[MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podobnie
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Na szczęście kosztował tylko 30 zł na szrocie...
Edit: Tamten licznik poszedł na części. Kupiłem nowy - od Ibizy (też za 30 zł ). Nr WGSZ mojego licznika to 3819, natomiast od Ibizy ma 3862. Nie będzie problemów?
Aha, no i świeci się cały czas kontrolka ręcznego, nawet jak jest opuszczony...
Edit: Tamten licznik poszedł na części. Kupiłem nowy - od Ibizy (też za 30 zł ). Nr WGSZ mojego licznika to 3819, natomiast od Ibizy ma 3862. Nie będzie problemów?
Aha, no i świeci się cały czas kontrolka ręcznego, nawet jak jest opuszczony...
1. Skoda Superb AWX
2. VW Golf III 1Z - klik... viewtopic.php?f=88&t=595634
2. VW Golf III 1Z - klik... viewtopic.php?f=88&t=595634
-
- Nowicjusz
Trochę odgrzebuje, ale mam pytanie. Czy wiązka mfa od passata b4 tdi będzie pasowała do golfa 3 tdi?
Powinna pasować. Golf 3, Passat, Corrado czy nawet pierwsze T4 mają takie same wiązki przy liczniku. Mogą się różnić jakieś detale przy liczniku (np. brak przewodów do czujnika pasów i innych takich) ale samo MFA jest takie samo.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
-
- Nowicjusz
To bede wyciągał z pasiora kable. Znalazłem pinouty obu liczników i wychodzi ze to właściwie to samo. Jednak wolałem żeby ktos jeszcze sie wypowiedział. Dzięki za pomoc!
- remekremek
- Mały gagatek
Re: [MK3]Fotoporada montazu MFA w 1.8 ABS-w innych jest podo
witam
przeczytałem i pogubiłem się.
Przekładam mfa golfa III ABS do golfa III ABS roczniki zbliżone mfa u dawcy sprawne. Niby proste ale mfa nic nie pokazuje po chwili piszczy kontrolka oleju .Podpinam stare zegary i jest ok z olejem.Czy to wina zegarów.
przeczytałem i pogubiłem się.
Przekładam mfa golfa III ABS do golfa III ABS roczniki zbliżone mfa u dawcy sprawne. Niby proste ale mfa nic nie pokazuje po chwili piszczy kontrolka oleju .Podpinam stare zegary i jest ok z olejem.Czy to wina zegarów.
- dabus997m
- Gadatliwa bestia
Wina zegarów masz zapewne inne WGSZ musisz sobie to sprawdzić. poszukaj na necie jak włączyć dodatkowe opcje w liczniku wgsz to chyba 7 pozycja musisz miec takie samo na obu licznikach albo przynajmniej odpowieadające tabeli, która też jest na necie
Ale WGSZ odpowiada tylko (z tego co pamiętam) za wskazania prędkości i liczenia kilometrów. Piszczenie kontroli ciśnienia oleju to chyba oznaka uszkodzenia elektroniki na PCB licznika.
________________________________________________________________________________
- dabus997m
- Gadatliwa bestia
Oj nie kolego sam kiedyś właśnie szukałem licznika do mfa i koledzy podali piszczenie kontrolki jako jeden z objawów złego wgsz
Założyłem mfa w Golfie mk2 1z,w instalacji pod skrzynkę bezpieczników już szedł fioletowo-biały przewód z ECU i był wpięty w kostkę z dwoma innymi przewodami,licznik Motometer z mk3,instalacja manetki ori z mk2.Wszystko pięknie działa,tylko to spalanie coś mi się nie widzi bo zaniża
W moim przypadku (Passat B4 TDI) zaniżanie jest dokładnie o 0.8 litra. Można to teoretycznie korygować zmieniając dawkę w VAG ale ja nie zauważyłem jakichś znaczących różnic więc zostawiłem dawkę tak jak miałem - na 3.2 mg/skok.
Więcej chyba nie da się zrobić bez modyfikacji wsadu. Pytanie jakie przekłamanie jest u Ciebie - może wynika z nieprawidłowego odczytu prędkości, uszkodzenia samego licznika lub modyfikacji sterownika/silnika.
Więcej chyba nie da się zrobić bez modyfikacji wsadu. Pytanie jakie przekłamanie jest u Ciebie - może wynika z nieprawidłowego odczytu prędkości, uszkodzenia samego licznika lub modyfikacji sterownika/silnika.
Sterownik/silnik jest seria,nic nie robione poza przelotem 2.5'.Licznik pokazuje więcej niż na nawigacji o jakieś 3-4km przy 100km/h więc raczej powinien być sprawny.
Ok ale jakie masz wartości tego spalania i czy porównałeś to z tankowaniem do pełna?
-
- Użytkownik
- Auto: mk2
- Silnik: vr6
- Kontakt:
Witam umnie wszystko dziala oprócz tem zewnetrznej bo nie mam czujnika ,problem ze spalaniem na wyswietlaczu mam takie coś ---,przewód z kostki licznika z pinu 26 wychodzi fioletowy i w chodzi gniazdo skrzynki T nie wiem któro ma byc T1 czy T2,mam problem z rozebraniem kostki przy ecu nie wiem jak zdjac obudowe z wtyczki zebym dobrał sie do kolorów kabli z pinów,ale popróbuję jeszcze.
-
- Użytkownik
- Auto: mk2
- Silnik: vr6
- Kontakt:
Sorry muszę się poprawić bo chyba źle popatrzyłem na pin 27 i jest czerwono niebieski,nr żółty.