Dokładnie ten okularnik, Polo IV generacji od rocznika 01 do 05. Czyli jednak wymienić. Dzięki Panowie za info!luckyboy pisze:Polo IV to okularnik
Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Re: Jaki olej?
Muszę wymienić olej w najbliższym czasie w IV TDI ALH (90km). Poprzednio wymieniałem na to co było od początku tj. Castrol 10W40, jednak wszyscy narzekają na ten olej i zastanawiam się nad marką Fuchs 10W40:
http://allegro.pl/olej-silnikowy-fuchs- ... 00604.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dobra zmiana?
Przy okazji komplet filtrów - na chwilę obecną Filtron jest w miarę ok czy dopłacać do Mann?
Jeśli polecacie coś innego, to czekam na komentarze.
Dzięki!
http://allegro.pl/olej-silnikowy-fuchs- ... 00604.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Dobra zmiana?
Przy okazji komplet filtrów - na chwilę obecną Filtron jest w miarę ok czy dopłacać do Mann?
Jeśli polecacie coś innego, to czekam na komentarze.
Dzięki!
-
- Użytkownik
-
- Użytkownik
Ja również chociaż oleju zawsze montuje Manna, bo tam gdzie kupuje olej, filtr Manna mają w tej samej cenie co Filtrona
ALH -> 205 -> soft
Jaki olej?
Mann, Mahle, Filtron, Bosch. Bez różnicy.
Można by pewnie listę rozszerzyć o kolejne kilka firm.
Bez większej różnicy, byle wymieniać regularnie z olejem.
Bez większej różnicy, byle wymieniać regularnie z olejem.
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Jaki olej?
Castrol nie jest zły, tylko przy magnatecu trzeba zrobić płukankę silnika to nie będzie wiązał starego oleju.arturropl pisze:Muszę wymienić olej w najbliższym czasie w IV TDI ALH (90km). Poprzednio wymieniałem na to co było od początku tj. Castrol 10W40, jednak wszyscy narzekają na ten olej i zastanawiam się nad marką Fuchs 10W40:
Dokładnie, ja jeździłem chyba na wszystkim co jest dostępne i nie zauważyłem żadnej różnicy .Barton_ pisze:Mann, Mahle, Filtron, Bosch. Bez różnicy.
Jaki olej?
Każdy spełniający normy i wymieniony w porę będzie ok. Pod warunkiem, że w ogóle będzie
Ja bym az tak kurczowo sie nie trzymal norm. To tylko taka ala ciekawostka ktora ma omamic spoleczenstwo. Pisalem ze olej z auchana najtanszy z polki ktory kosztuje 38 zl za cala banke spelnia wg opisow na opakowaniu 505.01 a lepkosc ma 15W40 i jest to mineralny olej oczewiscie. Nie zeby cos mialo sie na nim stac ale juz nie popadajac w totalne oszczedzanie to i tak zalewam zawsze cos duzo drozszego. Taki olej mam zawsze w bagazniku swoich aut na dolewki a czasem jak jestem w pracy to i wlewam go do pily elektrycznej do smarowania lancucha. Taniej sie juz chyba nie da kupic oleju bo niewiele drozszy od filtra jest tak naprawde w tym przypadku.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
Pisząc normy miałem na myśli nie tylko to magiczne 505.01 czy 505.00 ale inne parametry w zakresie zalecanym przez producenta samochodu.
Tyle ze jesli jest 505.01 na opakowaniu to juz to nam mowi wszystko. Czyli smialo do do silnikow takich jak ajm asz arl itp.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to