Problem spryskiwacze reflektorów
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam ,
Mam problem z spryskiwaczami reflektorów przód golf IV
Generalnie gdy psikam dysze wysuwają się i nie leci z nich płyn .
Sprężonym powietrzem przedmuchałem końcówkę ( otwór wylotowy dysz) Wykonałem próbę - Brak efektu
Przedmuchałem przewód miedzy pompą a dyszami ( łączenie przy zbiorniku płynu do spryskiwacza ) generalnie pod ciśnieniem powietrza dysze wysuwają się i duże ciśnienie wylatuje przez nie .
Gdy przedmuchałem przewód w stronę pompy też ciśnienie poszło do zbiornika płynu płynu spryskiwacza .
Nie wiem co to może być ,że układ jest "czysty " dysze wysuwają się bez problemu a płyn z nich nie wylatuje .
Proszę o pomoc .
Mam problem z spryskiwaczami reflektorów przód golf IV
Generalnie gdy psikam dysze wysuwają się i nie leci z nich płyn .
Sprężonym powietrzem przedmuchałem końcówkę ( otwór wylotowy dysz) Wykonałem próbę - Brak efektu
Przedmuchałem przewód miedzy pompą a dyszami ( łączenie przy zbiorniku płynu do spryskiwacza ) generalnie pod ciśnieniem powietrza dysze wysuwają się i duże ciśnienie wylatuje przez nie .
Gdy przedmuchałem przewód w stronę pompy też ciśnienie poszło do zbiornika płynu płynu spryskiwacza .
Nie wiem co to może być ,że układ jest "czysty " dysze wysuwają się bez problemu a płyn z nich nie wylatuje .
Proszę o pomoc .
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Może pompa nie wytwarza wystarczającego ciśnienia ... skoro cały układ jest drożny .
Re: Problem spryskiwacze reflektorów
Jeżeli by pompa nie wytwarzała ciśnienia to by nie "wychodziły " dysze .italiano_83 pisze:Może pompa nie wytwarza wystarczającego ciśnienia ... skoro cały układ jest drożny .
Dysze wychodzą z zderzaka z tym ,że nie leci płyn .
Odpiąłem przewód przy zbiorniczku płynu spryskiwaczy ( przewód pomiędzy pompa (łączenie) przewód do dysz spryskiwaczy reflektorów ) wypiąłem na owym łączeniu i wykonałem próbę spryskiwaczy reflektorów z przewodu wyleciało dużo płynu pod dość dużym ciśnieniem .
Proszę o dalsze wskazówki .......
- italiano_83
- V.I.P.
To że wychodzą nie znaczy, że ciśnienie jest na tyle duże, aby spryskiwacz zadział Prosty test, zaślep wąż do jednego ze spryskiwaczy i sprawdź czy zadział, jak nie zadział na jednym, to nie ma bata, że pompa daje radę Zakładając, że cały układ jest drożny ....
Ok jutro sprawdzę.
Proszę o odpowiedź czy owa pompa jest też pompą od spryskiwaczy szyby czołowej ?
Proszę o odpowiedź czy owa pompa jest też pompą od spryskiwaczy szyby czołowej ?
- italiano_83
- V.I.P.
Nie, masz dwie pompy- ta z przodu między zbiorniczkiem a reflektorem , to pompa spryskiwaczy reflektorów, pompa od szyby tylnej/przedniej jest - za zbiorniczkiem .etz0 pisze:Proszę o odpowiedź czy owa pompa jest też pompą od spryskiwaczy szyby czołowej ?
Re: Problem spryskiwacze reflektorów
Ok super wielkie dzięki .italiano_83 pisze:Nie, masz dwie pompy- ta z przodu między zbiorniczkiem a reflektorem , to pompa spryskiwaczy reflektorów, pompa od szyby tylnej/przedniej jest - za zbiorniczkiem .etz0 pisze:Proszę o odpowiedź czy owa pompa jest też pompą od spryskiwaczy szyby czołowej ?
Jutro zobaczę jak zablokuję jedn z przewodów i zobaczymy jaki efekt będzie .
Do tematu powrócę po sprawdzeniu
PS. Jeszcze jedno pytanie .... Czy da się wydłużyć pracę spryskiwaczy reflektorów aby spryskiwacz dłużej działał ( więcej płynu leciało na reflektor ) tak jak obrazuje ten film
" onclick="window.open(this.href);return false;
Proszę o pomoc
Witam
Wykonałem próbę zatykając przewód od jednej z dysz spryskiwacza reflektora .
Druga dysza wyszła z zderzaka ( wykonała pracę) lecz nie woda z niej nie wyleciała .
Po czym przewód od tej pierwszej dyszy odblokowałem - leciało dużo wody i spróbowałem jeszcze raz wykonać cykl oczyszczenia reflektorów dusze ciśnienie wody wyleciało z przewodu .
Po dalszej weryfikacji wyciągnąłem samą dyszę z spryskiwacza reflektora .
Gdy dmuchałem w otwór zasilający ( płynu od spryskiwacza) nie leciało powietrze przez otwory dysz .
Czy jest tam jakiś zawór ?
Czy po prostu jest to zabrudzone ?
Proszę o pomoc
Wykonałem próbę zatykając przewód od jednej z dysz spryskiwacza reflektora .
Druga dysza wyszła z zderzaka ( wykonała pracę) lecz nie woda z niej nie wyleciała .
Po czym przewód od tej pierwszej dyszy odblokowałem - leciało dużo wody i spróbowałem jeszcze raz wykonać cykl oczyszczenia reflektorów dusze ciśnienie wody wyleciało z przewodu .
Po dalszej weryfikacji wyciągnąłem samą dyszę z spryskiwacza reflektora .
Gdy dmuchałem w otwór zasilający ( płynu od spryskiwacza) nie leciało powietrze przez otwory dysz .
Czy jest tam jakiś zawór ?
Czy po prostu jest to zabrudzone ?
Proszę o pomoc
Proszę o pomoc w tej sprawie .....
Gdyż gdy dmucham ustami to tak jak by była zablokowana nie wydostaje się powietrze przez otwory od spryskiwaczy .
Gdy dmuchałem sprężonym powietrzem w przewód zasilający od spryskiwaczy to spryskiwacze wychodziły i wykonywały poprawnie oczyszczanie reflektorów z tym ,że ciśnienie kompresora było ok 3-4 bara
Dodam gdy demontowałem dyszę spryskiwacza reflektora to przy demontażu strasznie dużo wody wyleciało na mnie pod ciśnieniem
Moje pytanie jest czy w dyszy jest jakiś zawór ???( zaznaczyłem na zdjęciu )
Jakie ciśnienie daje ta pompka od spryskiwaczy ???
Moje podejrzenie jest albo są jakoś zablokowane / zabrudzone dysze lub pompa daje za małe ciśnienie aby otworzyć zawór ,który jest lub nie w tej dyszy .
Bardzo proszę o pomoc
Gdyż gdy dmucham ustami to tak jak by była zablokowana nie wydostaje się powietrze przez otwory od spryskiwaczy .
Gdy dmuchałem sprężonym powietrzem w przewód zasilający od spryskiwaczy to spryskiwacze wychodziły i wykonywały poprawnie oczyszczanie reflektorów z tym ,że ciśnienie kompresora było ok 3-4 bara
Dodam gdy demontowałem dyszę spryskiwacza reflektora to przy demontażu strasznie dużo wody wyleciało na mnie pod ciśnieniem
Moje pytanie jest czy w dyszy jest jakiś zawór ???( zaznaczyłem na zdjęciu )
Jakie ciśnienie daje ta pompka od spryskiwaczy ???
Moje podejrzenie jest albo są jakoś zablokowane / zabrudzone dysze lub pompa daje za małe ciśnienie aby otworzyć zawór ,który jest lub nie w tej dyszy .
Bardzo proszę o pomoc
- dawid018
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
odkopie temat bo mam taki sam problem jak kolega wyżej.pompa pompuje,założona nowa bo pierwsze podejrzenie poszło na pompkę,układ szczelny spryski się wysuwają a płyn nie leci.objaw taki jak by były dysze zatkane.po zdemontowaniu dusz płucami nie mam siły przedmuchać dyszy dopiero sprezone powietrze sobie z tym radzi.rozebrałem spryskiwacz i w miejscu gdzie jest zaznaczone na zdjęciu wyżej jest gumowa membranka ze sprężynką. pytanie czy tak ciężko to przedmuchać i pompa za słabe ciśnienie daje czy po prostu ze starości ten typ tak ma??
obecne mkII by dawid018
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3081850#3081850
BYŁE MK2 by dawid018-wszystkie foto na I str.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=63413