jaka przyczepke samochodową można ciągnąć
Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP
Witam mam golfa II i chcę założyć hak, jaką wtedy mogę ciągać przyczepkę do DMC na kat. B ? Mam zakupioną przyczepkę do 750kg. Tak aby nikt się mnie nie czepiał
W dowodzie rej golfa masz pozycję DMC przyczepki. Więcej i tak golfem nie możesz nawet dysponując kat "C".
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
jeśli jest O1 to wpis O2 w DR generalnie powinien być, moim zdaniem jest to przeslanka do zatrzymania DR za niezgodność ze stanem faktycznym i wykonania dodatkowego badania technicznego w celu ustalenia dopuszczalnej masy z wyciągu homologacji tegoż pojazdu. bedzie to jakieś 450-500 kg
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
1/4 samochodów nie ma wpisywanychdoggie pisze:moim zdaniem jest to przeslanka do zatrzymania DR za niezgodność ze stanem faktycznym
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
Co nie znaczy, że przy braku takiego wpisu i stwierdzeniu faktu ciągnięcia przyczepy, można stracić dowód rej.ciachotdi pisze:1/4 samochodów nie ma wpisywanych
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Nie. Dowodu nie stracisz. Za to mandat będzie i zakaz kontynuowania dalszej jazdy zestawem. Brak wpisu to tak jakby brak możliwości ciągnięcia takiego zestawu. Wpis jest dla przyczepki z hamulcem. Bez hamulca to powinien być w okolicy 500-550kg. 750 kg bez hamulca to nawet sharanem nie mogę ciągnąć bo nie może mieć to auto więcej jak 700 kg dmc bez hamulca. Z hamulcem to mają 2000kg. Trzeba zrobić wpis na skp i komuna wklepie w DR a przyczepę mieć z dmc mniejszym czyli gdzieś koło 500kg. Ja jak kupowałem przyczepke to kazałem wklepać 600 kg bo zakup nowej to możliwość wyboru dmc. Akurat moja brenderupka miała do 750 kg czyli max jak na tzw lekka i wybrałem 600kg by można było ciągnąć i golfem i sharanem i ojciec tez berlingiem. Touranem tez mogę.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to