzyni? Można by wtedy określić dokładne położenie impulsatora oraz jego oznaczenie.
3. Wraz ze wspomnianymi przeze mnie problemami komputer zaczął wywalać błąd przy odpalaniu: OLSENSOR WERKSTATT. Czy może to mieć także związek z tym impulsatorem? Dziwne by było, jakby oba czujniki padły w tym samym momencie.
4. Pierwszego dnia występowania problemu prędkościomierz nie działał w ogóle, natomiast drugiego dnia z samego rana na 40-kilometrowej trasie działał urywkowo przez 12,5 kilometra. Dzisiaj mija trzeci dzień i od tamtego czasu już niestety prędkościomierz ani razu nie zadziałał, jednak czy może to sugerować, że impulsator jest dobry, a problem leży w okablowaniu na przykład?
Bezpieczniki sprawdzałem, bez skutku.
Będę wdzięczny za pomoc.
1. Jak właściwie się ten impulsator nazywa? W sensie jakiego rodzaju jest to czujnik? Bo na stronie Intercarsu jest pełno różnego rodzaju czujników, które mógłbym podejrzewać o bycie impulsatorem (pomiaru przebytej drogi, prędkości jazdy, prędkości koła, generator impulsów wała korbowego).
2. Szukam też pomocy w dokładnym określeniu oznaczeń poszczególnych podzespołów, co ułatwiłoby zakup odpowiedniej części. Chodzi mi tu przede wszystkim o zidentyfikowanie oznaczeń silnika i skrzyni, które nie są mi niestety do końca znane, ponieważ jeden z poprzednich właścicieli pokusił się o przekładkę (podobno na wariant 130-konny). Sczytałem natomiast oznaczenia wybite na silniku: 038 103 373 R oraz na skrzyni: 02M 301 107 D. Czy da się na podstawie tego określić dokładny model silnika i skrzyni? Można by wtedy określić dokładne położenie impulsatora oraz jego oznaczenie.
3. Wraz ze wspomnianymi przeze mnie problemami komputer zaczął wywalać błąd przy odpalaniu: OLSENSOR WERKSTATT. Czy może to mieć także związek z tym impulsatorem? Dziwne by było, jakby oba czujniki padły w tym samym momencie.
4. Pierwszego dnia występowania problemu prędkościomierz nie działał w ogóle, natomiast drugiego dnia z samego rana na 40-kilometrowej trasie działał urywkowo przez 12,5 kilometra. Dzisiaj mija trzeci dzień i od tamtego czasu już niestety prędkościomierz ani razu nie zadziałał, jednak czy może to sugerować, że impulsator jest dobry, a problem leży w okablowaniu na przykład?
Bezpieczniki sprawdzałem, bez skutku.
Będę wdzięczny za pomoc.
dominikbrandon, idź do bagażnika, podnieś wykładzinę i znajdź nalepkę - taka większa niż paczka fajek. Na niej masz nr nadwozia, poniżej kod silnika, poniżej kod skrzyni biegów
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Nowicjusz
Re: Impulsator - problem z oznaczeniami i błędy
Jak już pisałem, jeden z poprzednich właścicieli zrobił przekładkę silnika, w związku z czym wszelkie nalepki na nic się nie zdadzą. Jedyna opcja jaka wchodzi w grę to sczytanie bezpośrednio z bloku silnika, ale nie mogę nigdzie odnaleźć tego wybitego. Rozumiem, że oznaczenia, jakie podałem, na nic się nie zdadzą?
02M301107D ma skrzynia DRW lub EEF
sprawdź czy się nie rozpiął (górny element jest odpinany)
038103373R głowica była stosowana w wielu silnikach
sprawdź czy się nie rozpiął (górny element jest odpinany)
038103373R głowica była stosowana w wielu silnikach
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
-
- Nowicjusz
W oparciu o ten temat próbowałem odnaleźć oznaczenie na komorze silnika, niestety bez skutku. Z tego co udało mi się zorientować, to powinno być ono wybite mniej więcej w zaznaczonym miejscu, ale nic tam nie ma. Co teraz? Może to nie jest silnik od Golfa tylko od czegoś innego? Gdzie w takim wypadku szukać tego kodu?
Co do samego impulsatora, to rzeczywiście zlokalizowałem go poprawnie, także to już mamy z głowy. Nie mogę tylko znaleźć nigdzie informacji o oznaczeniu tej części. Skąd mam wiedzieć, który czujnik kupić?
Co do samego impulsatora, to rzeczywiście zlokalizowałem go poprawnie, także to już mamy z głowy. Nie mogę tylko znaleźć nigdzie informacji o oznaczeniu tej części. Skąd mam wiedzieć, który czujnik kupić?
Coś ci podpowiem z mojego doświadczenia - wymieniłem trzy impulsatory, które działały albo nie, jak chciały, tak jak mój oryginalny, więc wsadziłem go spowrotem i jak przestaje działać to robię tak: na pustej drodze jade 60/70kmh sprzęgło, luz, trzymam sprzęgło, wyłączam stacyjkę, włączam stacyjkę i działa...jak zaczął szwankować zrobiłem tak kilka razy w krótkim odstępie czasu i za każdym razem pomogło - teraz jeżdże ponad rok bez problemu z impulsatorem.
-
- Nowicjusz
Niestety nie pomogło. Ostatecznie oddałem auto do serwisu. Podobno jakaś wiązka była przegnita, na szczęście już działa (robocizna wyniosła 140 zł netto).