Zaciski tył
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zaciski tył
Witam,
W golfie mam z tyłu tarcze, które już raz były generowane i niestety znowu problemy z tylnymi hamulcami i ręcznym. Czy od innego auta pasują zaciski (jarzma)?
W golfie mam z tyłu tarcze, które już raz były generowane i niestety znowu problemy z tylnymi hamulcami i ręcznym. Czy od innego auta pasują zaciski (jarzma)?
Zaciski tył
Chcesz jarzma (element do którego mocuje się zacisk) czy sam zacisk?
Zacisk identyczny jest w Passacie B4 i Corrado.
Pasuje z Golfa 4, Leona, Octavii, Toledo z słabszymi silnikami (do 130 koni) i napędem na przednią oś (tłoczek 38 mm). Do jego montażu potrzeba zmienić przewód hamulcowy na taki od Passata B5 (z tzw. banjo) i dokupić podkładki aluminiowe pod ten przewód. Klocki zostają z Golfa 3.
Zacisk identyczny jest w Passacie B4 i Corrado.
Pasuje z Golfa 4, Leona, Octavii, Toledo z słabszymi silnikami (do 130 koni) i napędem na przednią oś (tłoczek 38 mm). Do jego montażu potrzeba zmienić przewód hamulcowy na taki od Passata B5 (z tzw. banjo) i dokupić podkładki aluminiowe pod ten przewód. Klocki zostają z Golfa 3.
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Zaciski tył
Ja mam w mk2 zaciski 41mm z mk4 Variantradekrp90 pisze:napędem na przednią oś (tłoczek 38 mm)
Z mk4 też da się zaadoptować,tak jak ja to uczyniłem. Da się też zakombinować z wkręcanym wężykiem w zacisk i w wężyk rurka miedziana.radekrp90 pisze: Do jego montażu potrzeba zmienić przewód hamulcowy na taki od Passata B5
Zaciski tył
Z przewodem to chyba taniej i prościej z przewodem z Passata B5 - tak uważam.
Zacisk 41mm też pasuje ale oryginał w Golfie 3 to 38 mm. Zmienić się może z tym większym nieco praca pedału hamulca (bardziej miękki).
Napisałem, że są dwa aby mieć świadomość o istnieniu dwóch wersji - ja raz zamówiłem taki zacisk bez podawania info o wersji i dostałem 41-kę Dwa różne zaciski w jednym aucie to już by było przegięcie
Zacisk 41mm też pasuje ale oryginał w Golfie 3 to 38 mm. Zmienić się może z tym większym nieco praca pedału hamulca (bardziej miękki).
Napisałem, że są dwa aby mieć świadomość o istnieniu dwóch wersji - ja raz zamówiłem taki zacisk bez podawania info o wersji i dostałem 41-kę Dwa różne zaciski w jednym aucie to już by było przegięcie
________________________________________________________________________________
Zaciski tył
Ostatnio przerabiałem temat zacisków tył i dla potomnych z tym problemem. Są dwa rodzaje zacisków, jeśli posiadacie zacisk tylni gdzie nie ma dodatkowej sprężyny, która "napina" hamulec ręczny, to można cały samoregulator hamulca ręcznego dokupić. Przykładowa strona: http://www.auto-kozak.pl/regeneracja-zaciskow" onclick="window.open(this.href);return false;. Dostajemy nowy samoregulator, a tym samym całą ośkę która zazwyczaj ciekie. Wystarczy kupić komplet gumek, ewentualnie nowy tłoczek i mamy bebechy nówkę.
Nie wiem jak to się ma $$ do kupna nowych używek, ale zawsze to jakaś opcja.
Pzdr
Nie wiem jak to się ma $$ do kupna nowych używek, ale zawsze to jakaś opcja.
Pzdr
Zaciski tył
Ten element się prawie nie zużywa. Większy problem jest z mechanizmem w tłoczku (blaszki od ciepła się odkształcają i tłoczek się nie cofa).
Do tego sama wymiana tej ośki i mechanizmu z linku to tylko część sukcesu - nie ma tam tulejki, która też się zużywa.
Do tego sama wymiana tej ośki i mechanizmu z linku to tylko część sukcesu - nie ma tam tulejki, która też się zużywa.
Zaciski tył
Przypadki są różne, jak cieknie ośka to jak wyżej. Jak tłok się nie cofa to na takich stronach są też tłoczki...
O jakiej tulejce mówisz? Rozbierałem oba zaciski z tyłu i oprócz oringu na ośce to nie zauważyłem tulejki. Gdzie ona siedzi?
O jakiej tulejce mówisz? Rozbierałem oba zaciski z tyłu i oprócz oringu na ośce to nie zauważyłem tulejki. Gdzie ona siedzi?
Zaciski tył
W korpusie. Nie widać, bo jest skorodowana ale w tych zaciskach jakie rozbierałem była. Chyba, że wszystkie one były już regenerowane.