Witam mam taki problem pacjentem jest Golf IV 1.8t Agu otóż pojawiło mi sie straszne znikanie oleju auto potrafi walić bąki na niebiesko , przy rozgrzanym wydechu dymi na siwo , n75 w oleju , rura idąca do icka w oleju , przepustnica ma olej , intercooler olej , turbo ma luz wzdłóżny ok 2mm . I teraz mam takie czy to wszystko to są objawy wysranego turbo czy też można obstawiać głowice ? jeżeli turbo to gdzie gromadzi się ten cały olej ? jest zaciagany z icka do kolektora ssącego w którym jest spalany ? jezdze na 5w50 vr1 .
Witam pierwszy raz na forum więc proszę o zrozumienie :-)Problem mam z golf 4 1.9tdi 110 wiec od początku kilka miesięcy temu zauważyłem ze po przekroczeniu 140km/h tak jakby przestawał działać turbo po ponownym uruchomieniu silnika wszystko ok i zaznaczę ze dolewać em około 1 litra oleju na 3 miesiące . Tydzień temu wracając z pracy coś mnie podkusilo może dlatego że sam na drodze byłem i troszke mu przygarowalem ok 130 może 150 na 5 biegu kupa dymu z tyłu i auto mi zgasło zjechałem na pobocze i małe trudności z odpaleniem ale dało rade. Rano Lubie odpalić samochód żeby sobie pochodził i spalić fajkę i wtedy zauważyłem niebieski dymek ale tylko na zimnym silniku podczas jazdy jest ok no i dolewki oleju się zaczęły ok litra na 300k m może ktoś pomóc zaznaczam że silnik jest suchy mechanik zasugerował ze zacząć od regeneracji turbo
Sprawdź czy turbo nie puszcza oleju do dolotu bo jak pewnego dnia zassie ci olej dolotem to się zdziwisz jak silnik są wkręci się na obroty i korba wyjdzie bokiem.