TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: TRUDNO/CIĘŻKO ODPALA ZIMNY/CIEPŁY.
Problem odpalania na Ciepłym rozwiązany:Lubi90 pisze:Witam, filmik znaleziony na yt, czy to może być wina rozrusznika ? zapalanie identyczne jak w moim aucie, ciepły silnik Audi A4 B5 98" AFN
http://www.youtube.com/watch?v=do4m6C7EVrA" onclick="window.open(this.href);return false;
(Autor filmu derixen1982)
- wymieniony komp na taki z poprawionymi mapami (dzieki munior)
- wymiana tulejek i szczotko-trzymacza w rozruszniku
- naładowany akumulator 74Ah 680A
Po wymianie samego kompa było już dużo lepiej, ale postanowiłem zrobić jeszcze rozrusznik, może jakiś czas będzie spokój
edit: Pacjent Audi A4 B5 98' AFN
Witam.
Mam taki problem z golfikiem 4, że na zimnym silniku pali od razu, a na ciepłym kreci z 10s i dopiero zapali.
Czujniki temperatur:
Jeszcze taka informacja, po wypięciu wtyczki z czujnika temperatury cieczy chłodzącej pali od razu.
Co jest nie tak ?? Jak to i co ogarnąć ??
.
Mam taki problem z golfikiem 4, że na zimnym silniku pali od razu, a na ciepłym kreci z 10s i dopiero zapali.
Czujniki temperatur:
Jeszcze taka informacja, po wypięciu wtyczki z czujnika temperatury cieczy chłodzącej pali od razu.
Co jest nie tak ?? Jak to i co ogarnąć ??
.
Sproboj vagiem zwiekszyc dawke jak nie pomoze to pozostaje zwiększenie dawki startowej u tunera bo zapewne pompa pada. Albo regeneracja pompy.
-
- Użytkownik
Temperaturę sprawdza się na zimnym silniku
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
Dokładnieflatron1984 pisze:Temperaturę sprawdza się na zimnym silniku
Niby w jakim celu na ciepłym? Przecież na ciepłym zawsze będą rozbieżności z czujników.dzygi pisze:Na zimnym i ciepłym
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
mrevib, kolejny user który wyważa otwarte drzwi a odpowiedź jest na pierwszego stronie tego tematu.
Jeden prosty test do wykonania.
Choć samo wypięcie czujnika temperatury i poprawa rozruchu na ciepłym silniku mówi wszystko.
Jeden prosty test do wykonania.
Choć samo wypięcie czujnika temperatury i poprawa rozruchu na ciepłym silniku mówi wszystko.
Po regeneracji rozrusznika hałasu niema, podejrzewam że to była wina szczotek bo dwie były dziwnie ścięte pod kątem, a dwie normalnie
-
- Nowicjusz
Ciężko pali gdy jest ciepło
Witam. Co może być powodem tego, że gdy temperatura otoczenia wynosi kilka stopni na plusie (ostatnio było +9 stopni) i autko nie było odpalane kilka godzin to długo kręci zanim odpali? Wtedy świece nie grzeją, wiadomo i od razu mam problem z odpaleniem. Gdy jest około 0 stopni to dużo lepiej pali, bo świece grzeją. Zamierzam zrobić manualne podgrzewanie świec, ale zanim zacznę to pomyślałem, że napiszę
Dodatkowo, nie ważne czy jest ciepło, czy zimno, zawsze po odpaleniu jest duża chmura białego dymu z tyłu. A silnik nigdy nie odpala równo, tylko powoli jakby łapią kolejne gary, a po odpaleniu przez kilka sekund potrafi trząść silnikiem, jakby któryś gar jeszcze nie chodził chwilami.
Co sprawdzałem? Czujnik temperatury, kąt wtrysku.
SIlnik to 1.9 TDI 110km 1999r.
Pozdrawiam
Dodatkowo, nie ważne czy jest ciepło, czy zimno, zawsze po odpaleniu jest duża chmura białego dymu z tyłu. A silnik nigdy nie odpala równo, tylko powoli jakby łapią kolejne gary, a po odpaleniu przez kilka sekund potrafi trząść silnikiem, jakby któryś gar jeszcze nie chodził chwilami.
Co sprawdzałem? Czujnik temperatury, kąt wtrysku.
SIlnik to 1.9 TDI 110km 1999r.
Pozdrawiam
Kat wtrysku jaki masz? Ja ustawilem 63 chyba i problem mi zniknal.
@italiano_83
Przepraszam, zapomniałem, że(według Twojej wypowiedzi) każdy jest tutaj jest przecież profesjonalnym mechanikiem który posiada swój własny warsztat lub też ma tyle czasu, że może sprawdzić całe forum, każdy post, każdą linijkę i w końcu każdy wyraz.
Sam opis działu tego forum mówi: "Masz problem ze swoim VW? Napisz tutaj co go boli "
Więc tak:
MAM PROBLEM i opisałem go wyżej.
"Jeden prosty test do wykonania."
Możesz z łaski swojej opisać to ?
Dalej,
"Choć samo wypięcie czujnika temperatury i poprawa rozruchu na ciepłym silniku mówi wszystko."
Mi to nie mówi nic, więc mógłbyś opisać to lepiej.
Dziękuję i pozdrawiam.
Przepraszam, zapomniałem, że(według Twojej wypowiedzi) każdy jest tutaj jest przecież profesjonalnym mechanikiem który posiada swój własny warsztat lub też ma tyle czasu, że może sprawdzić całe forum, każdy post, każdą linijkę i w końcu każdy wyraz.
Sam opis działu tego forum mówi: "Masz problem ze swoim VW? Napisz tutaj co go boli "
Więc tak:
MAM PROBLEM i opisałem go wyżej.
"Jeden prosty test do wykonania."
Możesz z łaski swojej opisać to ?
Dalej,
"Choć samo wypięcie czujnika temperatury i poprawa rozruchu na ciepłym silniku mówi wszystko."
Mi to nie mówi nic, więc mógłbyś opisać to lepiej.
Dziękuję i pozdrawiam.