***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
herbu, najlepiej gdyby to wszystko dało radę połączyć 20 tys km rocznie więc też myślałem o jakimś dieslu, ewentualnie Pb + założyć lpg. Wiadomo Pb będzie miał dużo mniejszy przebieg więc coś za coś. Tak na szybko przejrzałem ogłoszenia i z wyglądu może być Peugeot 407 (2.0 HDI), Citroen C5 II (2.0 HDI), Opel Vectra C (1.9 CDTI 120/150), ewentualnie w ostateczności Passat b5 fl
ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm
Miałem na myśli, że 4-o cylindrówki nigdy nie miały dobrych opinii jako używane. Nie to, że inni są lepsi ale trzeba przyznać, że BMW miało z nimi problemy. Dopiero M47 pod koniec produkcji oraz N47 po którejś poprawce przestały mieć problemy. 3.0d jest moim zdaniem jest ciekawszą propozycją.
Osobiście jakoś jak BMW to benzyniak co jednak w nowych modelach i tak nie jest takie oczywiste. Ale to moja prywatna opinia
Osobiście jakoś jak BMW to benzyniak co jednak w nowych modelach i tak nie jest takie oczywiste. Ale to moja prywatna opinia
________________________________________________________________________________
Było: VW Passat B4 Variant GL 1.9 TDI 1Z '96
Jest: VW Passat B6 Sedan Comfortline 1.4 TSI CAXA '09
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Wg tego co najdziesz w necie to różne są opinie, u mnie jest ponad 300tys nastukane i lepszego auta nie miałem - przez 3 lata nie dolałem grama oleju, wymienione tylko amory i tulejki (300 tys na oryginalnych), termostaty i jeden czujnik i jeden bezpiecznik.radekrp90 pisze: M47 pod koniec produkcji
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
-
- Nowicjusz
Dzień dobry,
Przymierzam się do zakupu poliftowego Golfa 7 Variant z silnikiem 1.4 TSI 150 KM i mam kilka pytań:
1 - Czym dokładnie różnią się reflektory LED Mid od reflektorów LED Top? Tylko dynamicznym doświetlaniem zakrętów czy czymś jeszcze?
2 - Czy wszystkie silniki 1.4 TSI 150 KM posiadają technologię ACT? Jeżeli nie to jak to można sprawdzić i jak sprawują się te silniki?
3 - Nie zdecydowałem się jeszcze na skrzynię biegów i w tym temacie mam dodatkowe pytania:
3.1 - Skrzynia DSG 7 biegów, jakie są obroty silnika przy 150km/h na 7 biegu i jakiego spalania mogę się spodziewać? Czy skrzynia to DQ380?
3.2 - Skrzynia manualna, jakie są obroty silnika przy 150km/h na 6 biegu i jakiego spalania mogę się spodziewać?
Z góry dziękuję za pomoc.
Przymierzam się do zakupu poliftowego Golfa 7 Variant z silnikiem 1.4 TSI 150 KM i mam kilka pytań:
1 - Czym dokładnie różnią się reflektory LED Mid od reflektorów LED Top? Tylko dynamicznym doświetlaniem zakrętów czy czymś jeszcze?
2 - Czy wszystkie silniki 1.4 TSI 150 KM posiadają technologię ACT? Jeżeli nie to jak to można sprawdzić i jak sprawują się te silniki?
3 - Nie zdecydowałem się jeszcze na skrzynię biegów i w tym temacie mam dodatkowe pytania:
3.1 - Skrzynia DSG 7 biegów, jakie są obroty silnika przy 150km/h na 7 biegu i jakiego spalania mogę się spodziewać? Czy skrzynia to DQ380?
3.2 - Skrzynia manualna, jakie są obroty silnika przy 150km/h na 6 biegu i jakiego spalania mogę się spodziewać?
Z góry dziękuję za pomoc.
Co do LED, to MIDy nie skrecają i to jest jedyna roznica. Co do silnika to bym wziął ten 1,5
Czytają jego opis techniczny wolałbym nie rzucać tak pochopnych wniosków co do wyższości 1.5 TSI-evo nad 1.4. To już coraz bardziej benzynowy diesel (jeszcze) bez DPF'a.
Charakterystykę mają fajną, zużycie paliwa niskie ale ilość nowinek jest spora:
- pierwsze turbo VTG w seryjnym samochodzie cywilnym (fakt Porsche ma to od kilku lat ale to Porsche) z regulacją serwomotorem (jak np.: w 3.0 TDI),
- wtrysk 350 bar (TDI-VP miało niewiele więcej, bo chyba 380),
- gładzie cylindrowe z plazmowo nakładaną powłoką (zamiast honowania) - zaleta to lepsze chłoniecie oleju, mniejsze tarcie, lepsze odprowadzanie ciepła lecz nie wiadomo ile ta warstwa wytrzyma,
- wysoki stopień sprężania 12.5 (więc na kiepskich paliwach może być problem),
- pompa oleju sterowana elektronicznie (ale nie mogę teraz znaleźć jak to dokładnie było, bo znalazłem to w jakiejś anglojęzycznej publikacji, może to dotyczyło układu chłodzenia - muszę poszukać).
Ja nie mówię, że projekt jest zły - jest ciekawy ale ciekawe i nagradzane silniki to nie prognostyk bezawaryjności i braku kłopotów dla właściciela.
EDIT:
Pompa oleju - sterowana "mapą", w pełni zmienna wydajność, pierwsza panewka wału korbowego o pokryciu polimerowym, olej o niskich oporach 0W-20.
Charakterystykę mają fajną, zużycie paliwa niskie ale ilość nowinek jest spora:
- pierwsze turbo VTG w seryjnym samochodzie cywilnym (fakt Porsche ma to od kilku lat ale to Porsche) z regulacją serwomotorem (jak np.: w 3.0 TDI),
- wtrysk 350 bar (TDI-VP miało niewiele więcej, bo chyba 380),
- gładzie cylindrowe z plazmowo nakładaną powłoką (zamiast honowania) - zaleta to lepsze chłoniecie oleju, mniejsze tarcie, lepsze odprowadzanie ciepła lecz nie wiadomo ile ta warstwa wytrzyma,
- wysoki stopień sprężania 12.5 (więc na kiepskich paliwach może być problem),
- pompa oleju sterowana elektronicznie (ale nie mogę teraz znaleźć jak to dokładnie było, bo znalazłem to w jakiejś anglojęzycznej publikacji, może to dotyczyło układu chłodzenia - muszę poszukać).
Ja nie mówię, że projekt jest zły - jest ciekawy ale ciekawe i nagradzane silniki to nie prognostyk bezawaryjności i braku kłopotów dla właściciela.
EDIT:
Pompa oleju - sterowana "mapą", w pełni zmienna wydajność, pierwsza panewka wału korbowego o pokryciu polimerowym, olej o niskich oporach 0W-20.
________________________________________________________________________________
Zobacz ze MAzda ma swoje silniki w podobnej technologii zrobione i jezdza
Mazda ma "tylko" wysoki stopień sprężania. Nie ma natomiast doładowania więc ciśnienia wewnątrz cylindra są inne.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Pytanie troche z innej beczki. Czy warto jeszcze zakupić Golfa II/Jette A2 jako auto na co dzień? Jako tańsza/klasyczna alternatywa do miejskich aut typu suzuki swift czy yaris. Co o tym myślicie?
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Oczywiście, że warto - auto mega tanie w utrzymaniu, stosunkowo bezawaryjne (a jak na swój wiek i przebieg to nawet bardzo niezawodne), części dostępne wszędzie i za grosze, naprawi się to przy użyciu 3 kluczy, a i jeździ całkiem przyjemnie. A z odpowiednim silnikiem i w ciekawej wersji może nawet dawać frajdę z jazdy i z posiadania. Owszem, ma swoje wady, ale które nie ma. I mk2 ma jeszcze tą zaletę, że ceny zadbanych egzemplarzy zaczynają już rosnąć, więc raczej się na nim nie straci.Bobzor1891 pisze:Pytanie troche z innej beczki. Czy warto jeszcze zakupić Golfa II/Jette A2 jako auto na co dzień? Jako tańsza/klasyczna alternatywa do miejskich aut typu suzuki swift czy yaris. Co o tym myślicie?
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Jeżeli chcesz jeździć raczej po miasteczku niż mieście to ok, ale w dużym mieście trochę bym się bał nabuzowanych przedstawicieli handlowych w mondeach czy "biznesmenów" w mercach, spotkanie nawet przy niewielkiej prędkości z nowym autem może się skończyć tragicznie ze względu na różnicę potencjałów wytrzymałości konstrukcjiBobzor1891 pisze:Pytanie troche z innej beczki. Czy warto jeszcze zakupić Golfa II/Jette A2 jako auto na co dzień? Jako tańsza/klasyczna alternatywa do miejskich aut typu suzuki swift czy yaris. Co o tym myślicie?
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Którym silnikeim warto się interesować? Moje pierwsze auto to był golf II gtd stąd sentyment został Dodam, że nie jestem zainteresowany lpg. Czy przy stosunkowo niedużych przebiegach rocznych (do 10tyś - sporo na krótkich odcinkach) warto szukać diesla czy tylko benzyna?herbu pisze:Oczywiście, że warto - auto mega tanie w utrzymaniu, stosunkowo bezawaryjne (a jak na swój wiek i przebieg to nawet bardzo niezawodne), części dostępne wszędzie i za grosze, naprawi się to przy użyciu 3 kluczy, a i jeździ całkiem przyjemnie. A z odpowiednim silnikiem i w ciekawej wersji może nawet dawać frajdę z jazdy i z posiadania. Owszem, ma swoje wady, ale które nie ma. I mk2 ma jeszcze tą zaletę, że ceny zadbanych egzemplarzy zaczynają już rosnąć, więc raczej się na nim nie straci.Bobzor1891 pisze:Pytanie troche z innej beczki. Czy warto jeszcze zakupić Golfa II/Jette A2 jako auto na co dzień? Jako tańsza/klasyczna alternatywa do miejskich aut typu suzuki swift czy yaris. Co o tym myślicie?
Przy małym przebiegu rocznym i to w licznych krótkich odcinkach ani LPG ani ON nie będą tak bezproblemowe i tanie.
Najlepszym rozwiązaniem będzie benzyna.
Którym silnikiem się zainteresować? Nie zużytym do granic.
Najlepszym rozwiązaniem będzie benzyna.
Którym silnikiem się zainteresować? Nie zużytym do granic.
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Sentyment do Golfa... skąd ja to znam Też ciągle zastanawiam się nad zakupem, szukam czegoś, ale musi to być naprawdę coś ciekawego, a ostatnio nic nie ma.Bobzor1891 pisze:Którym silnikeim warto się interesować? Moje pierwsze auto to był golf II gtd stąd sentyment został Dodam, że nie jestem zainteresowany lpg. Czy przy stosunkowo niedużych przebiegach rocznych (do 10tyś - sporo na krótkich odcinkach) warto szukać diesla czy tylko benzyna?
Co do silników - ja bym LPG nie przekreślał, bo wg. mnie najlepszym wyborem na auto do codziennego użytku to właśnie 1.8 8V (90KM) + LPG dla zmniejszenia kosztów. Ten silnik jest pancerny, idealnie współpracuje z LPG i nawet na krótkich dystansach ten gaz się sprawdza, bo jest to 2 generacja, więc przełączyć możesz dużo szybciej niż w sekwencji (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku). Polecam Ci ten silnik, bo przerobiłem chyba większość popularnych silników w mk2 i to właśnie on sprawdzał się najlepiej.
Z innych popularnych silników masz do wyboru:
- 1.3 - ostatecznie można, ale jedynie z wtryskiem (mimo małej mocy nawet jakoś się to odpycha, choć sporo pali)
- 1.6 - fajny silnik, elastyczny, cichy ale ma gaźnik, a już coraz mniej ludzi wie jak to ustrojstwo ogarnąć
- 1.8 8V - same zalety (elastyczny, dynamiczny, dość ekonomiczny, cichy, tani i prosty w naprawach
- 1.8 16V - coraz rzadziej spotykany, ale bardzo dynamiczny. Już nie tak tani w utrzymaniu
- 1.6 D, TD, TDic - miałem TD i TDic - 80 konny TDic jak na klekota bardzo dynamiczny i z potencjałem. Trudny do kupienia. Do dzisiaj żałuję, że go sprzedałem (a miałem go w edycji Fire and Ice - połączenie prawie niespotykane). Mega ekonomiczny silnik (ciężko było przekroczyć 6 litrów na 100km). Totalnie bezawaryjny. Jedyna wada to głośność i wibracje jakie generują diesle. Słabszy również mogę polecić. Po półrocznym staniu pod chmurką silnik odpalał od dotknięcia. Coś pięknego.
Co bym wybrał - raczej benzyniaka ze względu na komfort akustyczny. Do codziennej jazdy, jeśli miałby być z LPG, to 1.8 8V. Jeśli nie chcesz gazu, to również 1.8 w każdej wersji, ostatecznie 1.6, a nawet 1.3. Były i 2.0, ale praktycznie nie ma ich w ogłoszeniach (a to też dobre motory).
Generalnie skupiłbym się na poszukiwaniu auta w jak najlepszym stanie blacharskim, a silnik to sprawa drugorzędna, choć wiadomo, że lepiej mieć więcej KM niż mniej pod nogą