[MK2] dociąganie pokrywy zaworów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- daaroo
- Forum Master
- Kontakt:
Korkowa uszczelke zdejmowalem i zakladalem trzy razy.
Pierwszy raz:
zakupilem uszczelke, wzialem sie do wymiany. Ale zapomnialem zalozyc tego plastiku pod pokrywe zaworow. Zalozylem dopiero po 2 dniach.
Drugi:
malowanie pokrywy zaworow.
trzeci:
wymiana rozrzadu. Zdejmowalem aby zerknac na krzywki walka rozrzadu.
Uszczelke ta mam juz prawie dwa lata. Olej nie kapie. Jedynie sie delikatnie zaczyna pocic w okolicach czwartego cylindra na samym rogu. Jak sie dobrze dokreci, pokrywa zaworow nie jest zwichrowana to nie bedzie problemow.
Ostatnio w drugim aucie zmienialem uszczelke pod glowica a po korkowa nie chcialo mi sie skakac drugi raz do sklepu. Poki co jezdzi. olej nie leci.
I taka mala uwaga.
Kladac nowa uszczelke proponuje wyczyscic z oleju, przetrzec szmatka z rozpuszczalnikiem miejsce styku uszczelki z glowica i pokrywa. Co wazne: NIE UZYWAMY ZADNEGO SYLIKONU!!!!!!!!!!!!!!! Dodatkowo zalecam dokladne wymycie ,przedmuchanie kompresorem siatki od odmy. Czasami zapchana odma bedzie powodowac cisnienie i moze zaczac wywalac olej.
Pierwszy raz:
zakupilem uszczelke, wzialem sie do wymiany. Ale zapomnialem zalozyc tego plastiku pod pokrywe zaworow. Zalozylem dopiero po 2 dniach.
Drugi:
malowanie pokrywy zaworow.
trzeci:
wymiana rozrzadu. Zdejmowalem aby zerknac na krzywki walka rozrzadu.
Uszczelke ta mam juz prawie dwa lata. Olej nie kapie. Jedynie sie delikatnie zaczyna pocic w okolicach czwartego cylindra na samym rogu. Jak sie dobrze dokreci, pokrywa zaworow nie jest zwichrowana to nie bedzie problemow.
Ostatnio w drugim aucie zmienialem uszczelke pod glowica a po korkowa nie chcialo mi sie skakac drugi raz do sklepu. Poki co jezdzi. olej nie leci.
I taka mala uwaga.
Kladac nowa uszczelke proponuje wyczyscic z oleju, przetrzec szmatka z rozpuszczalnikiem miejsce styku uszczelki z glowica i pokrywa. Co wazne: NIE UZYWAMY ZADNEGO SYLIKONU!!!!!!!!!!!!!!! Dodatkowo zalecam dokladne wymycie ,przedmuchanie kompresorem siatki od odmy. Czasami zapchana odma bedzie powodowac cisnienie i moze zaczac wywalac olej.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja mam korkowa juz rok i tez mam spokoj... nie uzywalem do tego jakis specjalnych przyrzadow... dodam, ze dokrecalem na sruby na krzyz od zewnatrz do wewnatrz po 100 km dokrecilem co by luzu nie bylo i jest fajnie...
odme tez przy okazji przedmuchalem, poczyscilem, miejsce stykow tez wyczyscilem i odtluscilem...
odme tez przy okazji przedmuchalem, poczyscilem, miejsce stykow tez wyczyscilem i odtluscilem...
- bomberxl
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To widać po zdjęciu pokrywy.Na pewno szpilki są z gwintem 6 mm,ale jak mają tulejki to uszczelka z otworami 8 mm,a jak nie ma tulejek to z otworami 6 mm(tulejki=ograniczniki).Goofi pisze:A jak poznac, na jakie otwory kupic uszczelke
[ Dodano: 10 Paź 2006 16:49 ]
Fajnie,że moje załączniki cieszą się tak ogromnym powodzeniem.Nie tylko ja lubię chyba diody w autku.....
no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)
- bomberxl
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No nie mogę.Pierwszy chyba mój przypadek,że dokręciłem tak pokrywę zaworów,że ani nie porwałem uszczelki,ani nie dokręciłem za słabo.Normalnie nic nie cieknie,a tak nie miałem chęci na korkową uszczelkę.A i przy okazji odmę przeczyściłem.A ile musiałe nadrapać się silikonu,bo ktoś dziwny uszczelniał uszczelkę,co za ludzie.
Aha dokręcałem fajeczką do oporu trzema palcami,dobry patent,bo jak założyłem klucz dynamometryczny,to do 10 dochodził.
Aha dokręcałem fajeczką do oporu trzema palcami,dobry patent,bo jak założyłem klucz dynamometryczny,to do 10 dochodził.
no to nareszcie necik w domu i przepraszam za nie uzywanie polskich liter z powodu ich braku :-)
- Paweł Marek
- V.I.P.
jak nic nie wydstaje to kup sobie zestaw wykrętaków wiertełko i musisz jakoś nawiercić tą śróbę ale ostrożnie, centralnie żeby wiertło w bok nie poszło i nie zniszczyło gwintu w głowicy. Wykrętak powinien dać radę bo te śróby w aluminium siedzą i dość łatwo je ruszyć
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
nakrętka m6, migomat, dospawać nakrętke w środku do urwanego gwinta, wykręcić, przywieźć mi piwo.
wiele razy sprawdzone..
nakrętka nie może być większa niż urwany gwint, bo żebyś zamiast przyspawać sie do śruby - nie przyspawał sie jeszcze do czegoś innego, typu obudowa.
poszukaj kogoś z migomatem co ci to zrobi - 2 min roboty
wiele razy sprawdzone..
nakrętka nie może być większa niż urwany gwint, bo żebyś zamiast przyspawać sie do śruby - nie przyspawał sie jeszcze do czegoś innego, typu obudowa.
poszukaj kogoś z migomatem co ci to zrobi - 2 min roboty