po jakim czasie wymienić opony
-
- Nowicjusz
Witam
Pytanie jest proste.
Po jakim czasie według was należy wymienić opony letnie i zimowe?
Według producentów opon co dwa lata. Czy to prawda czy tylko tak piszą.
U mnie po 4 latach opony w zimie gdy spadnie śnieg (tak jak dzisiaj) opony nie mają przyczepności na tyle by jechać większej prędkości na drodze- wolna zmiana biegów.
Zaznaczam że mam założone uniroyal zimówki.
Pytanie jest proste.
Po jakim czasie według was należy wymienić opony letnie i zimowe?
Według producentów opon co dwa lata. Czy to prawda czy tylko tak piszą.
U mnie po 4 latach opony w zimie gdy spadnie śnieg (tak jak dzisiaj) opony nie mają przyczepności na tyle by jechać większej prędkości na drodze- wolna zmiana biegów.
Zaznaczam że mam założone uniroyal zimówki.
To zależy od zużycia opon , ile mm bieżnika , czy równe , nie biją , nie ściąga itp. , zimą nie poszalejesz , nawet na zimówkach trzeba uważać by nie wpaść w poślizg , to że masz zimówki to nie znaczy że możesz poruszać się jak na suchym asfalcie.
- nitrox89
- Dawca organów
- Auto: mk4 AXR+
Re: po jakim czasie wymienić opony
Załóż dobre zimowki, a nie Debice Frigo i szybko zmienisz zdanie.Kml89955 pisze:To zależy od zużycia opon , ile mm bieżnika , czy równe , nie biją , nie ściąga itp. , zimą nie poszalejesz , nawet na zimówkach trzeba uważać by nie wpaść w poślizg , to że masz zimówki to nie znaczy że możesz poruszać się jak na suchym asfalcie.
Wysłane z mojego E6653 przy użyciu Tapatalka
Rust is lighter than carbon fiber
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Letnie zmieniam,jak ograniczniki są blisko,ale nie później niż po 7 sezonach.szybki denis pisze:Po jakim czasie według was należy wymienić opony letnie i zimowe?
Zimowe zmieniam po 5 sezonach,nawet jak mięcha jest sporo. Producenci zalecają,by po 4 zmieniać
Chyba usłyszałeś,że gdzieś dzwonią,ale nie wiesz w którym kościeleszybki denis pisze:Według producentów opon co dwa lata. Czy to prawda czy tylko tak piszą.
Akurat frigo2 to jedna z najlepszych opon jeśli chodzi o warunki typowo zimowe.nitrox89 pisze:Załóż dobre zimowki, a nie Debice Frigo i szybko zmienisz zdanie.
Ogólnie co do letnich to jak kto chce, zimówka 3-4 sezony, 1 sezon nowe to wiadomo, 2-3 zmiana przód z tyłem i ostatni bo zazwyczaj już nie ma byt wiele bieżnika lub są już twarde
„Nie umiera ten, kto trwa w sercach i pamięci naszej”
- nitrox89
- Dawca organów
- Auto: mk4 AXR+
luckd, w Polsce nie występują warunki typowo zimowe. Nawet w górach drogi nie są białe całą zimę.
Rust is lighter than carbon fiber
-
- Mały gagatek
Letnie 3 sezony ,zimowe max 5 sezonów ,po czym sprzedaje dokładam i kupuję nowe