Tłumik Końcowy Bora czy wymieniać Porada
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam . Panowie szykuje mi się trasa 800km nad morze i zrobiłem sobie dzisiaj samodzielny przegląd podwozia na kanale i mam pytanie bo z tłumika schodzi mi już druga warstwa blachy , tłumik jest od nowości ale nie hałasuje i nie widać żadnych dziur jednakże nie chciałbym aby na trasie coś mi się przytrafiło . Mam do was pytanie orientacyjnie czy już pora wymieniać ten tłumik ? (załanczam zdj) Ewentualnie gdzie mogę nabyć jakiś dobry tłumik końcowy i jakiej firmy polecacie>? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi .
-
- Użytkownik
Jedziesz w trase, więc jest opcja że może wywalić dziurę jak jest przyrdzewiały już. Po prostu ją przewieje. Ja bym wsadzał coś zwykłego. No chyba że chcesz coś ze sportowych
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Myślałem o czymś lepszym Walker albo Ferroz chociaż nie ma to jak oryginał . Sportowy napewno odpada .
To może pomyśl o Bosalu albo Asmecie? Ja mam Asmeta od prawie dwóch lat i jak na razie nadal jest cichutki, nie pierdzi, farba nie odpada, nie jest przepalony, generalnie jest cichy i ogólnie jestem bardzo zadowolony. Bosal też jest podobno bardzo dobry.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Szukałem bosala ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć do Bory . Asmet jest na motointegrator za 300 zł . A Ty za swojego ile zapłaciłeś i gdzie kupywałeś? On ma blachę podwójną tak jak oryginał czy jedną ?
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Szukałem bosala ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć do Bory . Asmet jest na motointegrator za 300 zł . A Ty za swojego ile zapłaciłeś i gdzie kupywałeś? On ma blachę podwójną tak jak oryginał czy jedną ?
Jaki masz silnik? Do turbo diesli i większych benzyn z tego co kojarzę są droższe, do 1.6/1.9 SDI ASMET kosztuje w okolicach 200 zł, w intercarsie 227 zł.
-
- Ma gadane
Re: Tłumik Końcowy Bora czy wymieniać Porada
Ściągnij tą blachę co Ci odpada i jeszcze pojeździsz dłużej jak na nowym.Tłumik ma kilka warstw blachy, więc to jest tylko jedna zewnętrzna, która najbardziej dostaje od syfu na drodze, wody, śniegu, itd.
U mnie najpierw od spodu odpadła a później ściągnąłem jeszcze z góry, i gdyby nie to że rura przed tłumikiem była już dziurawa to bym jeszcze na nim śmigał bo po ściągnięciu z auta wcale źle nie wyglądał.
Teraz założyłem komplet z Bosala od początku do końca. Ogólnie prawie OK, bo mam coś takiego że jak wejdzie na 2300 obrotów to zaczyna słychać jakby święrkot z Turbiny. Prędzej tego nie miałem więc obstawiam że przyczyną może być inny katalizator bo bosal daje trochę mniejszy, bądź gdzieś jest nieszczelność choć tego nie widać.
U mnie najpierw od spodu odpadła a później ściągnąłem jeszcze z góry, i gdyby nie to że rura przed tłumikiem była już dziurawa to bym jeszcze na nim śmigał bo po ściągnięciu z auta wcale źle nie wyglądał.
Teraz założyłem komplet z Bosala od początku do końca. Ogólnie prawie OK, bo mam coś takiego że jak wejdzie na 2300 obrotów to zaczyna słychać jakby święrkot z Turbiny. Prędzej tego nie miałem więc obstawiam że przyczyną może być inny katalizator bo bosal daje trochę mniejszy, bądź gdzieś jest nieszczelność choć tego nie widać.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Właśnie zastanawiam się nad tym czy wymieniać jeszcze bo nic nie dzwoni ani głośniej nie chodzi .rura do tłumika nie jest pordzewiała . Ile kolego kosztowała Cię ta cała wymiana na bosala i gdzie kupywałeś? Do poprzedniego kolegi silnik w mojej Borce to 1.9 tdi 90 km
-
- Ma gadane
Re: Tłumik Końcowy Bora czy wymieniać Porada
Zamawiałem gdzieś z pod Łodzi. Ogólnie cały zestaw z wieszakami i innymi pierdołami ponad tysiaka. Dokładnie już nie pamiętam ale chyba 1150.