ALH świateczny problem. cykanie przy przyspieszaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
WItam !!! Na początek Wesolych Świąt !! Mam problem z moim alh , kilka dni temu przyszedl czas na wymiane rozrządu . Zestaw INA wymiana przebiegla bez problemów. jedynie przy luzowaniu blokad kolo od pompy paliwa jak by lekko sie ruszyło ale przy paru"suchych " obrotach wałem znaki ktore wczesniej zrobilem pokrywały sie. Teraz zastanawia mnie sprawa dziwnego cykania przy przyspieszaniu , a mianowicie gdy jade z obrotów 1900 i gwałtownie przyspieszam slychac dziwne cykanie .. trwa to do 2500 i cichnie na biegu jałowym tzw przy gazówka nie slychac owego cykania. Mysle ,ze dzieje się to pod obciążeniem. Hydro wymieniane przy ostatnim rozrządzie dokladnie 60tys km temu, na zimnym slychac je przez pare sekund po czym cichnie. Dwumas rownież nie daje jakichs sygnałów... Macie jakieś propozycje hydro , wtryski, dwumas , turbo?
Wygląda na to, że masz zbyt wyprzedzony kąt wtrysku, trzeba sprawdzić komputerem.
dźwięk niesie się od strony kierowcy ... zaraz po świetach sprawdzę pod kompem kat wyprzedzenia
ten sam problem mam tyle że mam silnik o oznaczeniu AXR czyli na pompowtryskach miesiąc temu zmieniłem wałek szklanki rozrząd olej, synchronizacja rozrządu ustawiona na 0.0 i skacze do -0.6 i problem dalej jest. jest ciszej bo szklanki miały już dołki i wałek też był przytarty ale nadal to nie jest to, pompowtryskiwacze na komputerze pokazują wartości dobre nawet bardzo dobre bipy do 20 się zamykają korekcje od -0.40 do 0.40, turbina nie ma luzów tylko gdzieś jest delikatna nieszczelność
a ostatni stopka przy samej pompie wakum również 8nm? czy więcej ?
Re: ALH świateczny problem. cykanie przy przyspieszaniu
Okey, ale tez obilo mi sie o uszy,ze 20nm dokreca sie chociaz moge sie mylic . Okazalo sie rowniez ,ze jeden wtrysk okopcony i nie siedzial za dobrze w gniezdzie wydarlem wszystkie przy okazji zostana umyte i sprawdzone na stole czy nie leja...
Juz wtryski "umyte" tak nowe podkładki tez kupilem. Mysle ,ze moze ta nieszczelność na wtrysku byla powodem cykania podczas przyspieszania. Jutro wszystko wyjaśni się bo kupilem klucz dynam i czekam na paczkę . Dalej co do wałka rozrządu i dokrecania stopek czy 8nm + 90stopni to nie wartosc dla 1.9 tdi pd ? czy na 1.9 vp to nie 20 nm ? przy wymianie paska roz. musialem odkrecić jedna stopke aby zablokowac wałek po wszystkim dokrecilem ją na "pałe" myślalem ,ze to przyczyna tego cykania ...
no tak pisałem że u mnie tak dokręcałem a mam PD
problem cykania znikł. zabiegi które wykonałem sprawdzilem wtryski poszly do czyszczenia i sprawdzone na stole , nowe podkladki po kazdy z nich. do tego dokrecilem śruby na stopkach wałka rozrzadu kluczem dynam. golf dalej smiga