kontrolka EPC i ESP
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
kontrolka EPC i ESP
Witam !
posiadam golfa 4 1.6 16v 2000 r. podczas jazdy na rozgrzanym już silniku nagle wyczuwane jest lekkie szarpanie samochodem gdy przyciskam pedał gazu i gdy go całkiem puszczam - odczuwam spadek mocy ale auto jedzie, po chwili zapala się kontrolka EPC i ESP ale silnik dalej pracuje, dopiero gdy wcisnę sprzęgło a obroty spadną to silnik gaśnie, za pierwszym razem zgasł mi na amen, został wymieniony czujnik położenia wałka rozrządu. Wszystko było ok przez jakieś 100 km później znowu zgasł ale po jakimś czasie odpalił i pojechałem znowu do mechanika. Wymiana pompy paliwa, filtr paliwa, czyszczenie i adaptacja przepustnicy. Silnik pracuje równo ale dalej gaśnie podczas jazdy i wyświetla się EPC i ESP. Mechanicy nie mieli pomysłu bo błędy te nie zapisują się na sterowniku i nie wiedzą co jest. Dodam że wcześniej też wymieniłem cewkę zapłonową, jeden wtrysk, świece, kable. Przeczuwam że może to być potencjometr pedału gazu ale tez nie chcę wymieniać wszystkiego po kolei bo niedługo wydam więcej na remont niż za niego dałem
Proszę o pomoc w rozwiązaniu sytuacji bo szkoda mi mojej Golfiny
posiadam golfa 4 1.6 16v 2000 r. podczas jazdy na rozgrzanym już silniku nagle wyczuwane jest lekkie szarpanie samochodem gdy przyciskam pedał gazu i gdy go całkiem puszczam - odczuwam spadek mocy ale auto jedzie, po chwili zapala się kontrolka EPC i ESP ale silnik dalej pracuje, dopiero gdy wcisnę sprzęgło a obroty spadną to silnik gaśnie, za pierwszym razem zgasł mi na amen, został wymieniony czujnik położenia wałka rozrządu. Wszystko było ok przez jakieś 100 km później znowu zgasł ale po jakimś czasie odpalił i pojechałem znowu do mechanika. Wymiana pompy paliwa, filtr paliwa, czyszczenie i adaptacja przepustnicy. Silnik pracuje równo ale dalej gaśnie podczas jazdy i wyświetla się EPC i ESP. Mechanicy nie mieli pomysłu bo błędy te nie zapisują się na sterowniku i nie wiedzą co jest. Dodam że wcześniej też wymieniłem cewkę zapłonową, jeden wtrysk, świece, kable. Przeczuwam że może to być potencjometr pedału gazu ale tez nie chcę wymieniać wszystkiego po kolei bo niedługo wydam więcej na remont niż za niego dałem
Proszę o pomoc w rozwiązaniu sytuacji bo szkoda mi mojej Golfiny
kontrolka EPC i ESP
jedyne rozwiązanie to jechac, komp pod ręką, Jak zgasnie to nie wyłączać stacyjki tylko sprawdzić błąd
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
kontrolka EPC i ESP
niestety na laptopie mam windowsa 10 i nie działa mi żaden program, ktoś wie jaki program może mi dzialac ?
kontrolka EPC i ESP
Skoro ci silnik gaśnie to winnym może być przepustnica- nie utrzymuje biegu jałowego. Dlatego też i kontrolka epc. Jak masz możliwość to podmień przepustnicę na sprawdzenie. Gdyby ci gasł i nie chciał odpalać to czujnik g28 wału korbowego.
- PiotrekG87
- Mały gagatek
- Auto: VW Bora
- Silnik: AKL
Re: kontrolka EPC i ESP
VCDS Lite 1.2 działa.Tasior41 pisze:niestety na laptopie mam windowsa 10 i nie działa mi żaden program, ktoś wie jaki program może mi dzialac ?
Jeżeli masz sterownik do kabla bez podpisu cyfrowego to tutaj jest sposób na instalację -> https://spece.it/windows-serwer-artykul ... -cyfrowego" onclick="window.open(this.href);return false;
kontrolka EPC i ESP
witam
ponawiam temat, nikt nie wie co mu jest, teraz ponownie zostala wymieniona cewka, chwile pojezdzil dobrze i znowu to samo gasnie podczas jazdy, czy to moze byc sterownik silnika ???
ponawiam temat, nikt nie wie co mu jest, teraz ponownie zostala wymieniona cewka, chwile pojezdzil dobrze i znowu to samo gasnie podczas jazdy, czy to moze byc sterownik silnika ???
kontrolka EPC i ESP
Witam ponawiam temat, wymieniona została przepustnica i cewka, sprawdzona elektryka i po przejechaniu 200 kilometrow znowu zgasl i nie chce odpalic, bylem juz u 6 mechanikow i wszystko zapowiadalo sie ze bedzie juz dobrze a teraz stoi na parkingu i nie chce nawet odpalic. przypominam mam silnik 1.6 benzyna. Gasnie podczas jazdy i nie chce odpalic, wydalem juz dwa tysie i nie mam juz pomyslu. Jestem z Lodzi, moze ktos zna dobrego cudotworce ktory to ogarnie. Dodam ze zauważyłem olej w okolicach przepustnicy.
kontrolka EPC i ESP
Iskra jest na świecach? Pompa paliwa podaje paliwo do wtryskiwaczy? Trzeba wykręcić świece oraz całą listwę wtryskową i sprawdzić czego silnik nie dostaje.
kontrolka EPC i ESP
Może masz rozrząd przestawiony? Równie dobrze przepustnica może być do wymiany, lub pedał gazu, czy czujnik stopu.
Od cewki raczej EPC i ESP by Ci się nie zaświeciło. Padła mi jedna, to nawet check nie zaświecił mi się. Tyle, że palił na trzy gary.
Sprawdź również EGR. U mnie trochę inaczej to wyglądało, ale EPC i ESP pokazywało się, przez zaślepionego EGRa.
Od cewki raczej EPC i ESP by Ci się nie zaświeciło. Padła mi jedna, to nawet check nie zaświecił mi się. Tyle, że palił na trzy gary.
Sprawdź również EGR. U mnie trochę inaczej to wyglądało, ale EPC i ESP pokazywało się, przez zaślepionego EGRa.
kontrolka EPC i ESP
Przepustnica zostala juz wymieniona, iskry na swiecach są, rozrzad niedawno byl sprawdzany i wymieniony byl czujnik polozenia walka rozrzadu. Teraz nie chce nawet odpalic. Juz wszystko wymienilem oprócz silnika...