Witam, niedawno kupiłem Golf IV (2001) z Silnikiem 1.6 SR - Auto. skrzynia biegów.
Samochód posiada LPG zamontowane w 2010r. Niestety nie znam dokładnych danych.
Moje pytanie jest następujące, czy to normalne że przy prędkości 130km/h silnik przekracza 4000 obr oraz posiada spalanie ok. 12l-13l/100km??
Czy wyższe prędkości / obroty (przykładowo te 140km/h lub 4,5 tyś obrotów) będą szkodzić samochodowi / silnikowi przez 5 godzin jazdy?
Jazda na instalacji LPG
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jazda na instalacji LPG
Widzę że to twoje 1-sze auto
Znajdź u wuja google instrukcję obsługi do tego auta, naprawdę ciekawa rzecz...
12-13 l spala gazu czy beny przy takiej prędkości?
Jak silnik zdrowy to takie prędkości mu nie szkodzą, swego czasu jak miałem golfika z silnikiem 1.4 ABD 60 KM to spokojnie cisnąłem po autostradzie ile dała fabryka po 10-12 godz non stop
Znajdź u wuja google instrukcję obsługi do tego auta, naprawdę ciekawa rzecz...
12-13 l spala gazu czy beny przy takiej prędkości?
Jak silnik zdrowy to takie prędkości mu nie szkodzą, swego czasu jak miałem golfika z silnikiem 1.4 ABD 60 KM to spokojnie cisnąłem po autostradzie ile dała fabryka po 10-12 godz non stop
-
- Nowicjusz
Jazda na instalacji LPG
Dokładnie, to moje pierwsze auto.
Instrukcje posiadam, przeczytana w całości
Komputer twierdzi że przy tych prędkościach spala tyle gazu. Ogólnie 35l butla gazu starcza mi na 300km.
Silnik z tego co się dowiedziałem to trochę się grzeje i mówiono mi aby jeździć spokojnie 1200km/h i nie szaleć ale nie są to słowa eksperta tylko innego kierowcy.
Instrukcje posiadam, przeczytana w całości
Komputer twierdzi że przy tych prędkościach spala tyle gazu. Ogólnie 35l butla gazu starcza mi na 300km.
Silnik z tego co się dowiedziałem to trochę się grzeje i mówiono mi aby jeździć spokojnie 1200km/h i nie szaleć ale nie są to słowa eksperta tylko innego kierowcy.
Jazda na instalacji LPG
Trochę się grzeje silnik? Po to jest termostat, chłodnica wentylator itp by auto utrzymywało optymalną temperaturę podczas eksploatacji przeważnie ok 90* C
Jeśli Twoje auto się grzeje powyżej tej temperatury "to wiedz, że coś się dzieje"
12- 13 l gazu przy 130km/h to za dużo, no chyba że jedziesz ciągle na trzecim biegu, a sorry masz automat.
Jeśli Twoje auto się grzeje powyżej tej temperatury "to wiedz, że coś się dzieje"
12- 13 l gazu przy 130km/h to za dużo, no chyba że jedziesz ciągle na trzecim biegu, a sorry masz automat.
Było
Golf I GL
1.8 Gt
VR 6
1.9 TDI 130
Jest :)
AFN GTI XX jahre L041, XX jahre AFN LC9M , GT 1.8, VR6
Golf I GL
1.8 Gt
VR 6
1.9 TDI 130
Jest :)
AFN GTI XX jahre L041, XX jahre AFN LC9M , GT 1.8, VR6
-
- Nowicjusz
Jazda na instalacji LPG
siema,ja mam co prawda 1.8 i golfa 3 ale moge sie wypowiedziec bo to nie pierwsze moje auto z gazem. spalanie ktore podajesz jest troche za duze,proponje jechac do gazownika zeby ci go skorygował bo dawka gazu może być dosłownie 10 krotnie za duża a auto bedzie słabsze i więcj paliło. autu nic nie będzie przy dłuższej jeździe jedynie obserwuj temp silnika i miej zawsze ok. pół baku benzyny bo jak bedziesz jezdzil na gazie na rezerwie to ci szybko pompa paliwa padnie