Mk4 Caly czas hamuje. Czy to pompa ABS?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Kolec
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf 7.5 150KM
Witam. Mam od paru dni problem z hamulcami. Po uruchomieniu samochodu niby wszystko jest ok. Przejade kilka set metrow i jak kilka razy nacisne pedal hamulca, hamulec zaczyna sie robic twardy wrecz agresywny. Lekkie nacisniecie i auto staje. Prawie nie jedzie. Tarcze gorace. Jak postoi tak z 10 minut znowu jest ok. Sprawdzilem zaciski wszystko chodzi ok. Wymienilem pompe hamulcowa. Tydzien bylo ok. Od wczoraj to samo. Dzisiaj odpialem wtyczke od pompy abs i jechal normalnie. Czy to moze byc coś jeszcze czy to bedzie ta pompa abs?
Mam wręcz identyczną sytuację Poradziłeś już sobie z tym problemem?
- Kolec
- Mały gagatek
- Auto: VW Golf 7.5 150KM
Nie
Wymieniłem pompę ABS na "nową starą" - używaną, i niestety to nie to.
Zrobiłem może z 3km po mieście i tak zaczął hamować, ze nie mogłem dojechać ~50m do wolnego miejsca postojowego (żeby na środku drogi nie stanąć) - a "darłem" na 1-dynce bo na 2-ce momentalnie sie zatrzymywał i gasł.
Postał potem około 20 minut i dało się dojechać do garażu, choć znowu zaczynało się hamowanie.
Nie wiem co to jeszcze może być
Wymieniłem pompę ABS na "nową starą" - używaną, i niestety to nie to.
Zrobiłem może z 3km po mieście i tak zaczął hamować, ze nie mogłem dojechać ~50m do wolnego miejsca postojowego (żeby na środku drogi nie stanąć) - a "darłem" na 1-dynce bo na 2-ce momentalnie sie zatrzymywał i gasł.
Postał potem około 20 minut i dało się dojechać do garażu, choć znowu zaczynało się hamowanie.
Nie wiem co to jeszcze może być
Re: Mk4 Caly czas hamuje. Czy to pompa ABS?
Mój akurat stoi u mechanika. Jutro mam iść po diagnozę. Szczerze to aż się boję bo tyle rzeczy co były z tymi hamulcami robione to już nie wiem co to może być. Jeden mechanik radził by wymienić kable hamulcowe, ale też kurczę sprawdzałem ich przepływ i wszystko gicio działa. Też jestem ciekaw bo ABS działał mi normalnie przed tym jak odpowietrzyłem i naprawiłem zapieczone hamulce z tyłu :/ Proszę podziel się jeśli uporasz się z tym problemem. Ja również będę służył pomocą
Problem rozwiązany!!! Moja pompa hamulcowa nie posiadała zaworka zwrotnego. Podczas wymiany jej uszczelek gdzieś się zgubił i dlatego nie działało. Nowa pompa założone i wszystko śmiga. Powodzenia z Twoim problemem
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Czy możliwe jest, aby awaria czujnika ciśnienia w pompie ABS mogła powodować blokowanie się tylko jednego koła? Czytałem o przypadkach blokowania się wszystkich kół ale nie tylko jednego. Przypadek jest taki, że w Passacie B5 FL TDI znajomego zdarza się, że przy niewielkiej prędkości samoistnie blokuje się prawe koło tak jakby ASR/ESP świrowało, strach jeździć. Przychodzi komuś coś do głowy? /dodam że jeszcze nie wiem czy w sterowniku są błędy/
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
Re: Mk4 Caly czas hamuje. Czy to pompa ABS?
miałem podobny problem w Passacie ale łapało koła po przekątnej czyli np lewy przód i prawy tył.doggie pisze:Czy możliwe jest, aby awaria czujnika ciśnienia w pompie ABS mogła powodować blokowanie się tylko jednego koła? Czytałem o przypadkach blokowania się wszystkich kół ale nie tylko jednego. Przypadek jest taki, że w Passacie B5 FL TDI znajomego zdarza się, że przy niewielkiej prędkości samoistnie blokuje się prawe koło tak jakby ASR/ESP świrowało, strach jeździć. Przychodzi komuś coś do głowy? /dodam że jeszcze nie wiem czy w sterowniku są błędy/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D