Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Mumin90, jeśli chcesz mocną poduszkę pasującą do sanek z mk2 to kup taką z passata B3 2.0 16v.
Naprawdę jest twarda i o wiele mocniejsza niż przy silnikach typu 1.6 i 1.8 (jest inaczej zbudowana).
Tylko do niej trzeba założyć łapę z Twojego 1.6 TD.
Naprawdę jest twarda i o wiele mocniejsza niż przy silnikach typu 1.6 i 1.8 (jest inaczej zbudowana).
Tylko do niej trzeba założyć łapę z Twojego 1.6 TD.
Dawca Passat B3 + skrzynia na linki od TDI ASD do golf mk2 1.6d.
Czy sanki od B3 traktujemy jak od golf mk3? Wszędzie jest napisane o swapie z golfa mk3 i trochę sie gubię?
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć konfigurację np:
Sanki B3, półosie B3, przeguby z+w B3, wachacze mk2, magiel b3, drążki mk2?
Lub sanki mk2; półosie mk2 gti, td, toledo(który), ibiza (który); wachacze?, magiel b3, drążki mk2?
Z góry dziękuję za pomoc. Muszę szybko dokupić brakujące elementy do w/w zestawu.
Czy sanki od B3 traktujemy jak od golf mk3? Wszędzie jest napisane o swapie z golfa mk3 i trochę sie gubię?
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć konfigurację np:
Sanki B3, półosie B3, przeguby z+w B3, wachacze mk2, magiel b3, drążki mk2?
Lub sanki mk2; półosie mk2 gti, td, toledo(który), ibiza (który); wachacze?, magiel b3, drążki mk2?
Z góry dziękuję za pomoc. Muszę szybko dokupić brakujące elementy do w/w zestawu.
Jedynie mk2 czy tam mk3 przy wachaczu mk2 popodie z 1.8 czy tez jakiego gti
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ok, czyli sanki i wahacze mogę użyć z mk2.
Teraz przegub wew. z b3 100mm i półoś z mk2 gti, sb, czy td lub któryś seat?
(chyba, że to co mam w b3 + przegub zew.)
Problem w tym że jak szukam na allegro półosi do toledo to jest od razu napisane golf3, a te już chyba są za długie.
Wiem, że to było tysiące razy, ale muszę podać mechanikowi na tacy, przepraszam.
Teraz przegub wew. z b3 100mm i półoś z mk2 gti, sb, czy td lub któryś seat?
(chyba, że to co mam w b3 + przegub zew.)
Problem w tym że jak szukam na allegro półosi do toledo to jest od razu napisane golf3, a te już chyba są za długie.
Wiem, że to było tysiące razy, ale muszę podać mechanikowi na tacy, przepraszam.
Mi do 02a pasowaly polosie z mk2 1.8rp. Mam wiele polosi i one sa takie same jak gti 16v. Moze to nie prawda bo w rp mialem osie z 16v lub w 16v polosie z rp nie znam 20 letniej histori obu aut. Zereszta polosie mozna zrobic/kupic dowolnego wymiaru. Tymbardziej do auta o 300Nm
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
To chyba mu nie podam na tacy, bo musi to wszystko najpierw wyciągnąć.
Mój biorca to oryginalny 1.8 90km do którego ktos wsadził 1.6d ze skrzynią 4 biegową więc trudno określić co tam jest.
Czytałem też, że półosie od b3 nie, bo będzie gdzieś luz i trzeba coś podszlifowac, a tego wolę uniknąć.
Z kolei gdyby półosie z 020 pasowały do przegubu 100mm 02A, to nie byłoby tematu.
Chciałbym właśnie kupić, lub złożyć z tego co jest, bo jestem daleko, a jak mu coś nie pójdzie to wystawi mnie na mróz i będę jeździł na czwórce.
Mój biorca to oryginalny 1.8 90km do którego ktos wsadził 1.6d ze skrzynią 4 biegową więc trudno określić co tam jest.
Czytałem też, że półosie od b3 nie, bo będzie gdzieś luz i trzeba coś podszlifowac, a tego wolę uniknąć.
Z kolei gdyby półosie z 020 pasowały do przegubu 100mm 02A, to nie byłoby tematu.
Chciałbym właśnie kupić, lub złożyć z tego co jest, bo jestem daleko, a jak mu coś nie pójdzie to wystawi mnie na mróz i będę jeździł na czwórce.
Ostatnio zmieniony pt lis 25, 2016 21:37 przez BrowArt, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolego skrzynia 020 byla w mk2 i na przegubach 100 (wszystkie 1. i 90( mniejsze silniki)
To znaczy, że jak mam szczęście to będzie plug&play, ktoś zostawił skrzynię z 1.8 benzyny i dlatego tak wyje przy 130kmh,
a jak mam pecha, to jest skrzynia 084 i ma 90mm. (od 1.1 do 1.6 + diesel'e?)
Dziękuję kolego!
a jak mam pecha, to jest skrzynia 084 i ma 90mm. (od 1.1 do 1.6 + diesel'e?)
Dziękuję kolego!
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN
Mam kolejne pytanie, mój dawca seat toledo 98r.
na podszybiu znalazłem czujnik temperatury jest razem z wiązką od silniczka wycieraczek czy ktoś wie za co on odpowiada ?
Dodam też że czujnik temperatury był w przednim pasie ale domyślam się że on był od termometru, dodam ze auto miało klime.
Pyt.nr 2 wiązka główna z komory silnika i z komputera wchodzi na skrzynkę bezpieczników przekaźników razem w tej wiązce są przewody od kierunkowskazów, świateł, klaksonu, włącznik wentylatorów itd.
Myślę żeby wyciąć te kable i wyciągnąć z tej wiązki a zostawić tylko od silnika i podłączyć pod skrzynkę + zostawić swoją wiązkę z 1.6TD do świateł kierunkowskazów klaksonu, włącznika wentylatorów itd. Będzie to dobre rozwiązanie ?
pyt.nr3 wiązkę w aucie od kierownicy stacyjki kierunkowskazów świateł awaryjnych i wszystkich przełączników i do zegarów zostawić z seata ponieważ do tego dochodzi imo potencjometr gazu itd. czy to pasuje czy trzeba będzie coś rzeźbić ?
na podszybiu znalazłem czujnik temperatury jest razem z wiązką od silniczka wycieraczek czy ktoś wie za co on odpowiada ?
Dodam też że czujnik temperatury był w przednim pasie ale domyślam się że on był od termometru, dodam ze auto miało klime.
Pyt.nr 2 wiązka główna z komory silnika i z komputera wchodzi na skrzynkę bezpieczników przekaźników razem w tej wiązce są przewody od kierunkowskazów, świateł, klaksonu, włącznik wentylatorów itd.
Myślę żeby wyciąć te kable i wyciągnąć z tej wiązki a zostawić tylko od silnika i podłączyć pod skrzynkę + zostawić swoją wiązkę z 1.6TD do świateł kierunkowskazów klaksonu, włącznika wentylatorów itd. Będzie to dobre rozwiązanie ?
pyt.nr3 wiązkę w aucie od kierownicy stacyjki kierunkowskazów świateł awaryjnych i wszystkich przełączników i do zegarów zostawić z seata ponieważ do tego dochodzi imo potencjometr gazu itd. czy to pasuje czy trzeba będzie coś rzeźbić ?
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
ten czujnik jest do klimatyzacji... poniżej 5 stopni C nie załączy sprężarki.Mumin90 pisze:Mam kolejne pytanie, mój dawca seat toledo 98r.
robiłem ostatnio przekładkę silnika z toledo do golfa i założyliśmy kompletną wiązkę z toledo zmieniając kostki do lamp na te od golfa... szybciej i wygodniej.Mumin90 pisze:Pyt.nr 2 wiązka główna z komory silnika i z komputera wchodzi na skrzynkę bezpieczników przekaźników razem w tej wiązce są przewody od kierunkowskazów, świateł, klaksonu, włącznik wentylatorów itd.
zostaw od toledo... jak wyżej... założyć ewentualnie tam gdzie kostki nie pasują założyć od golfa.Mumin90 pisze:pyt.nr3 wiązkę w aucie od kierownicy stacyjki kierunkowskazów świateł awaryjnych i wszystkich przełączników i do zegarów zostawić z seata ponieważ do tego dochodzi imo potencjometr gazu itd. czy to pasuje czy trzeba będzie coś rzeźbić ?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Co do pyt. nr 2
To chyba jednak zostanę przy wiązce do świateł od mk2.
Nasuwa mi się jeszcze takie pytanie odnośnie czujników tem. cieczy jeden jest w króćcu w głowicy 4 pinowy tzn. podwójny jeden pewnie pokazuje tem. na zegarach a drugi do czasu grzania świec.
Ale też jest drugi taki czujnik cieczy w przewodzie od chłodnicy też 4 pinowy za co on jest odpowiedzialny i czy jest potrzebny w mk2?
marcinas1983
Jak robiłeś ostatnio przekładkę z toledo do mk2 to zapytam jeszcze czy zegary z mk2 pasują pod instalacje toledo? Czy chodzi wszystko czy trzeba coś przerabiać ?
Rozumiem że przekładałeś razem z sankami z toledo ?
Bo też dostałem taką poradę.
A co z przednią poduszką ?
Najlepiej założyć tą z toledo?
Wydaje mi się że belka poprzeczna pod chłodnicą też chyba jest inna pytanie czy pasuje ?
Co do sanek z seata zauważyłem że są troszkę dłuższe na końcu gdzie się mocuje stabilizator wystają takie blachy z otworem w kierunku tyłu auta ale chyba one w niczym nie będą przeszkadzały.
To chyba jednak zostanę przy wiązce do świateł od mk2.
Nasuwa mi się jeszcze takie pytanie odnośnie czujników tem. cieczy jeden jest w króćcu w głowicy 4 pinowy tzn. podwójny jeden pewnie pokazuje tem. na zegarach a drugi do czasu grzania świec.
Ale też jest drugi taki czujnik cieczy w przewodzie od chłodnicy też 4 pinowy za co on jest odpowiedzialny i czy jest potrzebny w mk2?
marcinas1983
Jak robiłeś ostatnio przekładkę z toledo do mk2 to zapytam jeszcze czy zegary z mk2 pasują pod instalacje toledo? Czy chodzi wszystko czy trzeba coś przerabiać ?
Rozumiem że przekładałeś razem z sankami z toledo ?
Bo też dostałem taką poradę.
A co z przednią poduszką ?
Najlepiej założyć tą z toledo?
Wydaje mi się że belka poprzeczna pod chłodnicą też chyba jest inna pytanie czy pasuje ?
Co do sanek z seata zauważyłem że są troszkę dłuższe na końcu gdzie się mocuje stabilizator wystają takie blachy z otworem w kierunku tyłu auta ale chyba one w niczym nie będą przeszkadzały.
Przebrnąłem przez cały temat i wszystko jest jakby jasne poza licznikiem. Zdecydowałem, że wrzucę tacho od MK3, wiem, że potrzeba od TDI, ale mam parę pytań:
- czy występowało kilka różnych liczników do MK3 TDI? Widziałem wyskalowane do 200 i 220 km/h
- kwestia MFA? Moim dawcą jest Toledo I AFN z MFA
Rozumiem, że muszę znaleźć licznik z MK3 lub Ibizy od TDI z MFA i musi działać?
- czy występowało kilka różnych liczników do MK3 TDI? Widziałem wyskalowane do 200 i 220 km/h
- kwestia MFA? Moim dawcą jest Toledo I AFN z MFA
Rozumiem, że muszę znaleźć licznik z MK3 lub Ibizy od TDI z MFA i musi działać?
-
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF II
Re: Golf mk II swap na 1.9 TDI AFN
Witam Panowie przymierzam się do montażu TDI w swoim golfie II
golf z 1990 roku pod maską pracuję 1.6 TD
Mam zakupiony cały kompletny silnik TDI AFN
Czy ktoś mieszka w okolicach Rzeszowa i wkładał coś takiego
Czy w razie problemów mogę liczyć na pomoc w montażu oraz uruchomieniu
Wszystko do ustalenia
golf z 1990 roku pod maską pracuję 1.6 TD
Mam zakupiony cały kompletny silnik TDI AFN