Jaki olej? - do silnika benzynowego !!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Aktualnie olej 10W40 Mobil połsyntetyk. Wyczytałem,że polecacie olej do mojego silnika 5W40 moge przejść na taki przy wymianie?? Jakieś konkretne firmy polecacie?? Nie trzeba wlewać innego oleju w związku z założeniem instalacji LPG? Ile oleju potrzeba do wymiany ??
Re: Jaki olej? - do silnika benzynowego !!
Mam takie pytanie odnośnie olejów. Czy jesli zastosował bym olej o innej lepkości niż 5w40, mogło by mieć to wpływ na wyciekanie oleju z napinacza w 1.4 fsi ?
Teoretycznie tak, ale czy ktoś testował ?
Tylko towot ci pozostał..... pomyśl o wymianie uszczelnienia bo nie uciekniesz od tego
O jakim uszczelnieniu kolego mówisz ?
Może gdybym zalał 0W40 Mobil 1, olej szybciej by docierał do napinacza i lepiej napinał ? Rozrząd nowy, a jednak czasem go słychać co mnie irytuje. Co sądzicie ?
Może gdybym zalał 0W40 Mobil 1, olej szybciej by docierał do napinacza i lepiej napinał ? Rozrząd nowy, a jednak czasem go słychać co mnie irytuje. Co sądzicie ?
A może to nie wina oleju a raczej jego ciśnienia w układzie smarowania...
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Panowie czy opłaca się zalać do silnika benzynowego 2.0 8v ABA olej 10w50 lub 10w60?
Silnik jest po kapitalnym remoncie, dotarty i lubię go kręcić wyżej. Temperatura oleju dochodzi nawet do 115*C. Założona jest chłodnica oleju z Opla Callibry z termostatem który zaczyna otwierać się przy 107*C a pełne otwarcie ma przy 120*C.
Jeszcze gdyby ktoś rozpisał jaką temperaturę pracy wytrzymują poszczególne oleje, np. 10w40, 10w50, 10w60 itd...
Silnik jest po kapitalnym remoncie, dotarty i lubię go kręcić wyżej. Temperatura oleju dochodzi nawet do 115*C. Założona jest chłodnica oleju z Opla Callibry z termostatem który zaczyna otwierać się przy 107*C a pełne otwarcie ma przy 120*C.
Jeszcze gdyby ktoś rozpisał jaką temperaturę pracy wytrzymują poszczególne oleje, np. 10w40, 10w50, 10w60 itd...
-
- Forum Master
takie dane masz wypisane w specyfikacji, którą producent MUSI udostępnić użytkownikowi.
Nie wiem jak często zmieniasz olej ale może przemyśl 15W50 na lato.
Z chłodnicą oleju w zupełności wystarczy.
Swoją drogą coś późno termostat się otwiera...
Nie wiem jak często zmieniasz olej ale może przemyśl 15W50 na lato.
Z chłodnicą oleju w zupełności wystarczy.
Swoją drogą coś późno termostat się otwiera...
Było: MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm
Jest: Passat B5.5 R32 TURBO 740KM i 790Nm
Jest: Passat B5.5 R32 TURBO 740KM i 790Nm
Witam, wymieniłem olej w moim 1.4 z 5w30 na 5w50 i grają zawory przy pełnym obciążeniu. Możliwe jest, by 5w50 był za gęsty do hydrauliki tego silnika?
Pozdrawiam i polecam: księgowa praca
- luckyboy
- Gadatliwa bestia
- Silnik: BCA
Wymiana oleju nie zbiegła się z tankowaniem paliwa? Myślę, że to gorsze paliwo, a nie inny olej.
Jest jeszcze opcja że olej to lipa albo niewłaściwie dobrany, nieprawidłowy filtr lub jak pisze przedmówca kiepskie paliwo.
Tudzież wszystko OK - po prostu przy wymianie oleju wraz ze starym spuściłeś z silnika motodoktor + kilka innych "cud-preparatów"
Tudzież wszystko OK - po prostu przy wymianie oleju wraz ze starym spuściłeś z silnika motodoktor + kilka innych "cud-preparatów"
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Tylko jaki cel lania tam W50?
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
Te silniki są dość mocno obciążone termicznie, na pewno nie zaszkodzi, zwłaszcza na lato.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
od wielu lat do 1.4 leję 5W40 i nie mam żadnych problemów termicznych. Lać porządny i sprawdzony olej a nie jakieś wynalazki, których producent nie przewidział dla tych silników. Poza tym w naszej strefie klimatycznej najbardziej optymalna klasa lepkości SAE to 40
na pewno lepszy wpływ na napinacz będzie miał olej 5W40 i normalna wymiana a nie jakieś wynalazki typu LLandre1992 pisze:Mam takie pytanie odnośnie olejów. Czy jesli zastosował bym olej o innej lepkości niż 5w40, mogło by mieć to wpływ na wyciekanie oleju z napinacza w 1.4 fsi ?