Witam jeżdzę samochodem Golfem VII (popularny jak widać powyzej) i przejrzałem masę stron o tym jaki powinien mieć olej, i jaki olej do niego dolać. Samochód jest nowy, nie jestem właścicielem, ma przejechane 12 tysięcy kilometrów i niestety, jutro mam mało czasu, a w samochodzie pali się kontrolka "sprawdź poziom oleju w silniku". Sprawdziłem, niestety - jest go mało. Sprawdzałem wiele stron jaki olej dolać (nie mam instrukcji) i tutaj mam kilka pytań.
Wg kilku stron do samochodu 1,4 Golf VII DSG (team total, castrol bodajże) powinienem wlać 5w30. I teraz mam pytanie - bo już wiem, które to są syntetyki, półsyntetyki mineralne itd
I zastanawia mnie bo część osób mówi o tym 5w30 lub 5w40 (podobno bez różnicy) ale też własnie czytałem o 0w40, nawet tutaj wyżej widze, że był proponowany. I teraz mam pytanie - to jest taka duża różnica czy się wleje ten 0 czy 5, nie wiem czy to są poważne konsekwencje (nie wiem, wybuchnie w czasie jazdy
) czy to mała różnica pomiędzy syntetykami ? To raz.
Dwa - (ja na samochodach się znam jak na szydełkowaniu) ja zawsze myślałem, że olej się tylko dolewa, a tutaj jeszcze czytam, że trzeba spuścić stary olej, wymienic filtr, a ja nie mam filtra, ani tym bardziej podnośnika czy kanału, żeby olej spuszczać, a przecież na ulicy nie bede z tym kombinował.
Także liczyłbym na jakąś łopatologiczną pomoc dla totalnego laika, jeżeli chodzi o mechanikę, bo jak mówiłem, samochodami umiem tylko jezdzic, ale swojego nigdy nie miałem, więc nie mam o naprawach.